ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Μνημείο με λειψή Ιστορία, για τους εκτελεσμένους

Φωτογραφία αρχείου Istologiou G. Mosxou της 4 Δεκεμβρίου του 2008. Στο πρώην κτήμα Μουρτζούχου, εορτασμός από συγγενείς και τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών «Πέτρινα Χρόνια» της μνήμης των εκτελεσμένων πατριωτών από τους ναζί κατά την Κατοχή.


Οι επιζώντες συγγενείς ήλπιζαν πως μετά από 75 χρόνια θα τιμούνταν οι νεκροί τους με όλες τις δέουσες τιμές, όπου η  μεγαλύτερη τιμή είναι η χάραξη του ονόματος αυτών!

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν σειρά έργων που αφορούν τις ανάγκες του πατραϊκού λαού, αλλά και την ιστορία της πόλης μας.
Μεταξύ αυτών:
Εγκρίθηκε η ανέγερση Μνημείου Εκτελεσμένων επί της οδού Εγλυκάδος 98, στο κτήμα του Γιάννη Μουτζούχου, για τους εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-1944. Το μνημείο κατασκευάζεται στην εσοχή του προαύλιου χώρου του 21ου Δημοτικού Σχολείου, πενήντα μέτρα πιο κάτω από το σημείο που εκτελέστηκαν οι πατριώτες αγωνιστές.
Στο Μνημείο που θα κατασκευαστεί από τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων -και όχι από αρχιτεκτονικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό, που θα του έδινε πρόσθετο κύρος- και πρώτη ύλη θα είναι η πέτρα, θα τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα στην οποία θα χαραχτεί μήνυμα και συμβολική καλλιτεχνική αναπαράσταση φιλοτεχνημένη, αφιλοκερδώς, από τον Πατρινό γλύπτη Στάθη Λεοντή.
Ωστόσο δεν προτάθηκε για ψήφιση, ούτε η χάραξη των ονομάτων των περίπου 250 αγωνιστών που εκτελέστηκαν εκεί πιο πάνω στο τσιμεντένιο ημικυκλικό τοιχίο που είχαν κατασκευάσει οι ναζί, ακριβώς για να οριοθετούν την τοποθέτηση των μελλοθανάτων.
Τα ονόματα είναι πλέον γνωστά μετά από πολύχρονη έρευνα που αποτυπώθηκε στο βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των πατραϊκών εκδόσεων Γιάννη Πικραμένου, σε τρεις εκδόσεις, το οποίο μάλλον δεν πρέπει να γνωρίζει η δημοτική Αρχή Πατρέων!
Και επιπλέον  οι επιζώντες συγγενείς ήλπιζαν πως μετά από 75 χρόνια θα τιμούνταν οι νεκροί τους με όλες τις δέουσες τιμές, όπου η  μεγαλύτερη τιμή είναι η χάραξη του ονόματος αυτού που με το αίμα του χάραξε στους δέλτους της Ιστορίας τις λέξεις Αντίσταση, Ποτέ πια Πόλεμος!
Να σημειωθεί δε, ότι το πόσο βρος δίνεται στο κύρος ενός μνημείου, αρκεί να θυμηθούμε το πως τιμούν την μνήμη των νεκρών τους κατά την επέμβαση στο Βιετνάμ, οι ΗΠΑ, που έχουν στήσει μακριά πλάκα, όπου χάραξαν όλα τα ονόματα. Κι επειδή μπορεί να θεωρηθεί ατυχής η  σύγκριση, θα παραθέσουμε την απόδοση τιμών στους εκτελεσμένους έξω από την μάντρα του νοσοκομείου της Σωτηρίας. Εκεί ο Σύλλογος «Αττικός Τύμβος»  έχει χαραγμένα σε ειδικό ανοξείδωτη μεταλλική πλάκα όλα τα ονόματα των εκτελεσμένων που  δεν είναι και λίγα. 
Οι πρώτοι δώδεκα εκτελεσμένοι από τους Ναζί στο κτήμα
του Γιάννη Μουρτζούχου.

Προσλήψεις εργαζομένων, διαμόρφωση και ανάπλαση χώρων  
-Εγκρίθηκε ο προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση εποχικών – περιοδικών και πρόσκαιρων αναγκών Κοιμητηρίων, του διευρυμένου πλέον Δήμου Πατρέων. Η πρόσληψη των συνολικά 10 ατόμων αφορά εργάτες για τα δύο δημοτικά κοιμητήρια του Δήμου Πατρέων.
-Ψηφίστηκε το έργο της διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων στην περιοχή Καντριάνικα με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, που αφορά ανάπλαση της περιοχής.
- Εγκρίθηκε η μελέτη του έργου ανάπλασης των Ζαρουχλεΐκων, συνολικής δαπάνης 2.756.000 ευρώ και η ένταξη του έργου διαμόρφωσης πλατείας στη συμβολή των οδών Θράκης Ιωαννίνων και Αγ. Σοφίας, στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: