Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 FM» η Ρ. Σβίγκου έκανε λόγο για «συγκροτημένη και μεθοδευμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας μετά από χρόνια απαξίωσης». |
Για «συγκροτημένη και μεθοδευμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του
δημόσιου συστήματος υγείας μετά από χρόνια απαξίωσης» έκανε λόγο η
εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου
«Η ΝΔ δεν βρίσκει λέξη να πει κατά των δανειστών και των απαιτήσεων τους» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, προσθέτοντας ότι «μπορεί να βρεθεί σημείο ισορροπίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αυτό δεν μπορεί να περιέχει μέτρα για μετά το 2018».
Παράλληλα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 FM» έκανε λόγο για «συγκροτημένη και μεθοδευμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας μετά από χρόνια απαξίωσης» ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «κανένα ηθικό ή πολιτικό ζήτημα στην υπόθεση Γεροβασίλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λάσπη και τις προσωπικές επιθέσεις για να αποκομίσει πολιτικό όφελος».
- Να ξεκινήσουμε φυσικά από το ζήτημα της νέας φοροκαταιγίδας που ήρθε μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων, όπως και εσείς καλά γνωρίζετε, και τρέχει εδώ και δυο ημέρες από την έναρξη του νέου έτους. Να μας πείτε πώς ακριβώς η κυβέρνηση σχεδιάζει και πώς δικαιολογεί – προφανώς ήταν συμφωνημένα αυτά από το μνημόνιο αλλά - πώς δικαιολογεί αυτή τη νέα φοροεπιδρομή που έρχεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χτυπάει επί της ουσίας το ελληνικό πορτοφόλι έτσι σε ιδιαίτερα ευαίσθητα σημεία.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συμφωνία του Αυγούστου ήταν μια δύσκολη συμφωνία, ειδικά στο φορολογικό κομμάτι και τους έμμεσους φόρους. Οι επιβαρύνσεις για τους πολίτες είναι δεδομένες. Δεν είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί. Γνωρίζουμε όλοι πώς επήλθε η συμφωνία του Αυγούστου, μέσα από ποιους εκβιασμούς και μέσα από ποιες διαδικασίες, την στιγμή, μάλιστα, που τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καθυστερεί στη διαπραγμάτευση και ότι πρέπει να υπογράψει ό, τι χαρτί του δοθεί.
Είναι λοιπόν δεδομένο ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η συνολική όμως εικόνα, στην οποία θα ήθελα επίσης να σταθούμε, είναι ότι γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα αλλαγής σελίδας έτσι ώστε οι πολίτες να δουν τα οφέλη και της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας, στην οποία αναφερθήκατε και εσείς στην προηγούμενη ώρα της εκπομπής σας, έτσι ώστε πραγματικά να μπορούμε να μιλούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον.
Επειδή είδα και ένα χθεσινό non paper της Ν.Δ. η οποία περιγράφει αναλυτικά το ποιοι είναι οι νέοι φόροι και μάλιστα με κινδυνολογία προβλέπει και το τι θα επέλθει την επόμενη περίοδο, βγάζοντας και πράγματα από το μυαλό της, θέλω να παρατηρήσω ότι δεν υπάρχει ούτε μια λέξη, γενικότερα σε όλες τις επιθέσεις της Ν.Δ., σχετικά με τις προβλέψεις και τα μέτρα της συμφωνίας του Αυγούστου, ούτε για το καθεστώς επιτροπείας της χώρας, ούτε για το ότι ήταν μια συμφωνία την οποία και η Ν.Δ. υπέγραψε.
Και μάλιστα, όπως είπα και πριν, ζητούσε να υπογράψουμε πολύ χειρότερα πράγματα. Ούτε υπάρχει βέβαια καμία κουβέντα από την πλευρά της Ν.Δ. για τις νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών για ακόμα περισσότερη λιτότητα.
Και θεωρώ αυτή τη στάση καθ’όλα υποκριτική, τη στιγμή που δεν βλέπει τι συντελείται στη χώρα και ποιες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη χώρα, ποιες πιέσεις ασκήθηκαν και την προηγούμενη περίοδο και ποιες είναι οι πιέσεις που ασκούνται για την επόμενη περίοδο.
- Κα Σβίγκου, το ένα θέμα είναι η φοροκαταιγίδα. Το άλλο θέμα είναι η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση περιμέναμε ότι θα ολοκληρωθεί το προηγούμενο έτος. Περιμέναμε ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους. Ωστόσο, τώρα έχουμε πάει στο 2017. Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;
Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας στο οποίο μπορούν να συγκλίνουν όλες οι πλευρές. Και αυτό το σημείο ισορροπίας, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν μπορεί να περιέχει προληπτική νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018.
Αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν λόγοι για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι οικονομικοί στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί. Οπότε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου, οπότε υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξουν και αποφάσεις και για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί σημείο ισορροπίας και αυτό μπορεί να βρεθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη, αρκεί όλες οι πλευρές να το επιθυμούν και να αντιληφθούν ότι ο χρόνος δεν πιέζει μόνο προς την πλευρά της Ελλάδας, αλλά πιέζει όλες τις πλευρές, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν άλλη μία εστία αβεβαιότητας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή μάλιστα που το ελληνικό πρόγραμμα έχουμε δει ότι βγαίνει, οι στόχοι υπερκαλύπτονται και μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για μια αλλαγή σελίδας.
- Κρατάμε, δηλαδή, ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έτσι;
Όπως είπα και πριν, δεν συντρέχουν λόγοι για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της. Δεν υπάρχουν λόγοι οι οποίοι να υπακούν σε κάποια οικονομική, τέλος πάντων, λογική. Η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και νομίζω ότι αυτό είναι και επιθυμία της πλειοψηφίας των δανειστών.
- Κα Σβίγκου αν, ο μη γένοιτο, υπάρξουν νέα εμπόδια από την πλευρά των δανειστών, τα οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει, δεν θα είναι δυνατόν να τα αποδεχθεί, το ενδεχόμενο ρήξης υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ή σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσει ο Πρωθυπουργός να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, ώστε και πάλι να απευθυνθεί στο λαό;
Δεν υπάρχει κανένα σενάριο, ούτε για πρόωρες κάλπες, ούτε κανένα σενάριο το οποίο να συνδέεται με οποιαδήποτε κάλπη. Αυτό που υπάρχει, όπως είπα και πριν, είναι ότι εργαζόμαστε ώστε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας το οποίο και να είναι εντός του προγράμματος. Οι δεσμεύσεις του προγράμματος υλοποιούνται από την ελληνική πλευρά., το ίδιο περιμένουμε να κάνουν και οι υπόλοιποι. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από το πρόγραμμα και να υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις οι οποίες υπακούν σε εμμονές των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ.
Αυτή είναι η θέση της ελληνικής πλευράς και από εκεί και πέρα κατανοώ ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων και γενικότερα η πλειοψηφία των δανειστών, καταλαβαίνει ότι η ταχύτητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης υπακούει και σε μια λογική σταθεροποίησης γενικότερα της Ευρώπης, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την ίδια.
- Να πάμε τώρα σε ένα θέμα της επικαιρότητας. Η εφημερίδα Guardian έχει ένα δημοσίευμα που κάνει λόγο για επικίνδυνα ελληνικά νοσοκομεία. Βγήκε ο κ. Πολάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και έκανε λόγο για επικίνδυνο, για ψευδές δημοσίευμα.
Έκανε λόγο για ψευδές δημοσίευμα με την έννοια ότι τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα αφορούν το 2011 και το 2012.
- Εγώ, θέλω να ρωτήσω το εξής. Εσείς, πιστεύετε ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν κανέναν πρόβλημα; Ότι έχουν λυθεί, όπως λέει ο κ. Πολάκης, ότι υπάρχει μια ειδυλλιακή εικόνα για τα δημόσια νοσοκομεία;
Ειδυλλιακή εικόνα δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι μια συγκροτημένη και μεθοδευμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας μετά από χρόνια απαξίωσης και συστηματικού σχεδιασμού διάλυσής του και ενθάρρυνσης της ιδιωτικής υγείας. Μετά από χρόνια έγιναν και προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Γνωρίζετε πολύ καλά πόσες είναι οι απώλειες σε προσωπικό και το ότι ήταν η πρώτη φορά που έγιναν τόσες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τη στιγμή μάλιστα που η Ν.Δ. στο πρόγραμμά της μιλάει για καμία πρόσληψη και για μείωση του δημόσιου τομέα. Δηλαδή στην υγεία και την παιδεία, γιατί εκεί είναι που γίνονται οι προσλήψεις. Όπως, επίσης, δεν μπορεί κανένας να εξαιρέσει από τον συλλογισμό του ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση.
Οπότε, το δημοσίευμα του Guardian, έχει τρεις ελλείψεις. Η πρώτη είναι ότι αφορά στα στοιχεία του 2011 και του 2012, άρα δεν αφορούν τη σημερινή κατάσταση. Επίσης, ότι δεν γίνεται κανένας λόγος ούτε για τις προσλήψεις σε προσωπικό που έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε βέβαια γίνεται κάποιος λόγος για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
- Με το θέμα της κας Γεροβασίλη υπάρχει ηθικό ή πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και για την ίδια φυσικά;
Όχι. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα ηθικό ή πολιτικό ζήτημα. Οι απαντήσεις που έδωσε και η κα Γεροβασίλη και η κυβέρνηση ήταν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες. Δεν αποτελεί καμία σύμβαση με το δημόσιο η παροχή υγείας προς τους πολίτες που κάνει ένας γιατρός. Θα συνιστούσα στη Ν.Δ. να μην ακολουθεί τέτοιου τύπου λασπολογίες και να προσπαθήσει να ασχοληθεί με την πολιτική επιχειρηματολογία και με τον πολιτικό λόγο και όχι με την παραπολιτική.
- Ωραία, να σας πω κάτι όμως; Αυτό το δημοσίευμα αν είχαμε κυβέρνηση της Ν.Δ. τώρα και αφορούσε κυβερνητικό στέλεχος, υπουργό της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε βγει στα κάγκελα. Έτσι δεν είναι; Ειλικρινά τώρα.
Όχι.. Κι όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τι σημαίνει σύμβαση με το δημόσιο και τι σημαίνει παροχή υπηρεσίας προς τους πολίτες.
- Μα το δημοσίευμα αναφερόταν σε συμβάσεις της κλινικής εκεί με το νοσοκομείο της περιοχής.
Καταλαβαίνετε ότι είναι άλλο πράγμα, όπως είπα και πριν, να παρέχεις υπηρεσίες στους πολίτες.
- Τώρα εντάξει εσείς δεν δικαιούστε να τα ακούτε και από μας, είναι αλήθεια αυτό, ωστόσο ξέρετε πολλά άλλαξαν από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση σε σχέση με σήμερα που είναι κυβέρνηση. Δηλαδή σας θυμίζω ότι ο ίδιος υπουργός είχε αποκαλέσει τα ξεσπάσματα των αγροτών κάποτε όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η οργή του λαού έναντι όλων αυτών που παθαίνει από τα μνημόνια και τώρα ήταν θέατρο.. Οπότε εντάξει, δεν είστε εσείς, επαναλαμβάνω, η καθ’ ύλη αρμόδια να απαντήσετε σ’ αυτό, ωστόσο υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση λόγων και έργων σε σχέση με την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση.
Εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε τις προσωπικές επιθέσεις, ούτε τη λάσπη για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη. Τις περιπτώσεις, σας θυμίζω που έγιναν, όχι επιθέσεις σε πρόσωπα, αλλά έγιναν συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες, όπως π.χ. στην υπόθεση του πόθεν έσχες του κ. Χαρδούβελη ή σε άλλες υποθέσεις στελεχών του κ. Σαμαρά, όπως του κ. Παπασταύρου.. κ.ο.κ. νομίζω ότι δικαιωθήκαμε.
Έτσι δεν είναι; Ποτέ όμως δεν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τους νόμους και να μιλήσουμε για πράγματα τα οποία καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα. Και γι αυτό το λόγο ήμασταν πάντα πολύ προσεκτικοί στην κριτική που κάναμε, ειδικά όταν αφορά σε πρόσωπα και στην επαγγελματική τους ιδιότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου