ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Οι σκάλες Αγ. Νικολάου και οι κατά καιρούς... εξωραϊστές!

Με μία κομματική παρέμβαση προεκλογικά, που παραπέμπει στα έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού, που κατακυρίευσαν το σοβιετικό στρατόπεδο επί Στάλιν, οι νεολαίοι του ΚΚΕ, απλώνοντας το υπερμεγεθές πανό επί της κλίμακας, επέδειξαν απαράμιλλα να  αντιπαρατεθούν με σταχανοβίτικη προσφορά στον αντίπαλο ΣΥΡΙΖΑ, που λίγα τετράγωνα πιο κει, το ίδιο βράδυ, θα πραγματοποιούσε μία ανεπανάληπτη συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα. Ήταν η  3 Ιουλίου 2015.


Οι... σταχανοβίτες της Πάτρας που δούλεψαν απαράμιλλα για τον... εξωραϊσμό και το άπλωμα  υπερεαλιστικού τύπου υπερμεγεθούς πανό στην κλίμακα της Αγ. Νικολάου!

Και η κομματική παρέμβαση.
Κατασκευάστηκαν το 1934 , επί δημαρχίας Βασ. Ρούφου. αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο. Το μαρτυρεί
 Και όπως ενημερώνει η Βικιπαίδεια, αποτελούν μία από τις κυριότερες τεχνητές κλίμακες (σκάλες) από μια σειρά τέτοιων που βρίσκονται στην Πάτρα, καθώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστικής και φυσικής γεωγραφίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο διαιρείται στις λεγόμενες Άνω και Κάτω Πόλη, τις περιοχές δηλ. που συνδέουν οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου.
Στη βάση της Κλίμακας της Αγίου Νικολάου βρίσκεται ο ΙΝ Αγ. Νικολάου  και παρεκκλήσι του, δίπλα από αυτόν, αφιερωμένο στον Άγ. Παΐσιο τον Αγιορείτη.
Η αρχική θεμελίωση του ναού του Αγίου Νικολάου ήταν ελαφρώς νοτιότερα της σημερινής, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι σκάλες, αλλά, λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε το 1885, η θεμελίωσή του πραγματοποιήθηκε στη σημερινή του θέση.
Στην κορυφή τους βρίσκεται το δυτικό μέρος του Βυζαντινού φρουρίου της πόλης. Οι σκάλες αποτελούν το συνδετήριο μέσο μεταξύ των οδών Αγίου Νικολάου και Παπαδιαμαντόπουλου, που επεκτείνονται προς τα βορειοδυτικά (κάτω) και νοτιοανατολικά (πάνω) αντίστοιχα.
Οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό κόλπο και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ' όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους.
Κρανίου τόπος. Συνάδει με το εκκλησιαστικό όνομα.
Αποτελούν δημοφιλή και πολυσύχναστο προορισμό, ντόπιων και επισκεπτών, που συρρέουν εκεί για βόλτα, αναψυχή και χαλάρωση, ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Κατά τις νυκτερινές ώρες φωταγωγούνται, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιοί έχουν ιδιαίτερη νυχτερινή χρωματική φωταγώγηση.
Στις σκάλες πραγματοποιούνται κατά καιρούς ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις,  ενώ χρησιμοποιούνται συχνά ως χώρος εκδήλωσης πολιτικών μηνυμάτων και διαμαρτυριών.
Τις μέρες αυτές ο Δήμος Πατρέων επιχειρεί με ένα λίφτινγκ, να τις κάνει περισσότερο προσιτές στους επισκέπτες που αποφασίζουνννα ανέβουν τα 193 σκαλιά  τους.
Σφαγιασμένο το πράσινο που άλλοτε οργίαζε στα πλευρά των σκαλών. Η νέα βλαχομπαρόκ Πελετίδειος αισθητική προβάλλει!
Φυσικά δεν έλειψαν και οι... επίδοξοι κομματικοί αναμορφωτές τους, που εν μέσω προεκλογικής περιόδου κατά καιρούς επιχειρούν! Παλαιότερα εκεί καίγονταν πυροτεχνήματα, μέχρι και την δεκαετία του '60, αλλά μεταγενέστερα και για λόγους ασφαλείας  η καύση μεταφέρθηκε στον προμαχώνα του Κάστρου και τελικά  στην θαλάσσια λεκάνη  του λιμένος Πατρών.
Αυτό διευκολύνει σήμερα, ιδιαίτερα την βραδιά καύσης του Καρναβάλου, να χρησιμοποιήσουν για κάθισμα τις σκάλες του Αγ. Νικολάου οι επισκέπτες και από κει με την αμφιθεατρική θέα να απολαύσουν τον βασιλιά καρνάβαλο καιόμενο και περιστοιχιζόμενο από αναμμένα πυροτεχνήματα που καταυγάζουν τον πατραϊκό ουρανό.
Σφαγιασμένο το πράσινο που οργίαζε στα πλευρά των σκαλών. Η νέα βλαχομπαρόκ Πελετίδειος αισθητική, αυτές τις ημέρες προβάλλει φανταχτερά, κραυγαλέα θα έλεγε κανείς!


Δεν υπάρχουν σχόλια: