ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για την ακρίβεια

 


Τι περιμένετε για να φορολογήσετε υπερκέρδη 1,4 δις ευρώ, να γονατίσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις; Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς όχι ακόμα την ακρίβεια του πολέμου!

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022:

 https://www.syriza.gr/article/id/124359/Al.-Tsipras:-Ti-perimenete-gia-na-forologhsete-yperkerdh-14-dis.-na--gonatisoyn-noikokyria-kai-epicheirhseis---Mechri-stigmhs-zoyme-thn-akribeia-Mhtsotakh-dystychws-ochi-akoma-toy-polemoy.html

--Ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Ο πληθωρισμός πήγε στο 7% πριν τον πόλεμο. Δεν καταλαβαίνετε τι περνούν αυτοί που όπως ανακαλύψατε είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. Ή είναι εξαρτημένοι από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους. Τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια εδώ και 6 μήνες. Δεν μπορούν να ανάψουν καλοριφέρ ή aircondition, όχι γιατί έχουν ψυχολογικά προβλήματα όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας, αλλά επειδή τους τελειώνει ο μισθός την 19η μέρα του μήνα.

--Συνεχίζετε με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο, αλλά με διαφορετική πολιτική. Βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιόν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών. Μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε μέσα στην ενεργειακή κρίση. Μη τυχόν και διαταράξετε τα κέρδη των νέων μετόχων στη ΔΕΗ ή την τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Είναι μία λογική επικίνδυνη για μία περίοδο κρίσης.

--Η περίοδος που έρχεται δεν θα είναι οικονομικής κρίσης αλλά πολεμικής οικονομίας και εσείς σκέφτεστε τις τιμές των μετοχών, μην τυχόν και φορολογήσετε τα υπερκέρδη λίγων ιδιωτών.Το αντίδοτό σας είναι να βγάζετε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια, αφήνετε αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας. Και δίνετε ανεπαρκέστατες ενισχύσεις για τον καταναλωτή, μπροστά στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν ήδη εγγραφεί στα τιμολόγια.

--Με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μwh, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη Mwh, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη Mwh.

--Με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1, 7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα.

-- Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τι περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο ; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ;

Για να μην πειράξετε τη τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη; Δεν ζητάτε πλαφόν στην χονδρική στην Ελλάδα ή στη λιανική, αλλά στον χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας. Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε ; Του πολίτη, του καταναλωτή, του υγειούς επιχειρηματία ή των funds; Αυτό να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα.

--Την απάντηση την δίνετε μόνοι σας, αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη, τους επιδοτείτε και από πάνω. Επιδοτείτε 0,12 ευρώ το λίτρο τα διυλιστήρια, χωρίς μάλιστα καμία εγγύηση ότι αυτή η ελάφρυνση θα μετακυλήσει και στους καταναλωτές. Αυτό που ζούμε μέχρι σήμερα είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς όχι ακόμη του πολέμου. Η ακρίβεια της ιδεοληψίας σας για τις αγορές, τα κέρδη και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

--Μη μας ξαναπείτε λοιπόν άλλη φορά ότι δεν έχετε δημοσιονομικό χώρο και για αυτό δεν ενισχύετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είπατε ότι οι προτάσεις μας κοστίζουν 15 δισ. 1,5 κοστίζει για ένα χρόνο ο ΕΦΚ καυσίμων και 950 εκατ. η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα. Πού είναι τα 15 δισ.; Μιλάτε εσείς, που το 15 παραλάβαμε χάος και τη βγάλαμε από τα μνημόνια. Θράσος να λέτε εσείς ότι θέλουμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα.

Σχόλιο κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ότι ο κ. Μητσοτάκης τελικά παραδέχτηκε την ύπαρξη υπερκερδών και δεσμεύτηκε για τη φορολόγησή τους όταν θα διαθέτει στοιχεία για τα κέρδη αυτά;  

«Η κοροϊδία και τα ψέματα Μητσοτάκη δεν έχουν προηγούμενο. Μέχρι χθες έλεγαν πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη και μετά την πίεση του κ. Τσίπρα με στοιχεία για τα υπερκέρδη 1,4 δις. ευρώ και την προτροπή πλέον και της Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη φορολόγησή τους με 90% κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί δήθεν περιμένει στοιχεία από τη ΡΑΕ. Για κακή του τύχη, όμως, η Καθημερινή αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία που ο ίδιος δήθεν περιμένει τα λαμβάνει κάθε μέρα από τη ΡΑΕ τόσο το Υπουργείο όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο φεσώνει τους πολίτες, αλλά τους δουλεύει και από πάνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: