ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Έφυγε ο Γ. Βόγλης, πρώην Δ/ντής ΔΗΠΗΘΕ Πάτρας



Γ. Βόγλης (ήταν το καλλιτεχνικό του όνομα) ή Γκόγκλης.



Πέθανε από ειλεό, ενώ ήταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο...


Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 79 χρόνων, ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, ένας ακούραστος εργάτης της Τέχνης και του Πολιτισμού. Με πλούσιο έργο στο θέατρο και στον κινηματογράφο, είχε τιμηθεί από πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ με την Πάτρα είχε ιδιαίτερους δεσμούς.



Τον Οκτώβριο του 2009 επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Δ.Σ. του Θεάτρου, θέση που κατείχε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011.



Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του Γιάννη Βόγλη και αποστέλλει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του.

Αλ. Σκαρμέας: Καλό ταξίδι Κύριε Βόγλη

Ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας, είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον Γιάννη Βόγλη όταν ο  μεγάλος ηθοποιός ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Μαζί οραματίστηκαν την δημιουργία τησ Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ. Σήμερα με αφορμή τον θάνατο του Γ. Βόγλη ο κ. Σκαρμέας σημείωσε:

«Μεγάλη απώλεια για τη τέχνη και τον πολιτισμό. Σπουδαίος ηθοποιός. Κύριος σε όλα του. Πιο νέος από πολλούς νέους. Τον κουβέντιαζες και ήταν απίστευτο πως σκεφτόταν τόσο μπροστά, τόσο καινοτόμα και τόσο φρέσκα. Την ιδέα που είχαμε για ουσιαστική αποκέντρωση του Θεάτρου με την ίδρυση δραματικής σχολής στην Πάτρα, την αγκάλιασε αμέσως και την υλοποίησε. Συχνά μιλούσαμε. Ποτέ δεν μας ξέχασε και ποτέ δεν τον ξεχάσαμε, γιατί είναι σπουδαίο σ΄ αυτή την εποχή να έχεις ήθος και αξιοπρέπεια όπως ο Γιάννης. Ξέρω πόσο πολύ θα λείψει στη Μιράντα που τόσο πρόσεχε και στα παιδιά του. Καλό ταξίδι Κύριε Βόγλη».
Βιογραφικό Γιάννη Γκόγκλη

Ο Γιάννης Βόγλης (Γιάννης Γκόγκλης, ήταν το πατρικό του όνομα) πέθανε από ειλεό, ενώ ήταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο...

Σύμφωνα με στοιχεία που αλιεύσαμε από την Βικιπαίδεια (https://el.wikipedia.org/)  σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση Η άνοδος του Αρτούρο το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία Οι Υπερήφανοι. Έγινε γνωστός από την ταινία Το χώμα βάφτηκε κόκκινο το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία Κορίτσια στον ήλιο του Β. Γεωργιάδη. Έγινε γνωστός με τη φράση «Στάσου μύγδαλα!».


Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Α΄λ. Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το Προσκήνιο του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ μετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα Τζον Μίλερ (John Miller) σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρουαναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το Γιάννης Βόγλης είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ανατολή κατά την πενταετία του '80 Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι Καπετάν Μιχάλης, Αλέξης Ζορμπάς, Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία (Πολυθέαμα), Ο καλός στρατιώτης Σβέικ, Αγαπημένε μου Παππού, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.

Συνεργάστηκε με το Θέατρο Πράξη της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα, Η Κυρία από τη Θάλασσα σε σκηνοθεσία Μίνου Βολονάκη, Μια Πιθανή Συνάντηση, Η Επιστροφή του Χ. Πίντερ, κ.α.

Έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την σκηνοθεσία.

Το 2000 - 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου Σκάλα της Λάρνακας. 

Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: Βασ. Τσιτσάνης, Φονιάς, Αδελφοί Καραμαζώφ κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια: