ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ένα χρόνο φυλάκιση, χωρίς ελαφρυντικά, στον αστυνομικό της Κρατικής Ασφάλειας Πάτρας Γ. Πλαγιανάκο, με τριετή αναστολή

H Kατερίνα Γατοπούλου αισθάνεται δικαιωμένη με την απόφαση του δικαστηρίου.

Κατ. Γατοπούλου: Αισθανόμαστε υπερήφανοι. Ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, που πλέον θα πρέπει να αντιδρά σε κάθε είδους αυθαιρεσία των οργάνων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

Μετά από 37 χρόνια στην Πάτρα η πρώτη καταδίκη αστυνομικού οργάνου για κακοποίηση πολίτη ήρθε σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, που ασχολήθηκε για δεύτερη ημέρα, με την υπόθεση του βασανισμού του κρατουμένου πολίτη Ανδρέα Χρυσικού, ετών 32, εντός αστυνομικού βαν, την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου του 2009.


Έξω από τα δικαστήρια στο διάλειμμα, σε αναμονή της απόφασης.
Σε μία ακροαματική διαδικασία, που κράτησε πέντε ώρες, από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του απόντος αστυνομικού της Κρατικής Ασφάλειας Ιω. Πλαγιανάκου, ετών 39.

Παράλληλα, ζήτησε την αθώωση του ετέρου αστυνομικού της Κρατικής Ασφάλειας Γεωργ.  Αναστασόπουλου, ετών 39, με το αιτιολογικό ότι δεν συνέπραξε εντός του αστυνομικού βαν με τον συνάδελφό του Πλαγιανάκο.

Έτσι ο Πρόεδρος της έδρας καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή τον Ιω. Πλαγιανάκο, χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικό. Καταδίκη που για τα μέτρα του Μονομελούς θεωρείται σκληρή, αλλά συνάδουσα με την πράξη του θύτη.

Η απόφαση χαροποίησε την Κατερίνα Γατοπούλου, μητέρα του θύματος Ανδρέα Χρυσικού, που δήλωση υπερήφανη για την έκδοση της απόφασης και μίλησε για δικαίωση  του παιδιού της και της ιδίας, συν όσων έδωσαν την μάχη επί τέσσερα χρόνια. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι στην δίκη  του Ανδρέα Χρυσικού ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, που πλέον θα πρέπει να αντιδρά σε κάθε είδους αυθαιρεσία των οργάνων. (Σχετικό το Η Κατ. Γατοπούλου για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς...).

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Χρ. Λιαρομμάτης τόνισε ότι το δικαστήριο σωστά πράττοντας επέβαλε την ποινή του ενός έτους φυλάκισης στον αστυνομικό της Κρατικής Ασφάλειας Πλαγιανάκο, και μάλιστα με την μη αναγνώριση ελαφρυντικών.

Από την πλευρά του ο έτερος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Γιώργος Μητράκης μίλησε για σολωμόντεια λύση, με την οποία το δικαστήριο δικαίωσε το θύμα, λαμβάνοντας υπόψη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εννοώντας το αντιφασιστικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία με αφορμή τις καταδίκες της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος Χρ. Λιαρομμάτης μίλησε για τους «δύο διαφορετικούς κόσμους που εκπροσωπούν το θύμα και οι κατηγορούμενοι», αναφέροντας ενδεικτικά ότι «η πεποίθηση του θύματος συνάδει με το φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα, που δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους. Δέχθηκε ύβρεις και έβγαλε τις πεποιθήσεις του. “Έπρεπε να είμαστε στη ναζιστική Γερμανία, να σου δείξουμε”. “Aυτό είναι το μ…νί, πιάστε το” του είπαν. “Πρόκειται για συμπεριφορά μίσους, που εκπορεύεται από την διαφορετική πεποίθηση των κατηγορουμένων” ανέφερε “και που οδηγεί από την μισαλλοδοξία στην ποινικά κολάσιμων πράξεων”.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι οι κατηγορίες θα έπρεπε να εκδικασθούν με την ευρεία έννοια του βασανισμού κρατουμένων.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: