ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

“Γέφυρα”: Τα 105 πρόσωπα μπροστάρηδες για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το μήνυμα του καθηγητού Σωτήρη Βαλντέν, ο οποίος προέταξε την ανάγκη της σύνθεσης απέναντι σε μια Ευρώπη που παραχωρεί και επιτρέπει την ανάπτυξη της Ακροδεξιάς, επιμένοντας σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Για όλους μας είναι ώρα ευθύνης», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο κ. Βαλντέν.
Την υπογραφή του έθεσε στην διακήρυξη για την Γέφυρα των Προοδευτικών Δυνάμεων  ο δήμαρχος  Γιάννης Μπουτάρης - Κάλεσαν το ΚΙΝΑΛ να συμπορευτεί  και να σταματήσει, να βάζει πλάτη στη δεξιά παλινόρθωση


Σε μια Ευρώπη που διολισθαίνει σε φιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και η ακροδεξιά ρητορική διεκδικεί ολοένα και περισσότερο χώρο, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη φαντάζει μονόδρομος: αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η νέα πρωτοβουλία πολιτών «Γέφυρα».

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτός διάλογος μέσα στην κοινωνία για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων εν όψει των επικείμενων προκλήσεων. Υπό το πρίσμα αυτό ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία, τη διακήρυξη της οποίας υπογράφουν περισσότεροι από 100 πολίτες μεταξύ των οποίων, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, των τεχνών και των γραμμάτων, της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως καταχειροκροτήθηκε η υπογραφή της διακήρυξης από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στον κατάμεστο χώρο, οι ομιλητές σκιαγράφησαν το ζητούμενο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το μήνυμα του καθηγητού Σωτήρη Βαλντέν, ο οποίος προέταξε την ανάγκη της σύνθεσης απέναντι σε μια Ευρώπη που παραχωρεί και επιτρέπει την ανάπτυξη της Ακροδεξιάς, επιμένοντας σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Για όλους μας είναι ώρα ευθύνης», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο κ. Βαλντέν.

«Είμαστε μια πρωτοβουλία πολιτών που καταθέτουμε ένα κοινό πλαίσιο για τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων δεν είμαστε κόμμα ή πολιτική κίνηση και δεν θέλουμε να γίνουμε, επιδιώκουμε να διευκολύνουμε την κοινωνική και πολιτική όσμωση μέσω προγραμματικών συγκλίσεων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου εκ των ομιλητών του πάνελ. 

Τόνισε πως η επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος για να μπει ένα φρένο στα όσα απειλούν σήμερα την Ευρώπη με τις ακραίες ανισότητες και την ανεργία που δίνει έδαφος στην Ακροδεξιά και τη δημαγωγία. «Χρειαζόμαστε ισχυρή αλληλέγγυα Ευρώπη» τόνισε ο κ. Παναγιώτου.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως πιέζεται ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό του προέδρου της και τον εθνικισμό του Αντώνη Σαμαρά. 

Τέλος, κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να συμπορευτεί στη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου και να σταματήσει, όπως είπε, να βάζει πλάτη στη δεξιά παλινόρθωση.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο LSE, Νίκος Μουζέλης, υπογράμμισε πως ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμμετάσχει όσο μπορεί στη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν «οι δύο βαρβαρότητες, ο λαϊκισμός και ο νεοφιλελευθερισμός». 

Ζήτησε, μάλιστα, αυτός ο διάλογος να μην εξαντληθεί στις εκλογές, αλλά να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου γιατί, όπως είπε, εάν αυτό το εγχείρημα πετύχει «θα αλλάξει την οργάνωση και τον πολιτισμό του κομματικού συστήματος», τονίζοντας ότι «προϋπόθεση για να πετύχει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ -που είναι ο πυρήνας αυτού του προοδευτικού πόλου- να μην προσπαθήσει να εντάξει στον κομματικό μηχανισμό αυτές τις κινήσεις πολιτών και να μην γίνουν παρακλάδια του κόμματος».

Την ανάγκη να μην περιοριστεί η συζήτηση αυτή μόνο στο χρόνο έως τις εκλογές επισήμανε και από την πλευρά του ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος

«Κάθε εποχή έχει καινούργια προβλήματα που ζητούν και καινούργιες απαντήσεις και, κάπως έτσι, συγκροτούνται οι πολιτικές δυνάμεις», είπε και πρόσθεσε: «Διαπιστώνουμε ότι αυτή η κρίση ήταν αποτέλεσμα παραγωγικής καθίζησης της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα συνθλίβεται ανάμεσα σε έναν υπεραναπτυγμένο βορρά και σε τρίτες χώρες φθηνής παραγωγής. Αυτή η διαδικασία υποκίνησε την κρίση».

«Η νέα κανονικότητα είναι κανονικότητα κρίσεων και αστάθειας», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του για να υπογραμμίσει και αυτός με τη σειρά του την άνοδο της Ακροδεξιάς και «την επιμονή της Ευρώπης σε συνταγές λιτότητας».

Την άνοδο της Ακροδεξιάς επισήμανε και η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Ρεπούση, υπενθυμίζοντας πως η ανανεωτική Αριστερά, από την οποία προέρχονται και η ίδια και αρκετοί από τους υπογράφοντες την πρωτοβουλία, στηρίζει το κοινωνικό κράτος και είναι σταθερά προσανατολισμένη αυτό. «Χρειάζεται εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. 

Έχουμε απέναντι μας τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς που καταβροχθίζουν την παραδοσιακή δεξιά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Ρεπούση και επισήμανε τον κίνδυνο να δούμε ένα Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο οι ακροδεξιές δυνάμεις θα αθροίζουν ποσοστό άνω του 20%. «Η μόνη στρατηγική είναι η αλλαγή και η στροφή της Ευρώπης σε μια Ευρώπη που νοιάζεται για τους πολίτες της», είπε η κ. Ρεπούση και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου.

Το στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Νίκος Μπίστης, επισήμανε πως αυτή η πρωτοβουλία είναι η αρχή για να συνυπάρξουν όσες πρωτοβουλίες και αν προκύψουν στην πορεία. 

Εμφανίστηκε πεισμένος πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης και χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «κεντροποιηθεί». «Δείτε τι συμβαίνει σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι μια κεντρώα πολιτική αλλά μια λογική αριστερά πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτός είναι ο δρόμος και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Μπίστης.

Το ζήτημα της ανόδου της Ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, επισήμανε και ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου. «Είμαστε σε μια περίοδο εθνικών περιχαρακώσεων, Ορμπανοποίησης του ΕΛΚ και της ΝΔ, η οποία σύρεται από ένα υπολογίσιμο κομμάτι της», είπε και αναρωτήθηκε εάν θέλει ή εάν μπορεί η σημερινή ηγεσία της ΝΔ να σταματήσει αυτή τη διολίσθηση.

Ο κ. Παπαϊωάννου άσκησε σκληρή κριτική στο ΚΙΝΑΛ και για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κριτικός εμφανίσθηκε και για όψεις του κυβερνητικού έργου, καθώς και για τη σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ. 

«Η συζήτηση για πρόσωπα και μεταγραφές ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής και η σκανδαλολογία ενισχύει την Ακροδεξιά», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαϊωάννου.

Από την πλευρά της, η πρώην αναπληρώτρια γραμματέας της ΓΣΕΕ, Φωτεινή Σιάνου, στη σκιά της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος «Vox» στην Ισπανία, υπογράμμισε τη σοβαρή απειλή κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και τη ραγδαία συντηρητικοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο έτερος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Μπαλάφας, ο τ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου, όπως επίσης τριμελής αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ κ.α. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

Τα ονόματα των πολιτών, που υπογράφουν το κείμενο και στηρίζουν τη «Γέφυρα»:

Αγανίδης Δημήτρης, δικηγόρος.
Αγγελάκος Κυριάκος, σκηνοθέτης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Αθανασιάδου Πωλίνα, υπάλληλος.
Ακριβούλη Ζωή, οικονομολόγος.
Αλεξάκης Μανώλης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
Αναγνωστοπούλου 'Αννα, αρχιτεκτόνισσα, εμπειρογνώμων σε θέματα φύλου.
Αντωνιόζα Αντώνης, τεχνικός Αυτοματισμών.
Αρβανιτάκη Κατερίνα, ερευνήτρια.
Αρβανιτάκης Σπύρος, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός.
Αρβανίτη Μελίνα, καθηγήτρια.
Βαΐτσος Κωστής, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ - πρώην Υπουργός.
Βαλντέν Σωτήρης, Διδάσκων στο ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.
Βάρελης Σπυρίδων, πρώην δήμαρχος Θιναλίων Κέρκυρας.
Βαρσαμακίδου Αφέντρα, δημοσιογράφος.
Βασιλείου Δήμητρα, ενδυματολόγος.
Βουτυράκη Κατερίνα, βιβλιοθηκονόμος.
Γαβαθά Κωνσταντίνα, δικηγόρος.
Γαγγιαλάκης Νίκος, ξενοδοχοϋπάλληλος.
Γεωργίου Θεόδωρος, καθηγητής ΔΠΘ.
Γιάνναρος Ανδρέας, ιδιωτικός υπάλληλος.
Γιαννούλης Νίκος, συνταξιούχος.
Γριβέας Μιχάλης, τοπογράφος μηχανικός, συγγραφέας.
Γροσομανίδου Ντόρα, πληρεξούσιος υπουργός ε.τ.
Δανέλλης Σπύρος, βουλευτής.
Δεληγιαννίδου Δέσποινα, πολιτικός μηχανικός, ενεργειακή επιθεωρήτρια.
Δημητρόπουλος Ηλίας,συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τέως Δ/ντης Δευτ/θμιας εκπαίδευσης.
Δραγάτση Διονυσία, συνταξιούχος.
Δρες Βασίλειος, ιδιωτικός υπάλληλος.
Δρες Νικόλαος, συνδικαλιστής δημόσιου τομέα.
Ηλιοπούλου Όλγα, καθηγήτρια.
Θεοφύλακτος Κώστας, ενεργειακός σύμβουλος, μηχανικός.
Κάπαρος Λεωνίδας, δημόσιος υπάλληλος.
Καρκανιάς Γεώργιος, αρχιτέκτων μηχανικός.
Κατσάνης Πολύβιος , διοικητικός ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας).
Καφετζής Τάκης, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Κεχαγιά Σοφία, φιλόλογος.
Κλαυδιανού Αφροδίτη, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ.
Κορολής Κυριάκος, συνταξιούχος.
Κοτζιά Ξένη, Συνταξιούχος Δ.Υ.
Κούρβα Αρχόντω, συνδικαλίστρια δημόσιου τομέα.
Κουφογεώργος Δημήτρης, πολιτικός μηχανικός.
Λαζαρίδης Παντελής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Λιάκος Αντώνης, ιστορικός.
Λιβάνης Θύμιος, γιατρός.
Λόλας Χρήστος, μηχανικός Η/Υ.
Μακρυνός Γιώργος, υγιεινολόγος, δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού, εντεταλμένος για θέματα μετανάστευσης, αθλητισμού και πολιτισμού.
Μαλούτας Θωμάς, καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Μάντικα Λία, αρχιτέκτων.
Μαργετάκης Ανδρέας, γιατρός.
Μαστρογιάννης Γιάννης, συνταξιούχος.
Μαυρομμάτη Μαρία, πανεπιστημιακός ΑΠΘ.
Μαχαίρας Χρήστος, δημοσιογράφος.
Μενίκη Βίλμα, εκπαιδευτικός, ακτιβίστρια.
Μητρούσης Μιχάλης, ηθοποιός.
Μήτσιου Παντελής, περιβαλλοντολόγος.
Μητσός Αχιλλέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου-πρώην γ.γ. Υπ. Παιδείας.
Μοιροπούλου -Τσαούλα Ευαγγελία, συνταξιούχος ΕΡΤ.
Μοναστηριώτης Βαγγέλης, οικονομολόγος, πρώην αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Μουζέλης Νίκος, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE.
Μπερέτσος Μαρίνος, δασολόγος.
Μπίστης Νίκος, πρώην υπουργός.
Μπουμπάκης Μιχάλης, πρώην γενικός διευθυντής ΕΣΥ.
Μπουτάρης Γιάννης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Νάστος Αλέξανδρος, οικονομολόγος, φοροτεχνικός
Νικολόπουλος Γιάννης, ηθοποιός.
Νισταζάκης Γιάννης, επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού.
Οικονόμου Χρήστος, δημοσιογράφος
Πάζαρος Παύλος, οικονομολόγος.
Παναγιωτακόπουλος Παναγιώτης, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος.
Παναγιώτου Παναγιώτης, δημοσιογράφος.
Παντελίδου Μαλούτα Μάρω, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παπαδάκη Ελίζα, δημοσιογράφος, μεταφράστρια.
Παπαδημητρίου-Τσάτσου 'Αννα, δικηγόρος.
Παπαϊωάννου Κωστής, εκπαιδευτικός, τ. πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Παπαμιχαήλ Σωτήρης, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος.
Παπαχριστοπούλου Αγγελική, δικηγόρος.
Πρέβεζα Ράνια, ηθοποιός, μαθηματικός.
Προβατάς Φώτης, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων.
Ρεπούση Μαρία, καθηγήτρια ΑΠΘ.
Ρουμπάνη Νίκη, εκπαιδευτικός.
Σακελλαρόπουλος Θεόδωρος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου
Σάμπαλης Δημήτρης, φυσικοθεραπευτής, προϊστάμενος υγειονομικών
υπηρεσιών δήμου Χαλανδρίου.
Schellinger Adrea, φιλόλογος.
Σιάνου Φωτεινή, πρώην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΓΣΕΕ, Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ για την Ισότητα των Φύλων.
Σιμόπουλος Διονύσης, αστροφυσικός.
Σόβολος Νίκος, συνταξιούχος δ/ντης ΥΠΟΙΚ.
Σοφιαλίδης Απόστολος, καθηγητής ΑΠΘ.
Σώκος Ζαχαρίας, δημοσιογράφος.
Τοτόμης Θανάσης, μαθηματικός.
Τουλιάτος Νίκος, μουσικοσυνθέτης.
Τρανταλλίδης Μάνος, καλλιτεχνικός παραγωγός.
Τσαγκαράκη Καλλιόπη, συνταξιούχος τραπεζικός.
Τσαπραλής Νίκος, οδοντίατρος.
Τσαραπατσάνης Νίκος, χημικός.
Τσιούτρας Βασίλης, πρώην πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Τσίπα Ελένη, δικηγόρος
Τσώνης Πέτρος, δημοσιογράφος.
Φωτόπουλος Δημήτρης, μαθηματικός, συγγραφέας.
Χαλβατζή Κλεοπάτρα, δικηγόρος.
Χαραλάμπους Πάνος, εικαστικός, καθηγητής στην ΑΣΚΤ.
Χατζηγιαννάκη 'Αννα, ιστορικός τέχνης.
Χουζούρη Έλενα, συγγραφέας.
Ψαλιδόπουλος Θοδωρής, δημοσιογράφος, υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας
Ψύλλας Λεωνίδας, έμπορος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: