ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Τα θεμέλια μιας νέας Μεταπολίτευσης μπήκαν χθες

Ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος την απλή αναλογική, ανέδειξε και τις τεκτονικές αλλαγές που αυτή θα επιφέρει -έστω κι απ' τις μεθεπόμενες εκλογές- στο πολιτικό σύστημα.

Νέο σκηνικό με
απλή αναλογική

ΟΞΕΙΣ ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. "ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΟΝΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΓΟΝΙΜΟ ΔΙΠΟΛΙΣΜΟ" ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ. "Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΤΕ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. "ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΘΑ ΞΕ-ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ" ΕΙΠΕ Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ


Τα θεμέλια μιας νέας Μεταπολίτευσης με πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μπήκαν χθες στην ιστορικών διαστάσεων ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία έγινε νόμος του κράτους ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών της Αριστεράς και σύσσωμου του δημοκρατικού κόσμου, έστω κι αν ορισμένοι εκπρόσωποί του το “ξέχασαν”: η απλή αναλογική. 

Στη συζήτηση κυριάρχησε η σκληρή εφ' όλης της ύλης σύγκρουση του Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η οξύτατη αντιπαράθεση του Ν. Βούτση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. αναφορικά με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και η προεξόφληση της αποτυχίας του Κυρ. Μητσοτάκη να βρει τις 200 ψήφους για να καταργήσει την απλή αναλογική, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα κερδίσει εκλογές.

Το τελευταίο πολιτικό συμπέρασμα προκύπτει από τη “δειλή” προσπάθεια της Φ. Γεννηματά να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αφού όμως είχε πρώτα... παίξει το παιχνίδι του Κυρ. Μητσοτάκη. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, “απαντώντας” -έστω και πρωθύστερα- στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προανήγγειλε ότι, όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αποδέχεται να “αθροιστεί” με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Ένωσης Κεντρώων για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, έτσι δεν θα αποδεχτεί να αποτελέσει μέρος των 200 βουλευτών για την κατάργηση της απλής αναλογικής. 

“Όπως δεν θα είμαστε (σ.σ.: οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) στους 200 που θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, έτσι δεν θα είμαστε και στους 200 που θα τον ξε-ψηφίσουν” είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ακυρώνοντας, πριν... καν διατυπωθεί, την προαναγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη πως “Η απλή αναλογική θα μείνει στην Ιστορία ως ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ”.

Κεντροαριστερά κάτω από τον πήχη

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική πίεση προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς -και κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ- ήταν παρούσα καθ' όλη την εξέλιξη της συζήτησης. Πέραν του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντη, ο οποίος ήδη από νωρίς είχε προεξοφλήσει το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ αν καταψήφιζε την απλή αναλογική, ξεχωριστή αναφορά στην αντιφατική στάση της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και της Σεβαστουπόλεως είχε κάνει και ο πρωθυπουργός: 

“Μου φαίνεται οξύμωρο ότι αρνείστε σε μια ιστορική στιγμή την απλή αναλογική που ευνοεί τα κόμματα του Κέντρου” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τα δύο κόμματα πως “προτιμούν τον ρόλο του συμπληρώματος της Δεξιάς”.

Ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε στην πρότασή του για μπόνους στο πρώτο κόμμα που θα κυμαίνεται ανάλογα με τα ποσοστά του, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη κατάτμησης των Περιφερειών. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατά την ομιλία του, επέλεξε να εκφραστεί με τα ίδια ακριβώς λόγια που χρησιμοποίησε λίγο αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφορικά με την κατάληψη του ΑΠΘ και τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Αλ. Τσίπρας: “Από τον άγονο δικομματισμό στον γόνιμο διπολισμό”

Πέραν των συγκρούσεων και των διαξιφισμών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος την απλή αναλογική, ανέδειξε και τις τεκτονικές αλλαγές που αυτή θα επιφέρει -έστω κι απ' τις μεθεπόμενες εκλογές- στο πολιτικό σύστημα. 

Συγκεκριμένα, εξήγγειλε τη μετάβαση από την εποχή του “άγονου δικομματισμού” -δηλαδή όλης της περιόδου της Μεταπολίτευσης...- στον “γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας”. Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε άλλη αποστροφή του λόγου του στην ανάγκη εμπέδωσης κουλτούρας συνεργασίας, επικαλούμενος την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και άλλοι αρχηγοί, προεξοφλούσαν -ή, καλύτερα... “προφήτευαν”- τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας αποδόμησε το κλίμα περί “επελαύνουσας προς την εξουσία Ν.Δ.” που προσπαθούσε να καλλιεργήσει επιμελώς ο Κυρ. Μητσοτάκης. “Θα είμαστε εδώ ώς το 2019 και μετά το 2019, με την ψήφο του ελληνικού λαού” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις επόμενες εκλογές, διατυπώθηκε και επισήμως η πρόταση που είχε ανταλλαγεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Δηλαδή, ο Κυρ. Μητσοτάκης προ(σ)κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να ψηφίσουν και τα δύο κόμματα όλα τα άρθρα που νομίζει ο καθένας ότι πρέπει να παραπεμφθούν στην επόμενη Βουλή προς αναθεώρηση, ούτως ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μπορεί να καθορίσει με απλή πλειοψηφία το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. 

Με άλλα λόγια, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε οι επόμενες εκλογές να έχουν ως διακύβευμα (και) το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης. Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας αντέτεινε ότι θα δεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ν.Δ. θα ψήφιζε την απλή αναλογική. Με άλλα λόγια, η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. για την αναθεώρηση παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες...

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: