ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Επικράτησαν οι ίδιες συντηρητικές λογικές των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης


Ο Σπ. Τζόκας στο βήμα.


Αναφορά Σπύρου Τζόκα, ως μέλους του Κογκρέσου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης

Ο συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ  Σπύρος Τζόκας, ως μέλος του Κογκρέσου των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, έλαβε μέρος στην 25η ολομέλεια του οργάνου στο Στρασβούργο από τις 29 ως τις 31 Οκτωβρίου.  Το κεντρικό θέμα της ολομέλειας ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και αναφέρονταν στην απάντηση των Δήμων και των
Περιφερειών στην οικονομική κρίση: «Local and regional authoritiesresponses to the economic crisis central to the debates at the 25th Session of the Congress»

Παρά το γεγονός ότι στον τομέα των διαπιστώσεων διατυπώθηκαν άξια λόγου πράγματα,  θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και ριζοσπαστικά, στον τομέα των αποφάσεων και των ψηφισμάτων επικράτησαν οι ίδιες συντηρητικές λογικές των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης. Έτσι ακόμα μια ευκαιρία χάθηκε να συντονισθούν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε κάποιες κοινές δράσεις.

Ο χώρος της 25ης ολομέλειας στο Στρασβούργο.
Συγκεκριμένα, κοινό  σημείο των παρεμβάσεων ήταν ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση επιφέρει μία σοβαρή και διπλή επίπτωση στις τοπικές και περιφερειακές αρχές καθώς οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές μειώσεις στον προϋπολογισμό τους. Από τη μία πλευρά συρρικνώνονται τα ίδια έσοδα των Δήμων και των Περιφερειών εξ αιτίας της οικονομικής καχεξίας και από την άλλη  μειώνονται τα προϋπολογισμένα κονδύλια από την εθνική κυβέρνηση, Η ολομέλεια του Κογκρέσου αφού κατέγραψε την τρέχουσα κατάσταση και τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών απέναντι στο οικονομικό φαινόμενο αποφάσισε να προωθήσει συστάσεις τόσο προς την κυβέρνηση όσο και στις τοπικές και περιφερειακές αρχές για περαιτέρω στρατηγικές και πολιτικά μέτρα.

Αναφορικά με τις κυβερνήσεις τις καλεί να αναγνωρίσουν το σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι αυτοδιοικητικές αρχές και  να συμβάλλουν  στην αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και να διασφαλίσουν με  τις κατάλληλες  στρατηγικές και τα πολιτικά μέτρα την ομαλή λειτουργία της. Ειδικές συστάσεις προς τις τοπικές και περιφερειακές αρχές αφορούν στη διαχείριση των τοπικών εξόδων, την αναθέρμανση των επενδύσεων, την εκλογίκευση των υπηρεσιών δικτύωσης και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών κατ’ αναλογία προς τις παροχές αυτών, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη διακυβέρνηση (κυρίως στις δημόσιες προκηρύξεις) και την ανάπτυξη δια-δημοτικών και δια-περιφερειακών συνεργιών.

Ο Σπύρος Τζόκας, στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στην κρίση που πλήττει τη Νότια, ιδιαίτερα, Ευρώπη και απλώνεται και στην υπόλοιπη με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα τόνισε ότι με συνέπεια και μεθοδικότητα προωθείται ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο κατάλυσης της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου διακριτού πόλου του δημόσιου χώρου και μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους, με περιορισμένες αρμοδιότητες. 

Η ελληνική  κυβέρνηση, είπε, συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, των πρόχειρων λύσεων, των αιφνιδιασμών και κυρίως των αυταρχικών και αντιλαϊκών πολιτικών σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα και τη βάναυση πολιτική της Γερμανικής Ευρώπης προχωρεί σε μέτρα που ποτέ δεν συζήτησε με την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνέχισε,  αποτελεί το μόνιμο «θύμα», περιορίζεται συνεχώς το κοινωνικό της έργο, συρρικνώνονται οι υπηρεσίες της, «πληρώνει» τις πολιτικές του Μνημονίου και της τρόικας. Η Αυτοδιοίκηση έχει καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό και μετατρέπεται σταδιακά σε απολύτως εξαρτημένη από την κυβέρνηση και το κράτος - υπηρεσία.

Θεώρησε το ψήφισμα της ολομέλειας χαλαρό και πρότεινε να αποδοκιμασθούν οι εύκολες πολιτικές για τις κυβερνήσεις, αλλά επώδυνες για το λαό, όπως η διπλή και τριπλή φορολόγηση των πολιτών,  οι απολύσεις εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και η μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Επέμενε ιδιαίτερα να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα το θέμα των απολύσεων. Η πλειοψηφία έκρινε αυτό ειδικό θέμα των εθνικών κυβερνήσεων και το απέρριψε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: