ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

16 όροι προς την πορεία του 3ου Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Από το Πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Φωτογραφία Αρχείου.


 

Θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 με 5.000 αντιπροσώπους στο κλειστό γυμναστήριο του taekwondo και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Απριλίου 2022

 

Με εκκίνηση την Πέμπτη 14 Απριλίου και τερματισμό την Κυριακή 17 Απριλίου, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με οδηγίες της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπή Συνεδρίου. Πρόκειται για το Συνέδριο που πέρασε από ''σαράντα κύματα'' μέχρι να προσδιοριστεί η ημέρα διεξαγωγής του, καθώς η πανδημία, το λογκντάουν και γενικά οι υγειονομικοί περιορισμοί ήσαν στην ημερήσια διάταξη!

 

Οι όροι, δεκάξι τον αριθμό, που απαιτούνται να πληρωθούν, ως την ημέρα της εκκίνησης των εργασιών είναι οι παρακάτω:

 

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 στο κλειστό γυμναστήριο του taekwondo και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17/4/2022.

 

Ο προσυνεδριακός διάλογος στις Οργανώσεις Μελών ξεκίνησε ήδη από τις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία στάλθηκαν στις Νομαρχιακές Επιτροπές τα επίσημα κείμενα που είχαν κατατεθεί από την Επιτροπή Θέσεων και την Επιτροπή Καταστατικού στο ΠΣ και είχαν εγκριθεί.

 

Οι συνελεύσεις παρουσίασης των Θέσεων και του Καταστατικού έχουν ολοκληρωθεί από τις 20 Μαρτίου 2022 

 

Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις  των Ο.Μ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί  μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.

 

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο και θα πρέπει να συζητηθούν στις προσυνεδριακές Γ.Σ των Ο.Μ είναι:

α) Το κείμενο θέσεων - πολιτικής απόφασης - απολογισμού περιόδου 2019-2021, της επιτροπής Πολιτικής Απόφασης - Θέσεων.

β) Τις τροποποιήσεις στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, της επιτροπής Καταστατικού.

γ) Την διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

δ) Τον απολογισμό της περιόδου 2016-2019.

 

Οι  Ο.Μ. εκτός από την  ενίσχυση στις κεντρικές καμπάνιες του κόμματος σχεδιάζουν και τις πολιτικές εκδηλώσεις στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς η προσυνεδριακή διαδικασία θέλουμε να έχει εξωστρεφή χαρακτηριστικά.

 

Οι ΝΕ, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, έστειλαν έως τις 7 Φεβρουαρίου,  το πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους,  καθώς  και των εκδηλώσεων και  συνελεύσεων των ΟΜ, και η Επιτροπή Εκδηλώσεων της ΚΟΕΣ να προγραμμάτισε τη συμμετοχή των στελεχών που θα συμμετάσχουν.

 

Οι Γ.Σ. των Ο.Μ θα πρέπει να πραγματοποιούνται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την πανδημία, όταν γίνονται δια ζώσης.

 

Στις Γ.Σ των Ο.Μ θα πρέπει τα συντονιστικά των Ο.Μ να εξασφαλίσουν όλες τις πολιτικές και οργανωτικές ενέργειες ώστε να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη, μετά και την ενημέρωση από την Κ.Ο.Ε.Σ για τους συντρόφους/ισες που έχουν γραφτεί στον isyriza.

 

Οι εγγραφές που γίνονται στις Ο.Μ είναι ατομικές και δεν γίνονται δεκτές οι ομαδικές εγγραφές.

 

Στις Γ.Σ που συζητούνται τα κείμενα μπορούν να πάρουν μέρος και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

 

Στις Γ.Σ των Ο.Μ για τα προσυνεδριακά κείμενα αλλά και για όσες νέες προτάσεις κατατέθηκαν διενεργούνται ενδεικτικές ψηφοφορίες που καταγράφονται στα πρακτικά.

 

Οι Γ.Σ των Ο.Μ για την συζήτηση των κειμένων θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί σε μία η δύο ή τρείς Γ.Σ.

 

Στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου μπορεί να οργανωθούν θεματικές εκδηλώσεις, με ευθύνη και την έγκριση της Κ.Ο.Ε.Σ.

 

Στην διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου και μετά την δημοσίευση των προσυνεδριακών κειμένων, δύναται κάθε σύντροφος/ισα να δημοσιοποιήσει κείμενο με τις απόψεις του/ης, αφού το στείλει στην υποεπιτροπή προσυνεδριακού διαλόγου της Κ.Ο.Ε.Σ. η οποία θα έχει και την ευθύνη της δημοσιοποίησης των κειμένων.

 

Στην ίδια χρονική περίοδο θα πραγματοποιηθούν και οι κεντρικές πολιτικές καμπάνιες για την ακρίβεια και την εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΖΑ – ΠΣ.

 

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ 5.000 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

Οι εκλογές στις Ο.Μ για την ανάδειξη των αντιπροσώπων θα γίνουν το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 έως την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών πληρώνοντας την συνδρομή τους την οποία θα καθορίσει η Κ.Ο.Ε.Σ.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με δικαίωμα ψήφου (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), έχουν όσοι/ες σύντροφοι/ισες έχουν γραφτεί στις Ο.Μ ή στον isyriza μέχρι την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022.

Τα μέλη που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για την εκλογή προτείνονται από κάποιο μέλος της Ο.Μ, είτε αυτοπροτείνονται, στην τελευταία Γ.Σ της Ο.Μ.

 

Την διενέργεια και την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας έχουν 7μελής εφορευτικές επιτροπές για όσες Ο.Μ έχουν περισσότερα από 100 μέλη, και 3μελής εφορευτικές επιτροπές για όσες Ο.Μ έχουν λιγότερα από 100 μέλη, οι οποίες έχουν εκλεγεί στην τελευταία προσυνεδριακή  γενική συνέλευση.

 

Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι στις εκλογές.

 

Η ψηφοφορία για την εκλογική διαδικασία των αντιπροσώπων μπορεί να διαρκέσει μία η δύο μέρες, μετά από απόφαση της Εφορευτικής επιτροπής, η οποία καθορίζει και τον χώρο που θα γίνει η ψηφοφορία ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Ο.Μ.

 

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα και να ψηφίσουν για τα κείμενα και για την εκλογή των αντιπροσώπων μόνο στην Ο.Μ που είναι εγγεγραμμένοι ως πρώτη επιλογή.

 

Το εκλογικό μέτρο αντιπροσώπευσης είναι 1 μέλος σε κάθε 10 εγγεγραμμένα μέλη που είναι στις οργανωτικές καταστάσεις των Ο.Μ της 21 Μαρτίου 2022, εφόσον ο αριθμός των ψηφισάντων είναι μεγαλύτερος η ίσος των 2/3 των εγγεγραμμένων στην οργανωτική κατάσταση της Ο.Μ. Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία θα αποτελείται από τουλάχιστον 5000 συνέδρους.

 

Ο αριθμός των αντιπροσώπων εξάγεται από την διαίρεση του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών δια του 10. Σε περίπτωση που το πηλίκο της διαίρεσης έχει και  δεκαδικό μέρος μικρότερο του 0,5, τότε ο αριθμός των αντιπροσώπων είναι το ακέραιο μέρος, αν το πηλίκο της διαίρεσης έχει και δεκαδικό μέρος μεγαλύτερο ή ίσο του 0,5 τότε ο αριθμός των αντιπροσώπων είναι το ακέραιο μέρος του επόμενου αριθμού.

 

Αν στην εκλογή των αντιπροσώπων σε μια Ο.Μ ψηφίσουν αριθμός μικρότερος των 2/3 από των κατάλογο των εγγεγραμμένων τότε οι αντιπρόσωποι μειώνονται αναλογικά. Για τον υπολογισμό των αντιπροσώπων εφαρμόζουμε αναλογικό μαθηματικό τύπο.

 

1ο παράδειγμα εφαρμογής του αναλογικού μαθηματικού τύπου. Έστω Ο.Μ με 138 εγγεγραμμένα μέλη όπου με το εκλογικό μέτρο 1/10 πρέπει να εκλεγούν 14 αντιπρόσωποι (138 / 10=13,8, άρα 14). Αν ψηφίσουν 74, ποσοστό  συμμετοχής 74 / 138 = 53,6%, δηλαδή μικρότερο ποσοστό συμμετοχής από τα 2/3, αφού τα 2/3 είναι 92μέλη, τότε για να υπολογίσουμε τον αριθμό των αντιπροσώπων πολλαπλασιάζουμε το ποσοστό συμμετοχής επί τους αντιπροσώπους που έπρεπε να εκλέξει, 53,6 Χ 14 = 750,4 και το αποτέλεσμα το διαιρούμαι με το ποσοστό 66,7, 750,4 / 66,7 = 11,25, άρα εκλέγονται 11 αντιπρόσωποι από 14.\

 

2ο παράδειγμα εφαρμογής του αναλογικού μαθηματικού τύπου. Αν στην ίδια Ο.Μ με τα 138 εγγεγραμμένα μέλη ψηφίσουν 43, ποσοστό συμμετοχής 31,2%, τότε η εφαρμογή του αναλογικού μαθηματικού τύπου μας δίνει, 31,2 Χ 14 = 436,8, και 436,8 / 66,7 = 6,54, άρα εκλέγονται 7 αντιπρόσωποι από 14.

 

Η εκλογή των αντιπροσώπων γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου η εφορευτική επιτροπή έχει την  ευθύνη για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων με αλφαβητική σειρά.

 

Ο κάθε σύντροφος/ισα έχουν την δυνατότητα να βάλουν σταυρούς προτίμησης μέχρι το 30% του αριθμού των αντιπροσώπων που αντιστοιχεί στην  συγκεκριμένη Ο.Μ. Εάν ο αριθμός του 30% δεν είναι ακέραιος, μετατρέπεται πάντοτε στον μεγαλύτερο ακέραιο ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.

 

Η εφορευτική επιτροπή μετά το πέρας της ψηφοφορίας σε συνεδρίαση της πραγματοποιεί την καταμέτρηση και ανακοινώνει τα αποτελέσματα στον συντονιστή της Ο.Μ και τα στέλνει άμεσα με υπογεγραμμένα πρακτικά από το σύνολο των μελών της στην Κ.Ο.Ε.Σ.

 

Παραίτηση εκλεγμένου αντιπροσώπου γίνεται γραπτά στην εφορευτική επιτροπή και η αντικατάσταση του από τον πρώτο/η επιλαχόντα, μέχρι τις 10 Απριλίου 2022, και η εφορευτική επιτροπή ενημερώνει άμεσα την Κ.Ο.Ε.Σ.

 

Η μοναδική ποσόστωση που ισχύει και πρέπει να την εφαρμόσει η εφορευτική επιτροπή, είναι η ποσόστωση του φύλου, που είναι 1/3 βάσει του ισχύοντος καταστατικού. Εάν το ποσοστό του 1/3 δεν είναι ακέραιος αριθμός, τότε μετατρέπεται πάντοτε στο μεγαλύτερο ακέραιο ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.

Όταν είναι υποψήφιοι/ες για την εκλογή αντιπροσώπων μέλη της Κ.Ε.Α του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εκλεγούν, τότε η εφορευτική επιτροπή θα πρέπει να εκλέξει ως υπεράριθμους από τους επιλαχόντες ίσο αριθμών συντρόφων/ισων, με μοναδική προϋπόθεση την εφαρμογή της ποσόστωσης φύλου.

 

Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται οπωσδήποτε κλήρωση από την εφορευτική επιτροπή.

 

Έχει την δυνατότητα υποψήφιος/α μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και εντός δύο ημερών να κάνει αιτιολογημένη και γραπτή ένσταση στην εφορευτική επιτροπή.

 Η εφορευτική επιτροπή την τρίτη μέρα μετά τις εκλογές πρέπει να συνεδριάσει και να κρίνει την ένσταση αιτιολογημένα και γραπτά.

Σε περίπτωση όπου και μετά την συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής και την απόφαση της ο σύντροφος/ισα που έκανε την ένσταση θεωρεί ότι δεν είναι ορθή βάσει του κανονισμού λειτουργίας , στέλνει άμεσα γραπτά την διαφωνία του στην Κ.Ο.Ε.Σ, η οποία στην υποεπιτροπή της για την νομιμοποίηση των συνέδρων θα αποφασίσει οριστικά και τελεσίδικα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: