ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Στη μοσχοβολιά της Τσικνοπέμπτης ολόκληρη η Πάτρα

Από το πρωί πήραν φωτιά τα κάρβουνα στις ψησταριές, σε όλη την πόλη της Πάτρας!


Μετά από αρκετά χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής του Δήμου η Άνω Πόλη, που υποδέχθηκε καρναβαλικά δρώμενα, αν και η υποψία της προεκλογικής περιόδου δεν έλειψε!

Κλίμα γενικευμένης, γιορτής και ευθυμίας επικράτησε σε όλη την Πάτρα από το πρωί έως και αργά το βράδυ στην Πάτρα όπου πλήθος κόσμου τσίκνισε από άκρου εις άκρον, γλέντησε με την ψυχή του, αντάλλαξε ευχές και έζησε ώρες κεφιού και ανεμελιάς.
Και τούτα καθώς μετά από αρκετά χρόνια, στο επίκεντρο της προσοχής του Δήμου τέθηκε σήμερα η Άνω Πόλη, που υποδέχθηκε τα καρναβαλικά δρώμενα, αν και η υποψία της προεκλογικής περιόδου δεν έλλειψε!
Με μια εξωστρεφή ατμόσφαιρα όπου τονίστηκε η αυθεντική παραδοσιακή όψη της Αποκριάς, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Πατρέων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», που είχε ετοιμάσει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον λαό στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης.
Στο Νότιο Πάρκο προσήλθαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κώστας Πετρόπουλος αλλά και πολλοί Αντιδήμαρχοι.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στους πολυάριθμους δημότες και στις οικογένειές τους για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, που διαφοροποιείται από τις άλλες μέρες και ευχήθηκε η σημερινή χαρά να συνεχιστεί. Για να γίνει όμως αυτό και να αλλάξουμε τα πράγματα, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε. Κάλεσε τον κόσμο να ανέβει στην Άνω Πόλη όπου πραγματοποιήθηκαν τα βραδινά δρώμενα της Τσικνοπέμπτης.
Πρόσκληση που ισχύει και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», μεταξύ των οποίων την άλλη εβδομάδα το σπουδαίο θέαμα του κινέζικου δράκου από τον εκλεκτό  κινέζικο θίασο, που θα εμφανιστεί την άλλη Πέμπτη στην Αγυιά, την Παρασκευή στα Ζαρουχλέικα και στις δυο μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου. Μέσα από αυτό το θέαμα, όπως είπε, θα δούμε τα ήθη και έθιμα του δικού τους λαού.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Φέτος απλώσαμε τις εκδηλώσεις και στις γειτονιές γιατί δεν θέλουμε να μείνουν ησυχαστήρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή δεν είναι τιμωρία αλλά χαρά. Και αυτό δεν θα το καταφέρουμε με σκυμμένο το κεφάλι», υπογράμμισε ο Κώστας Πελετίδης.
Η Αθηναϊκή Κομπανία χάρισε μια ξεχωριστή μουσική συναυλία παρουσιάζοντας γνωστά ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια αλλά και επιτυχίες από τη μακρόχρονη δισκογραφική της πορεία.
Οι συμπολίτες χάρηκαν με το εκλεκτό συγκρότημα, ενώ μοιράστηκαν δωρεάν πλήθος σουβλάκια στον κόσμο. Ο Δήμος Πατρέων έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να γιορτάσουν και να ξεδώσουν την ξεχωριστή αυτή μέρα με ένα συγκρότημα απόλυτα προσαρμοσμένο στο παραδοσιακό ύφος της Τσικνοπέμπτης, να τσικνίσουν και να ξεφύγουν για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα, όπως προστάζει το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πατρέων.
Από τις 12.00 έως τις 15.00 όμως το αποκριάτικο θερμόμετρο ανέβηκε ψηλά. Υπεύθυνες ήταν οι μπάντες χάλκινων πνευστών από τη Μακεδονία με τη συνοδεία του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων, που ξεσήκωσαν με τους ήχους τους συνοικίες της πόλης, ενώ έκαναν και παρέλαση στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Ήταν σπουδαίες μπάντες χάλκινων πνευστών από την Μακεδονία και συγκεκριμένα από Έδεσσα, Φλώρινα, Αριδαία, Νάουσα και Κοζάνη, που προσκλήθηκαν από την Κοινωφελή Επιχείρηση ειδικά για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης λόγω της αυθεντικής, παραδοσιακής φυσιογνωμίας της μουσικής τους και της ξεχωριστής ιστορίας τους.
Η Ορχήστρα Χάλκινων του Γιάννη Λίτου στην Αγυιά (σύλλογος Αγυιάς). Παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι
Η Ορχήστρα Χάλκινων του Τριαντάφυλλου Ασαρτζή στην Αγία Αικατερίνη-Προσφυγικά-Πλατεία Ελευθερίας. Παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Αθανασόπουλος, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.
Η Ορχήστρα Χάλκινων του Χρήστου Τσιμπάρη στις εργατικές κατοικίες Ταραμπούρας. Παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Πελεκούδας δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι
Η Ορχήστρα Χάλκινων του Αντώνη Μπράσα στα Ταμπάχανα. Παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι Η ορχήστρα κατηφόρισε τη Γερμανού ως την πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Η Ορχήστρα Χάλκινων του Γιάννη Βέσκου ξεκίνησε από την πλατεία Ντε Μιράντα (έξω από το γήπεδο της Παναχαϊκής), Παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι. Η ορχήστρα ακολούθησε την Έλληνος Στρατιώτου και κατέληξε στην πλατεία Όλγας. Όλες οι ορχήστρες χάλκινων συναντήθηκαν στην πλατεία Όλγας, όπου έπαιξαν όλοι μαζί και παρέλασαν παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου από την πλατεία Όλγας μέχρι το τέλος του πεζόδρομου στην Τριών Ναυάρχων.
ΤΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Το κέφι και η διασκέδαση δεν σταματά λεπτό. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το βράδυ. Επίκεντρο των φετινών απογευματινών και βραδινών εκδηλώσεων και δρώμενων, ήταν η Άνω Πόλη, ωστόσο οι δράσεις επεκτάθηκαν και στην Κάτω Πόλη δίνοντας χρώμα και στο ιστορικό κέντρο.
Οι εκδηλώσεις κινήθηκαν σε δυο άξονες και αφορούσαν στο δρώμενο «Ο Γάμος του Καραγκιόζη» και στην συναυλία μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη». Και οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχείρησαν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.
Το κυρίαρχο δρώμενο ήταν «Ο Γάμος του Καραγκιόζη» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές από μπάντες χάλκινων πνευστών, χορευτικά από το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος, συνοδευόμενου από εκλεκτό οίνο και μπύρα, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις.
Η συναυλία των «Κανταδόρων της Santa Maura» του συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» πραγματοποιήθηκε στις 19.30 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη. Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια ζωντάνεψαν με εξωστρέφεια από τις φωνές και ορχήστρα με κιθάρες, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και κρουστά αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική, ρομαντική πινελιά τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη, συνήθειες και ακούσματα.
ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Το σημείο συνάντησης για την παρέα του Καραγκιόζη δόθηκε στις 18.00 στην πλατεία Ταμπαχάνων. Στο σημείο βρίσκονταν η πλατφόρμα και το μουσικό άρμα του Δήμου. Στην πλατφόρμα  ο Καραγκιόζης με τα κολλητήρια.
Προπομπός της παρέας ήταν ο Χατζηαβάτης ο οποίος παρότρυνε τον κόσμο να συμμετάσχει στο δρώμενο αλλά βρισκόταν σε διάλογο με τον Καραγκιόζη.
Στις 19.00 ξεκίνησε η κουστωδία του Καραγκιόζη και στη συμβολή των οδών Γερμανού και Βότσαρη συνάντησαν τον Μπαρμπα Γιώργο με την παρέα του και εκεί έγινε ένα μικρό δρώμενο με βλάχικους χορούς.
Νέα συνάντηση στη συμβολή των οδών Γερμανού και Αγίου Δημητρίου, αυτή τη φορά με τον Ser Νιόνιο χορεύοντας ζακυνθινούς χορούς.
Παράλληλα ανεβαίνει από τη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης η κουστωδία της Νύφης και η παρέα του Σταύρακα. Όλοι μαζί συναντώνται στη συμβολή των οδών Γερμανού και Αγ. Δημητρίου. Στο ύψος της Λόντου τους περιμένει ο Μανούσος με την παρέα του κια εκεί ξεδιπλώνονται κρητικοί χοροί και στο ύψος της Ηλείας τους περιμένει ο Πασάς με την συνοδεία του όπου χορεύουν τσιφτετέλια.
Συνεχίζουν όλοι μαζί και ενώνονται με τις Ορχήστρες Χάλκινων  που τους περιμένουν στην Σωτηριάδου και ακολουθούν όλοι μαζί την διαδρομή   Γερμανού, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Νικολάου, Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Μαιζώνος, Ερμού, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου τελείται ο Γάμος του Καραγκιόζη. Μετά το γάμο  ακολούθησε γλέντι με τις ορχήστρες χάλκινων για τους συμμετέχοντες και για τον κόσμο.
Συμμέτοχοι: Ο Καραγκιόζης και χαρακτήρες οι Χρήστος Πατρινός με τους συνεργάτες του, το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων και η Σχολή Χορού Keep Dancing της Μίνας Παναγιωτοπούλου.
Το αποκρηάτικο γλέντι κρατά μέχρι αργά και ανανεώνεται για την Κυριακή του Καρναβάλου, όπου άρχοντας του Γέλωτος θα παραδοθεί στην πυρά για τις ασωτίες που διέπραξε, ώστε να εξαγνισθούν τα... καρναβαλικό αμαρτήματα των Πατρινών  που συμμετείχαν και με ήσυχη την σκέψη και καθαρμένη την ψυχή να συμβαδίσει με τα  ειωθότα των αποκρέω, βαδίζοντας στο σαραντάημερο που ακολουθεί, μέχρι την μεγάλη Εορτή της Χριστιανοσύνης! 














Δεν υπάρχουν σχόλια: