ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Η Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή - Ο Γ.Δραγασάκης μιλά στο euronews…


«Με την Αναπτυξιακή Στρατηγική αναδεικνύουμε την Ελλάδα σε διεθνή επενδυτικό προορισμό»

Συνέντευξη στην εκπομπή Real Economy του Euronews και στη δημοσιογράφο Maithreyi Seetharaman, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κθυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας, στα παρακάτω πέντε ερωτήματα:



1) Την τελευταία φορά που μέτρησα είχατε κάνει 450 μεταρρυθμίσεις, αλλά το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο, η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάνω από το 20%, η ανεργία των νέων είναι πολύ υψηλή, επίσης. Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναζητούν στοιχεία όπως η σταθερότητα και το αναπτυξιακό σχέδιο που να στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πώς θα το επιτύχετε αυτό;

Όπως είπατε έχουμε μειώσει την ανεργία, αλλά είναι ακόμα υψηλή, έχουμε μειώσει τη φτώχεια αλλά είναι ακόμα υψηλή, γι’αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Άρα, η μία κατεύθυνση είναι αυτή. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε μια προικισμένη χώρα, παρόλο που ζούμε σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε μια ισχυρή γεωγραφική θέση, μπορούμε να λειτουργούμε ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή μας και έχουμε επιτύχει, όπως είπα, να μεταβάλουμε τον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, να επιταχύνουμε τις επενδύσεις, τη διαδικασία των επενδύσεων, τώρα όμως έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, θέλουμε να κάνουμε πιο γρήγορη τη δικαιοσύνη άρα με αυτό που πετύχαμε και αυτό που έχουμε ως σχέδιο και που είναι όχι κατευθύνσεις αλλά συγκεκριμένες δράσεις μέσα στο αναπτυξιακό πλάνο, πιστεύω ότι οι επενδυτές και ιδίως αυτοί που θέλουν να επενδύσουν για να μείνουν στην Ελλάδα θα βρουν αρκετά ισχυρούς λόγους να έρθουν στη χώρα.


2) Άμεσες Ξένες Επενδύσεις δεν έρχονται χωρίς δεσμεύσεις για σταθερότητα. Ας το ξαναπώ. Για να έρθουν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, χρειάζεστε σταθερότητα και δεσμεύσεις για πολιτικές που ωστόσο δεν αλλάζουν με ένα μαγικό ραβδάκι. Ένας αριθμός ιδιωτικοποιήσεων δεν ολοκληρώθηκαν ή είδαμε κοινωνικές αντιδράσεις. Τι λέτε στους ξένους επενδυτές για να τους προσελκύσετε να έρθουν εδώ;
Η αναπτυξιακή στρατηγική περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ξέρουμε ότι το 2021 θα έχουμε τελειώσει το κτηματολόγιο στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι το 2020 θα έχουμε πετύχει αυτούς ή τους άλλους στόχους σε διάφορους τομείς. Άρα έχουμε στόχους και χρονοδιαγράμματα, άρα μπορείς κανείς να ελέγξει την απόδοση της κυβέρνησης. Το δεύτερο το οποίο λέμε είναι ότι ήδη έχουμε θεσμοθετήσει σταθερές σε ορισμένους τομείς. Παραδείγματος χάριν, εάν έρθει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, θα μπορεί να έχει το ίδιο φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια. Δεν πρόκειται να το αλλάξει κανείς. Τώρα, ετοιμάζουμε ένα νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα one stop shop, μια αδειοδοτούσα αρχή για τις επενδύσεις αυτές. Άρα νομίζω ότι και αυτά που έχουν γίνει και αυτά τα οποία κάνουμε, δημιουργούν εμπιστοσύνη. Όπως είπα άλλωστε η Ελλάδα είναι η μόνη σταθερή χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας παρά τη μεγάλη κρίση. Παρόλο που διαχειριστήκαμε μια τεράστια όχι μόνο οικονομική αλλά και προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και γι’αυτό ακριβώς θέλουμε να λύσουμε και προβλήματα που υπάρχουν με κάποιους γείτονές μας, για να μπορέσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ευρύτερα η περιοχή των Βαλκανίων να αποτελέσει έναν επενδυτικό προορισμό.

3) Πώς σχεδιάζετε να ισορροπήσετε τις ανάγκες των πολιτών με την μεταρρυθμιστική σας ατζέντα; Πολύ χαμηλοί μισθοί. Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που όμως δεν λειτουργούν πολύ καλά. Η φορολογία είναι στον ουρανό. Οι περικοπές στις συντάξεις, φαίνεται είτε να επανέρχονται είτε όχι, ανάλογα με τι εφημερίδα διαβάζουμε. Ποιο είναι το σχέδιο;
Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Πώς επιστρέφει η κανονικότητα και για τους πολίτες; Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα. Η αναπτυξιακή στρατηγική προβλέπει απαντήσεις και σε αυτά τα ερωτήματα. Θέλουμε η πολιτική μας να έχει μια ειλικρίνεια και μια διαφάνεια. Λέμε λοιπόν, ότι ναι, θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στους εργαζόμενους, ναι, θα καταργήσουμε το νόμο που πάγωνε τον κατώτατο μισθό, όμως προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού και αυτό θα γίνει. Σήμερα, η ανάκαμψη της Ελλάδας στηρίζεται στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Η κατανάλωση είναι στάσιμη. Θέλουμε και η κατανάλωση να δώσει τη δική της συμβολή στην ανάκαμψη. Άρα, ως ένα βαθμό προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις ανάγκες των πολιτών με τις ανάγκες της οικονομίας. Αυτό δεν είναι πάντα αυτόματο, δεν γίνεται αυτόματα αλλά έχουμε αρκετές δυνατότητες να το πετύχουμε. Προσπαθούμε να εντάξουμε τους πολίτες που περιθωριοποιήθηκαν στην αναπτυξιακή διαδικασία. Γι’αυτό μιλάμε για inclusive growth. Όσο το πετυχαίνουμε αυτό με προγράμματα κατά της φτώχειας, με προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας, προσπαθούμε να δώσουμε δεύτερες ευκαιρίες σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, σε κατεστραμμένα νοικοκυριά αυτό ενισχύει και την ανάπτυξη. Επομένως, μπαίνουμε σε μια φάση όπου σταμάτησε η πτώση, αυτό είναι σημαντικό κι αυτό οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Δεν έχουμε πια μείωση των μισθών, έχουμε σταθεροποίηση και ξέρουμε πως θα αρχίσει και μια αύξησή τους, μια βελτίωσή τους. Δεν έχουμε πτώση των δαπανών για την υγεία. Έχουμε σταθεροποίηση και αύξησή τους. Πιστεύω ότι ακριβώς γι’αυτό πρέπει να αποφύγουμε νέα μέτρα λιτότητας, ούτως ώστε η κοινωνία να στηρίξει αυτή την προσπάθεια εξόδου, να στηρίξει αυτή μετάβαση από μια βαθιά ύφεση σε μια σταθεροποίηση και της απασχόλησης και των εισοδημάτων.


4) Τελικά, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Θα είναι εταιρείες, θα είναι ιδιώτες; Επειδή πιστεύω ότι αναδεικνύεται σε βασικό ζήτημα όταν οι μισθοί δεν είναι τόσο υψηλοί και τα νοικοκυριά πιέζονται. Ποιος καταλήγει να πληρώσει το λογαριασμό; Το ερώτημα είναι αν είναι εταιρείες, θα προσελκύσετε επενδύσεις; Εάν όμως είναι τα νοικοκυριά, θα έχετε πρόβλημα με τον λαϊκισμό.
Όπως είπα, η ισορροπία που έχει επιτευχθεί σήμερα, στο μέλλον χωρίς νέα μέτρα θα αποδίδει περισσότερα έσοδα λόγω της ανάπτυξης. Αυτή η ανάπτυξη, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, αυτή η ανάπτυξη θα δημιουργεί αυτούς τους πόρους.
Η δεύτερη πηγή είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η τρίτη πηγή είναι η αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων καθώς η Ελλάδα διαθέτει πόρους. Δεν είμαστε χωρίς πόρους, και ευρωπαϊκούς πόρους διαθέτουμε και άλλους. Πράγματι, τώρα, μια πρόσθετη πηγή πόρων είναι ότι, κάθε χρόνο, 1,2 δισ. ευρώ θα επιστρέφονται στην Ελλάδα από κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

5) Η τελευταία μου ερώτηση κύριε αντιπρόεδρε: Καθώς βγαίνετε από το πρόγραμμα και οδεύετε προς νέες εκλογές, ποια είναι τα τρία πράγματα στα οποία η κυβέρνησή σας είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τους μισθούς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα εκατομμύρια των νέων Ελλήνων που εγκαταλείπουν τη χώρα;
Έχω ήδη δώσει μερικά στοιχεία για την επόμενη τετραετία. Πριν τις εκλογές, θα παρουσιάσουμε ένα πιο αναλυτικό πρόγραμμα, δεσμευτικό, τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε. Στο ερώτημα που μου θέσατε, με τους μισθούς, θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να διεκδικούν, μέσω διαπραγματεύσεων, τη βελτίωση των εισοδημάτων τους. Όσον αφορά τις συντάξεις, θα αποφύγουμε περαιτέρω περικοπές, γιατί όταν επιχειρούμε να μπούμε σε ανάκαμψη αυτό δεν βοηθά το να κάνουμε περικοπές.
Πιο αναλυτικά διαβάστε την πρωτότυπη δημοσίευση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: