ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Οι αυξήσεις σοκ έως 60% και «ανέμελη» ανακοίνωση του Μαξίμου

Χρήστος Σταϊκούρας και Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

«Ζαλίζουν» οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα πριν ακόμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις εταιρείς να αλλάζουν η μία μετά την άλλη τους τιμοκαταλόγους. Μάλιστα αναμένεται και νέο κύμα ανατιμήσεων από τον Απρίλιο, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι για την επάρκεια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέμελη και καθυσηχάζει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων.

«Η τιμή στο φρέσκο γάλα έχει αυξηθεί από το περασμένο φθινόπωρο 15 έως 17 λεπτά, στο ελαιόλαδο έχει ανατιμηθεί 10 ευρώ η συσκευασία των 5 λίτρων, τα ζυμαρικά έχουν αυξηθεί 50% και η ζάχαρη έχει πάρει από τον Οκτώβριο αύξηση 60% στην τιμή», δήλωσε στο euro2day.gr εμπορικός διευθυντής γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Μάλιστα σύμφωνα με από το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, όλα τα προϊόντα έχουν πάρει πάνω τους νέες ανατιμήσεις, ενώ ένας νέος κύκλος αυξήσεων, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται από τις αρχές Απριλίου.

Στα άλευρα, όπως λένε οι ίδιοι, αρχίζουν να διπλώνουν οι τιμές, ενώ κόπηκαν οι προωθητικές ενέργειες, τα τηλεοπτικά και οι προσφορές. Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις από τις αρχές Μαρτίου σε όλα τα προϊόντα που έχουν ως βασική πρώτη ύλη το μαλακό αλεύρι, το οποίο η χώρα εισάγει. Η Αλλατίνη (Elbisco), σύμφωνα με στέλεχος από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, έχει στείλει από τον Νοέμβριο τρεις φορές νέους τιμοκαταλόγους με αντίστοιχες αυξήσεις τιμών. Από κοντά και η εταιρεία μπισκότων Βιολάντα, η Παπαδοπούλου και ο Καραμολέγκος. Η τιμή της φρυγανιάς έχει αυξηθεί 16% μέσα σε τρεις μήνες ενώ οι νέες ανατιμήσεις από την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος θα περάσουν στην κατανάλωση από 1η Απριλίου.

Ένα ευρώ έχει πάει πάνω η τιμή στα κοτόπουλα ενώ αύξηση 1 ευρώ στο κιλό καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των χοιρινών. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα οι σταθμισμένες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι της τάξεως του 8-10%, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Από κοντά και το ψωμί, η τιμή κιλού του οποίου σε κάποιες γνωστές αλυσίδες έχει πάει πάνω από τα 5 ευρώ. Στον φούρνο, μια φραντζόλα ψωμί πωλείται σήμερα 1,20 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες

Καθησυχάζει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξετάστηκαν η επισιτιστική επάρκεια της Ελλάδας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, ανακοινώθηκε ότι «επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Επίσης, η κυβέρνηση ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και εφοδιασμού και υποσχέθηκε συνεχή ανάλυση των δεδομένων και «επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε κάθε περίπτωση οι αόριστες υποσχέσεις του Μαξίμου δεν διώχνουν τον φόβο των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας ήδη πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: