Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την Frontex στα χερσαία σύνορα, αλλά στα νησιά

 «Πρέπει να σταματήσει η κατάσταση στην Ειδομένη» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας, στην Βουλή τονίζοντας ότι «θα δοθεί λύση σε 4-5 μέρες, λύση που θα είναι δύσκολη, όχι με λουλούδια, ούτε με ξύλο, αλλά με επιχειρησιακά σχέδια».


Ο Γ. Μουζάλας έδωσε μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με το κλίμα στην Ε.Ε. για ενδεχόμενη αποβολή της χώρας μας από την Συνθήκη Σέγκεν παρατηρώντας ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί «στηρίζεται στο ψέμα, την διαστρέβλωση, την απόκρυψη αλλά και σε υπαρκτές αδυναμίες που επέδειξε η κυβέρνηση», ενώ επισήμανε τον θετικό ρόλο που παίζει στην υπόθεση ο έλληνας επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης συνέδεσε τον θόρυβο που έχει ενταθεί την τελευταία εβδομάδα με το συμβούλιο υπουργών που διεξάγεται αύριο και στην ατζέντα του θα περιλαμβάνει «δύσκολα πράγματα για την χώρα μας», αλλά και με την προσπάθεια κυβερνήσεων «να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους». Ο Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι το θέμα με την Συνθήκη Σέγκεν δεν μπαίνει από την Κομισιόν, αλλά από συγκεκριμένες χώρες που «πάνε να δημιουργήσουν πρόβλημα στην χώρα μας», κατονομάζοντας την Ουγγαρία, την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία κι η Αυστρία αναγνωρίζουν την δουλειά που έχει γίνει.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την Frontex στα χερσαία σύνορα, αλλά στα νησιά
Σχετικά με τα όσα καταλογίζονται στην χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει 100 Eurodac (συστήματα δακτυλοσκόπησης) και της έχουν δοθεί 48, από τα οποία τα 12 δόθηκαν διμερώς από την Γερμανία. Για την Frontex, παρατήρησε ότι η συνεργασία είναι «εξαιρετική», σχολίασε όμως ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει 1,600 άτομα, το προσωπικό της Frontex παραμένει 40 άτομα τον μήνα. Ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την Frontex στα χερσαία σύνορα για κοινές περιπολίες με τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, αλλά στα νησιά.

Σχετικά με τις επιστροφές μεταναστών, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι αυτές γίνονται στις χώρες που τις δέχονται, όμως Τουρκία και Πακιστάν δεν δέχονται επιστροφές, παραθέτοντας σχετικά πρόσφατα παραδείγματα για το Πακιστάν. Για την επανεγκατάσταση, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι υπάρχουν 160 άτομα που περιμένουν, καθώς καθυστέρησε το ξεκλείδωμα των σχετικών κονδυλίων, το οποίο έγινε χθες. Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική «ώστε να φανεί ότι υπάρχει νόμιμος δρόμος για να πάνε οι άνθρωποι αυτοί στην Ευρώπη».

Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί τα hot-spots
Σχετικά με το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν την ζήτησε, καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος μηχανισμός για να γίνει δεκτή, ενώ ήταν δύσκολο να καθοριστούν οι ανάγκες με επιστημονική ακρίβεια την περίοδο των έντονων προσφυγικών ροών. Για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της κατασκευής των κέντρων ταυτοποίησης, των λεγόμενων hot-spots, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης αναγνώρισε ευθύνη και της κυβέρνησης για την καθυστέρηση, σημείωσε όμως ότι η κατασκευή των κέντρων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την σχετική δέσμευση.


Παπαγιάννης Κώστας - avgi.gr