Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας
επιλογής των νέων διοικητών των Νοσοκομείων όλης της χώρας μίλησε «Στο
Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος της του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και
μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, Κώστας Μάρκου. Στην όλη διαδικασία συμμετείχαν 1.600 υποψήφιοι και συνολικά
πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.500 κρίσεις αφού ο κάθε ένας είχε το
δικαίωμα να υποβάλει 3 αιτήσεις. Η Επιτροπή συνεδρίασε 42 φορές από
πολλές ώρες κάθε φορά καθώς η κάθε συνάντηση ξεκινούσε στις 15:00 και
διαρκούσε μέχρι τις 9:00-10:00 το βράδυ. Από την πλευρά του ο κ. Μάρκου
έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία που καμία σχέση δεν είχε με τον
τρόπο που επιλέγονταν κατά το παρελθόν οι διοικητές των νοσοκομείο στην
Ελλάδα.
«Θέλω να είμαι κατηγορηματικός και απόλυτος. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ
στο παρελθόν, γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτή η νέα κατάσταση
έδωσε τη δυνατότητα σε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι όλα
αυτά τα χρόνια, είτε για λόγους δικούς τους, αυτοβελτίωσης ή
επαγγελματικούς, είχαν κάνει από λίγες μέχρι άριστες σπουδές στα θέματα
διοίκησης και οικονομίας υγείας, και ποτέ δεν τους είχε δοθεί η
ευκαιρία, στοιχειωδώς, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και την τύχη τους σε
αυτό το πεδίο. Ήταν η πρώτη φορά και αναδείχθηκαν από το παρασκήνιο
εκατοντάδες εξαιρετικοί άνθρωποι, με σπουδές, με γνώση, με εμπειρία που
σε αρκετούς, δεν γινόταν σε όλους, δόθηκε η ευκαιρία, αυτά τα προσόντα
και τις δυνάμεις τους να τις αξιοποιήσουν σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο
(της υγείας)», σημείωσε ο κ. Μάρκου.Αρχικά γινόταν μια πρώτη επιλογή που είχε να κάνει με το κατά πόσο ο φάκελος της υποψηφιότητας έχει τις τυπικές προϋποθέσεις κι ακολούθησε προσωπική συνέντευξη των ενδιαφερόμενων ενώπιον της επιτροπής. «Σε αρκετούς, όχι πολλούς, ο φάκελος δεν ήταν πλήρης, και στην περιοχή μας είχαμε τέτοια φαινόμενα και γι’ αυτό κάποιοι δεν πέρασαν καθόλου στην δεύτερη φάση που ήταν η κρίση. Για παράδειγμα μέσα στις απαιτήσεις του φακέλου ήταν μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει κάποια ποινική εκκρεμότητα του υποψηφίου, υπήρχαν κάποιες αιτήσεις, οι οποίες, ναι μεν την διατύπωναν αυτή τη διαβεβαίωση, αλλά δεν είχαν βάλει ημερομηνία. Αυτό σήμαινε ότι μετά θα ήταν διαβλητή η αξιολόγησή τους εάν έμπαιναν, μπορεί να πει ότι κανείς ότι δεν είχαν εκκρεμότητες όταν έκαναν την αίτηση αλλά είχαν πριν ή μετά. Αυτό ήταν κάτι πολύ απλό που προήλθε από αμέλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκου αναφορικά με όσους κόπηκαν πριν φθάσουν στην συνέντευξη.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάρκου δεν άφησε ασχολίαστο και το γεγονός της «αποκατάστασης» κομματικών στελεχών, ένα φαινόμενο που κατά τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε καθεστώς όσον αφορά τα νοσοκομεία της χώρας.
«Κι εδώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είχαμε περιπτώσεις από όλο το φάσμα του κομματικού σκηνικού, από αποτυχημένους βουλευτές, έναν αλήστου μνήμης αυτοδιοικητικό από την Ηλεία που ήρθε εδώ και ξαναπήγε κ.α. Είχαμε τρομερές εμπειρίες. Τώρα η όλη διαδικασία ήταν πραγματικά αξιοκρατική. Μέσα στις αιτήσεις υπήρχαν και άνθρωποι που πρόσκυνται στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν λόγος αυτός να βγουν από τη διαδικασία, απλώς όμως η ιδιότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούσε καθόλου ένα πλεονεκτικό σημείο ώστε να αξιολογηθούν. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για ένα καταπληκτικό παιδί 29-30 χρονών με ωραίες σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες και διδακτορικό με θέμα «Η έννοια της αναρχίας στον Καντ». Ήρθε λέγοντας, ως ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να υπηρετήσω το μοντέλο υγείας. Όσο και αν στενοχωρήθηκα, ένα λαμπρό παιδί, ε δεν μπορούσε ένα τέτοιος άνθρωπος να είναι Διοικητής σε Νοσοκομείο.
Κι εδώ στην περιοχή μας οι επιλογές είχαν την αξιοκρατία ως πρόταγμα. Νομίζω ότι ο απόηχος στην κοινωνία είναι πάρα πολύ καλός. Μένει να αποδειχθεί και στη Διοίκηση. Μεσολάβησε και η συνέντευξη όπου υπήρχαν ορισμένοι άνθρωποι των οποίων τα βιογραφική στοιχεία ήταν ισχυρά, στην προσωπική συνέντευξη όμως καταλάβαινες ότι δεν μπορούσε με τίποτα να ασκήσει διοίκηση». Πλέον επί της ουσίας η όλη διαδικασία επιλογής των διοικητών έχει τελείωσε αλλά τον Σεπτέμβριο υπάρχει ένας νέος γύρος λίγων διοικητών που τελειώνει η θητεία τους, συν 4-5 ακόμα Διοικητές που μετά την αξιολόγηση, τους προέκυψε κάτι προσωπικό και δεν μπορούν να αναλάβουν άρα η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου