ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Απέκτησαν δικαιώματα αλλά δεν έχουν ενταχθεί σε κλάδο

 

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ αυτών οι Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου έφεραν το θέμα στην Βουλή για αναγνώριση

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Ενεργοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τμημάτων Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Κρήτης», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κατόπιν ενεργειών των δύο Τμημάτων και των αντίστοιχων Πρυτανικών Αρχών των Πανεπιστημίων Πατρών και Κρήτης, οι απόφοιτοι των Τμημάτων απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα με το Π.Δ. 45/2009.

Εν τούτοις, οι απόφοιτοι μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα κλάδο ΠΕ σε αντίθεση με τους αποφοίτους των λοιπών Τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών, με αποτέλεσμα:1) να μη μπορούν να συμμετάσχουν σε κανένα διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., συμπεριλαμβανομένων των διαγωνισμών που αφορούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.2) να στερούνται τη δυνατότητα να εργασθούν ως εκπαιδευτικοί ακόμη και σε φροντιστήρια, Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ, Κ.Ε.Σ. και λοιπούς φορείς δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.3) να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι.

Επίσης, δεν εντάσσονται σε κανέναν κλάδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) του Εθνικού Προσοντολογίου, ώστε να αποκτήσουν προσόν διορισμού μονίμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίθετα με τους αποφοίτους των λοιπών τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών, αλλά και των Πανεπιστημίων γενικότερα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι οι απόφοιτοι παραμένουν μετέωροι, παρότι τα επαγγελματικά δικαιώματά τους κατοχυρώθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 45/2009 και ζητούν την εφαρμογή του και την ενεργοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Επίσης ζητούν την ένταξη του πτυχίου της Επιστήμης των Υλικών σε κλάδο Π.Ε. ώστε αφενός να μπορούν οι απόφοιτοί του να συμμετέχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και αφετέρου να εναρμονιστεί  η νομοθεσία της χώρας μας με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και εξελίξεις.

 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Ενεργοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τμημάτων Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Κρήτης».

O κλάδος της Επιστήμης των Υλικών είναι σχετικά νέος επιστημονικός κλάδος στην Ελλάδα, που ωστόσο τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης παγκοσμίως. Bρίσκεται στο επίκεντρο των σύγχρονων διεθνών τάσεων και επισήμων ερευνητικών και επαγγελματικών προτεραιοτήτων, συνδυάζει γνώσεις Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Μαθηματικών με σκοπό την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την πιστοποίηση και παραγωγή νέων υλικών σε εργαστηριακή και βιομηχανική κλίμακα.

Κατόπιν ενεργειών των δύο Τμημάτων και των αντίστοιχων Πρυτανικών Αρχών των Πανεπιστημίων Πατρών και Κρήτης, οι απόφοιτοι των Τμημάτων απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα με το Π.Δ. 45/2009 ως: «Εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια, λύκεια, φροντιστήρια, δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) και λοιπούς φορείς δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη διδασκαλία μαθημάτων επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, αλλά και λοιπών σχετικών με τα υλικά μαθημάτων θετικών επιστημών». Εν τούτοις, οι απόφοιτοι μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα κλάδο ΠΕ σε αντίθεση με τους αποφοίτους των λοιπών Τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών, με αποτέλεσμα:

1) να μη μπορούν να συμμετάσχουν σε κανένα διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., συμπεριλαμβανομένων των διαγωνισμών που αφορούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

2) να στερούνται τη δυνατότητα να εργασθούν ως εκπαιδευτικοί ακόμη και σε φροντιστήρια, Ι.Ε.Κ., Κ.Ε.Κ, Κ.Ε.Σ. και λοιπούς φορείς δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

3) να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι.

Επίσης, δεν εντάσσονται σε κανέναν κλάδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) του Εθνικού Προσοντολογίου, ώστε να αποκτήσουν προσόν διορισμού μονίμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίθετα με τους αποφοίτους των λοιπών τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών, αλλά και των Πανεπιστημίων γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα τμήματα στα 20 χρόνια λειτουργίας έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς ως μονάδες ακαδημαϊκής και ερευνητικής αριστείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, όπως κατέγραψαν και οι Εξωτερικές Αξιολογήσεις της Α.Δ.Ι.Π. και κατατάσσονται στην κορυφή των Σχολών Θετικών Επιστημών συγκρινόμενα με παγκοσμίως αναγνωρισμένα αντίστοιχα Τμήματα της αλλοδαπής.

 

Επειδή, οι απόφοιτοι δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα κλάδο ΠΕ σε αντίθεση με τους αποφοίτους των λοιπών Τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών,

Επειδή, οι απόφοιτοι παραμένουν μετέωροι, παρότι τα επαγγελματικά δικαιώματά τους κατοχυρώθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 45/2009.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για την εφαρμογή του Π.Δ.45/09 και την ενεργοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των τμημάτων επιστήμης των υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Κρήτης;

2.Προτίθεται να εντάξει το πτυχίο της Επιστήμης των Υλικών σε κλάδο Π.Ε. ώστε αφενός να μπορούν οι απόφοιτοί του να συμμετέχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και αφετέρου να εναρμονιστεί  η νομοθεσία της χώρας μας με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και εξελίξεις;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Μάρκου Κώστας

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία


Δεν υπάρχουν σχόλια: