ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Στην αυλή των Αθανάτων, από την Κυριακή, ο αγωνιστής του ΕΑΜικού και αντιδικτατορικού αγώνα Στ. Αβδούλος

Σταύρος Αβδούλος.


 Πέρασε στην αυλή των Αθανάτων πλήρης ημερών, στα 96 του χρόνια, από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο αγωνιστής της ΕΑΜικής και αντιδικτατορικής δράσης Σταύρος Αβδούλος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» ο αείμνηστος ήταν «ένας άνθρωπος της Αριστεράς και της τέχνης που έζησε τις πιο έντονες και ένδοξες σελίδες του 20ού αιώνα στην πρώτη γραμμή και στάθηκε όρθιος μέχρι το τέλος του τόσο γεμάτου ταξιδιού του, έχοντας γράψει μια υπέροχη ιστορία αγώνων, ως πρωταγωνιστής και όχι ως απλός παρατηρητής».

Ο Σταύρος Αβδούλος είχε στενές σχέσεις με το κίνημα των αντιστασιακών στην Πάτρα, την οποία επισκέπτετο, παρά τα χρόνια που κουβαλούσε στους ώμους του, στο μνημόσυνο που πραγματοποιείται κάθε Μάρτη από τον Δήμο Πατρέων, 
με την συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων  Πέτρινα Χρόνια και της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, για τους 125 εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθν. Αντίστασης και μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, στη θέση Σκοποβολή του Γηροκομειού. Ο αείμνηστος υπήρξε πρόεδρος του ΠΣΑΕΕΑ.

Ο Σταύρος Αβδούλος γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Συκιά της Λακωνίας. Παιδί πολυμελούς οικογένειας, αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του, ήρθε στον Πειραιά και συνέχισε τις σπουδές στο γυμνάσιο και το πανεπιστήμιο παίρνοντας πτυχίο νομικής στα 1939.
Το 1940-1941 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο επιστρατεύτηκε και πήρε μέρος σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός, ενώ τραυματίστηκε στη μάχη για την κατάληψη της Κορυτσάς.
Τον Ιούνιο του 1941 διορίστηκε δικηγόρος Πειραιά.

Στις αρχές του 1942 προσχώρησε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ παίρνοντας μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονταν τότε ενάντια στον κατακτητή. Στη διάρκεια του αγώνα συνελήφθη από τους Γερμανούς και κλείστηκε στο στρατόπεδο των Ες-Ες στο Χαϊδάρι, όπου παρέμεινε έως τις μέρες της απελευθέρωσης.

Στη διάρκεια των χρόνων της τρομοκρατίας (1945-1947) ως δικηγόρος υπερασπιζόταν με πάθος στα δικαστήρια του Πειραιά τους καταδιωγμένους αγωνιστές και ανταγωνίστριες. Στα 1947 επιστρατεύτηκε και στάλθηκε στη Μακρόνησο. Και επειδή αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση που του ζητήθηκε, τον καθαιρέσανε από αξιωματικό και κλείστηκε για δυόμισι χρόνια στο συρματόπλεγμα με τα γνωστά βασανιστήρια. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 1950, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Άη Στράτη, όπου παρέμεινε εξόριστος αρκετά χρόνια.

Όταν απελευθερώθηκε, εργάστηκε και πάλι ως δικηγόρος στον Πειραιά, συνεχίζοντας και τις πολιτικές του δραστηριότητες μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ και των κομμάτων της Ανανεωτικής Αριστεράς στη συνέχεια.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την έρευνα σε θέματα που αφορούν το ελληνικό αριστερό κίνημα και την εθνική μας αντίσταση. Ήταν συγγραφέας των βιβλίων: "Γιατί χάθηκε η Νίκη", "Το φαινόμενο Μακρόνησος", "Νίκος Ζαχαριάδης", καθώς και ενός βιβλίου για τον γενέθλιο τόπο του με τον τίτλο "Λαϊκές παραδόσεις, μνήμες και βιώματα του χωριού Συκιά Λακωνίας".

"Άνθρωπος προικισμένος με απέραντη εντιμότητα και ήθος, μυαλό κοφτερό, ευθύς χαρακτήρας, αντιδογματικός, υποδειγματικός οικογενειάρχης, ακέραιος συναγωνιστής και σύντροφος. Θα παραμένει για πάντα ζωντανός στις μνήμες μας και στις καρδιές μας. Καλό σου ταξίδι Σύντροφε. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό σου, τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου", αναφέρει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, της οποίας υπήρξε ενεργό μέλος και διευθυντής του περιοδικού "ΕΑΜ - Αντίσταση" τα τελευταία χρόνια.

"Ο Πειραιάς και ο νομικός κόσμος του, η Εαμική Εθνική Αντίσταση, η αντιδικτατορική αντίσταση, η Αριστερά και ο Πολιτισμός αποχαιρετούν έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους τους, τον Σταύρο Αβδούλο.

Ο Σταύρος Αβδούλος έζησε μέσα στις πιο έντονες στιγμές του σύντομου 20ου αιώνα, βίωσε εποποιίες και τραγωδίες και στάθηκε όρθιος μέχρι το τέλος της πολύχρονης ζωής του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, με σεβασμό και συγκίνηση, τιμά τη μνήμη του και απευθύνει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη του Ειρήνη και στον γιο του Αντώνη" αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.

Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης σημείωσε πως "σε όλη του τη ζωή ο Σταύρος Αβδούλος αγωνίστηκε για την ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος και την προώθηση των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του στην ίδρυση της ΔΗΜ.ΑΡ.".

Σημειώνεται πως κατόπιν επιθυμίας του ίδιου η σορός του θα αποτεφρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: