Η προαιώνια διαμαχή των γιγάντων πετρελαίου της Μέση Ανατολής, που κρατά από το 632 μ.Χ.
Οι γίγαντες της πετρελαϊκής παραγωγής Σαουδική Αραβία και Ιράν βάζουν φωτιά στα συμβαίνοντα της Μ. Ανατολής με τις συνεπακούλουθες γεωπολιτικές αναταράξεις και με απρόβλεπτες συνέπειες που προκαλεί η κλιμάκωση του διπλωματικού πολέμου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νimr al-nimr από το καθεστώς του Ριάντ, για τον οποίο όλες πληροφορίες τον θέλουν ως μετριοπαθή κληρικό που ζητούσε περισσότερα δικαιώματα για τους σιίτες της Σ. Αραβίας.
Για να γίνουν κατανοητές οι διαστάσεις της έντασης που δημιουργήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να σημειώσουμε ότι η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο ενώ το Ιράν είναι τέταρτη χώρα και το Ιράκ η πέμπτη.
Από την πρώτη στιγμή που επισημοποιήθηκε η ένταση στις δύο χώρες, στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε αλλά στην συνέχεια έπεσαν. Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές είναι πολύ νωρίς να κάνουν σαφείς προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών ωστόσο το κλίμα ανησυχίας είναι διάχυτο αφού όπως σημειώνουν, σημαντικό μέρος των αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε περιοχές όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες.
Έτσι μετά την Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην Μέση Ανατολή.
Από την άλλη πλευρά χιλιάδες σιίτες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ιράκ και του Ιράν φωνάζοντας συνθήματα κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Κλιμακώνοντας την στάση της η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την διακοπή οποιασδήποτε εμπορικής συναλλαγής με την τεχεράνη ενώ διέκοψε όλες τις πτήσεις προς το Ιράν.
Η προαιώνια διαμαχή που κρατά από το 632 μ.Χ.
Η απίστευτη κλιμάκωση των σχέσεων των δύο χωρών έχει τις ρίζες της το 632 μ.Χ., όταν μετά τον θάνατο του Μωάμεθ οι μουσουλμάνοι διχάστηκαν εξ αιτίας του ζητήματος της διαδοχής του. Η βασική αντίρρηση προήλθε από όσους πίστευαν ότι χαλίφης μπορεί να γίνει μόνο κάποιος άνθρωπος που κατάγεται από την οικογένεια του προφήτη. Οι υποστηριχτές αυτής της άποψης ονομάστηκαν σιίτες, (σιάτ Αλή, «παράταξη του Αλή», ο Αλή ήταν εξάδελφος του Μωάμεθ και είχε παντρευτεί την κόρη εκείνου, τη Φάτιμα). Οι υποστηρικτές της άλλης άποψης, που αναγνωρίζουν ως πρώτο διάδοχο του Προφήτη Μωάμεθ τον χαλίφη Αμπού Μπακρ, ονομάζονται Σουνίτες.
Στην σύγχρονη εποχή η Σαουδική Αραβία είναι η ηγέτιδα δύναμη των σουνιτών ενώ το Ιράν η ηγέτιδα δύναμη των σιϊτών, που αποτελούν και την μειοψηφία του μουσουλμανικού κόσμου.
Μόνο στον Λίβανο, το Ιράκ και το Ιράν η πλειοψηφία είναι σιίτες ενώ σε όλες τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες οι σουνίτες αποτελούν την πλειοψηφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου