ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Κ. Γατοπούλου για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς: Αποτελούν όνειδος για το Σώμα και καταρρακώνουν το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα!

Φωτογραφία αρχείου.


Συνεχίζεται αύριο η εκδίκαση – Εξαφανισμένος ο κατηγορούμενος Πλαγιαννάκος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΣΧΟΥ

Σε μία διαδικασία που κράτησε επί εξήμισι ώρες, από τις 9 π.μ. έως τις 3.300 μ.μ. το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ασχολήθηκε με την υπόθεση του βασανισμού του κρατουμένου πολίτη Ανδρέα Χρυσικού, εντός αστυνομικού βαν, τον Μάρτιο του 2009.

Η υπόθεση ήταν ιδιαιτέρως  σπουδαία –εκδικαζόμενη για πρώτη φορά από το 1976- καθώς κατηγορούμενοι ήσαν δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας Πάτρας, εν ώρα ήρεμης καθιστικής διαμαρτυρίας για τον φόνο αλλοδαπού μετανάστη από ξένον οδηγό.


Μετά την εξημισάωρη διαδικασία το δικαστήριο απεσύρθη και θα επανέλθη αύριο στις 10 π.μ. Ο Χρ. Λιαρομμάτης, ένας από τους δύο δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες στην αυριανή του αγόρευση θα υποστηρίξει ότι η πράξη των κατηγορουμένων αποτελεί τον καθεαυτό  ορισμό του βασανισμού, που προέρχεται από εμπάθεια των κατηγορουμένων, αφού είχαν μέσα στο βαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους ανυπεράσπιστο το θύμα και αντί απλώς να το κρατήσουν, του άσκησαν ειδεχθή βασανιστήρια! Γι αυτό και μόνον θα έπρεπε η υπόθεση από την αρχή να είχε παραπεμφθεί στο Κακουργειοδικείο, όπου οι ποινές που επιμερίζονται είναι από 5 έως 10 χρόνια!  

Η κατάθεση της μητέρας του θύματος

«Απαγορεύεται ή τιμωρείται διά ξυλοδαρμού η κοινωνική ευαισθησία;», αναρωτήθηκε η μάρτυρας Κατερίνα Γατοπούλου, απευθυνόμενη στον συνήγορο των κατηγορουμένων αστυνομικών του Τμήματος της Γενικής  Ασφάλειας Πάτρας, όταν αυτός προσπάθησε να αφήσει αιχμή κατά του θύματος Ανδρέα Χρυσικού, που στις 2 Μαρτίου του 2009 συνελήφθη αναίτια και κακοποιήθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας, καθότι ευρέθη από ευαισθησία θεατής στην καθιστική διαμαρτυρία που έκαναν επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου οι Αφγανοί μετανάστες, αντιτιθέμενοι στην δολοφονική πράξη αλλοδαπού οδηγού που πάτησε με τις πίσω ρόδες του φορτηγού του Αφγανόπουλο, την ώρα που  προσπαθούσε να μπει σε αυτό από την πίσω πόρτα του φορτηγού-ψυγείου του!  

Ταυτόχρονα ακούστηκε από το ακροατήριο διαμαρτυρία πολίτη που φώναξε: «Τι είναι αυτά που λέτε; Θα μας καταργήσετε και τα συνταγματικά μας δικαιώματα;»!

Η Κατερίνα Γατοπούλου, μητέρα του θύματος, διαφωτίζοντας την έδρα του Μονομελούς, προκάλεσε αίσθηση με τις ιατρικές γνώσεις της,  καταθέτοντας επί δίωρο την εμπειρία της από την θέα του κακοποιημένου Ανδρέα.

Κατηγορούμενοι ήσαν οι αστυνομικοί Αναστασόπουλος Γεώργιος, που κάθισε στο εδώλιο και Πλαγιανάκος Ιω. που απουσίαζε. Ετών 39 και οι δύο.  Για τον Πλαγιανάκο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον φέρουν να έχει πάρει 2 χρόνων άδεια, άνευ αποδοχών, από την… σημαία, καθώς έχει που λείπει από την αστυνομία περίπου ένα χρόνο

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.α.

Η εκδικαζόμενη υπόθεση ήταν από αυτές που σπάνια φθάνουν στα δικαστικά έδρανα, καθώς  αφορούσε επικίνδυνες σωματικές βλάβες, στην ουσία κακοποίηση πολίτου, εντός αστυνομικού οχήματος τύπου βαν, από δύο αστυνομικούς και είχε να εκδικαστεί τέτοια υπόθεση από το 1976. Για αυτό και Πρόεδρος και Εισαγγελέας εντρύφησαν επί εξήμισι ώρες , ενώ η μάρτυρας Γατοπούλου, ιατρός στο επάγγελμα, αναφέρθηκε σε ιατρικές γνωματεύσεις που βεβαιώνουν ότι το θύμα υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μικρά βαρηκοΐα στο αριστερό μέρος, νευρικούς σπασμούς και εμβοές.

«Όταν πήγα στο αστυνομικό κατάστημα συνάντησα τον Ανδρέα  σε κατάσταση τρόμου και ζαλισμένο. Οι εξετάσεις που του έγιναν στο νοσοκομείο Ρίου επιβεβαίωσαν» τα παραπάνω, τα οποία όμως «επιδεινώθηκαν μετά από λίγες ημέρες, ενώ ο νευρολόγος ακόμη και τον Ιούνιο του 2009 διαπίστωσε ταραχές».

Ο θηριώδης αστυνομικός Πλαγιανάκος

Στην ερώτηση του Εισαγγελέα εάν πρόθεση των αστυνομικών ήταν να τον σκοτώσουν, η Κ. Γατοπούλου απάντησε με αντερώτημα: «Γιατί τότε όρμησαν με τέτοιο μίσος επάνω του, ιδιαίτερα ο πρώτος αστυνομικός που ήταν θηριώδης στην σωματική διάπλαση, έναντι του γιού μου, που είναι ένα αγόρι ήσυχο;».

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός Πλαγιανάκος είναι σωματώδης και ύψους 1.95 μ., έναντι του θύματος που φθάνει μόλις το 1.62 μ. και λεπτός.
  
Όπως κατέθεσε ο επόμενος μάρτυρας τον Ανδρέα Χρυσικό τον χτύπησε μπουνιά στην πλάτη ο αστυνομικός Πλαγιανάκος και τον έσυρε στο αστυνομικό βαν μαζί με τον Αναστασόπουλο.

Για κακοποίηση  του κρατουμένου Χρυσικού μίλησαν στην κατάθεσή τους και οι άλλοι μάρτυρες, ενώ η Γατοπούλου, μητέρα του Χρυσικού, είπε ότι δεν της έδιναν στην Ασφάλεια στοιχεία των κατηγορουμένων και εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι πέρασαν έξη μήνες για να διαταχθεί ΕΔΕ από την υπηρεσία σε βάρος των κατηγορουμένων!

Και ναζιστικές ύβρεις κατά του θύματος

Κατά την ημίωρο κράτηση του Χρυσικού στο αστυνομικό βαν, οι δύο αστυνομικοί τον περιέλουσαν με ύβρεις που αναφέρονταν στην ναζιστική Γερμανία. Τέλος οι μάρτυρες με τις καταθέσεις με τις καταθέσεις τους απέδειξαν ότι η σύλληψη Χρυσικού έγινε στο σωρό καθώς ώρες μετά, κι ενώ η καθιστική διαμαρτυρία των Αφγανών εξελίσσονταν ήρεμα, βρέθηκε με φίλο του στα πηγαδάκια των περίεργων πολιτών, για να καταλήξει βασανισμένος από τα όργανα του νόμου, όπως κατέθεσε η μητέρα του θύματος, αποτελούν όνειδος για το Σώμα και καταρρακώνουν το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα!

Σε αρκετές αντιφάσεις έπεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αστυνομικοί Τσίρκας, μετατεθειμένος στο Αγρίνιο και Μιχαλόπουλος, ιδιαίτερα ο δεύτερος που ενώ στην αρχική του κατάθεση είχε πει ότι στο βαν μπήκαν και οι δύο  κατηγορούμενοι, σήμερα στο δικαστήριο προσπάθησε να πείσει ότι μπήκε μόνον ο ένας για να απαλλάξει τον έτερο.

Τούτο αντελήφθην ο συνήγορος του θύματος Χρ. Λιαρομμάτης και πάγωσε την αίθουσα, όταν κατέθεσε αντίγραφο της κατάθεσης του μάρτυρα αστυνομικού Μιχαλόπουλου, που εψεύδετο!

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Χρ. Λιαρομμάτης και Γιώργος Μητράκης κυριολεκτικά ισοπέδωσαν τους αστυνομικούς μάρτυρες, που κατέθεσαν ως υποστηρικτές συντεχνίας και όχι στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Το Δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 10 το πρωί, που θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι (ο Πλαγιαννάκος δια του δικηγόρου του), θα γίνει η πρόταση του εισαγγελέως του Μονομελούς και θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις δικηγόρων, ώστε να ακουστεί καταλήγοντας η ετυμηγορία του δικαστηρίου.  Η απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρουν καθώς, όπως λένε δημοκρατικοί κύκλοι αύριο σπάζει το απόστημα στην Αστυνομία της Πάτρας...  

Δεν υπάρχουν σχόλια: