Την αναζητάει
η Κυβέρνηση

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΗΝ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΜΑΛΙΣΤΑ  ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ. ΑΣΚΗΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ  ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΤΧΣ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ 26Ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"


Τον οδικό χάρτη μέχρι την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους σκιαγράφησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 26ο ετήσιο συνέδριο με θέμα "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας". "Κοινός στόχος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ένας οδικός χάρτης που άρχισε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίζεται με την αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με τη συζήτηση για το χρέος. Όταν ολοκληρωθεί, θα απελευθερώσει τη συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία", επισήμανε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναπτυξιακό σχέδιο

"Θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016 και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία αυτά βήματα του οδικού χάρτη που θα αλλάξουν τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο" επισήμανε ο Υπ.Οικ.

Για το χρέος είπε ότι το ζητά η ελληνική κυβέρνηση καθώς κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν θα το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα. Μίλησε για μία επικίνδυνη, αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην οικονομική και στην πολιτική αβεβαιότητα.

Έκανε αναφορά σε ρήσεις συγκεκριμένου  Υπ.Οικ. της Ευρωζώνης περί ηθικού κινδύνου. Αλλά ηθικός κίνδυνος, είπε, υπάρχει για πολλούς. Δηλαδή αν κάποιος έχει δανειστεί πιο πολλά, κάποιος του τα δάνεισε, εξήγησε.

Αναφέρθηκε κριτικά στην  παρεμβάσεις που δεν έγιναν για την φοροδιαφυγή. Την συνέδεσε μάλιστα  με την αύξηση της φορολογίας.

Κριτική στους Θεσμούς

Άσκησε κριτική στους θεσμούς για τις πιέσεις τους για υψηλές αμοιβές διοικητών  και στελεχών του ΤΧΣ  και των Τραπεζών. Είπε  ότι για να μπορέσει να γίνει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις πρέπει να υπάρχει η αίσθηση μεταξύ του ελληνικού λαού ότι πρέπει να υπάρχει μία δικαιοσύνη.

Επισήμανε  ότι δεν μπορούν οι σύγχρονες οικονομίες να βασιστούν μόνο στον ανταγωνισμό, πρέπει να βασιστούν και στην εμπιστοσύνη. Και στην αλληλεγγύη που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω του προσφυγικού και της πρόκλησης που προκαλεί στην Ευρώπη. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού έχει τεράστια σημασία για την χροιά της ΕΕ, είπε.

Αλληλεγγύη στην Ε.Ε

Ένα από τα πράγματα που μας ανησυχεί -είπε- είναι ότι χωρίς λύση θα έχουμε πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το κλειδί ήταν αν αυτή η αλληλεγγύη που φαίνεται στους πρόσφυγες μπορεί να επεκταθεί και στα οικονομικά ζητήματα της ΕΕ.

Για παράδειγμα, επισήμανε οι βόρειες χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους είπε αναφερόμενος στο πεδίο της οικονομικής αλληλεγγύης. Θα είχαν οι χώρες του Βορά κέρδος, ανέφερε,  αλλά και οι χώρες του Νότου. Θα μπορούσαν επίσης οι χώρες του Βορά να αυξήσουν τους μισθούς και έτσι ωφεληθούν οι χώρες του Νότου και έτσι να βοηθηθεί το εξωτερικό ισοζύγιο. Το ίδιο  ισχύει -ανέφερε - και για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ.Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε και δεν τα συζητάμε, ανέφερε.

Αν είναι να πετύχει η Ελλάδα πρέπει να βρει μία νέα ισορροπία στο τρίπτυχο εμπιστοσύνη-συνεργασία-αξιοπιστία, επισήμανε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης των κρατών του Βορρά με αύξηση επενδύσεων και μισθών.  Επισήμανε  ότι η εμπιστοσύνη και η  αξιοπιστία είναι έννοιες με αμφίδρομη εξήγηση, ότι η Ελλάδα πρέπει να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά αυτοί πρέπει να ισχύουν για όλους.

Αγουρίδης Γιάννης- avgi.gr