ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

«Γκρίνιες» για το Ολυμπιακό Χωριό

Από την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Πάτρα.
 
Σε 3.604 διαμερίσματα θα μείνουν 17.950 αθλητές και παράγοντες...


Οι γκρίνιες και οι καταγγελίες, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τείνουν να γίνουν παράδοση. Κι επειδή κάποτε, λίγο πριν ανάψει στο στάδιο η φλόγα, δεν υπήρχαν άλλες μεγάλες ειδήσεις, Αύγουστος γαρ, ο Τύπος όλου του πλανήτη ασχολούνταν και στηλίτευε την -τότε πρωτόγνωρη- εμπορευματοποίηση στην Ατλάντα, τις καθυστερήσεις στην Αθήνα ή τη ρύπανση στο Πεκίνο. 

Καθώς και το τεράστιο κόστος της διοργάνωσης, που σε κάθε Ολυμπιάδα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, γονατίζοντας τη χώρα που την αναλαμβάνει, κυρίως εάν είναι μικρή ή φτωχή. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι όλο και περισσότερων πόλεων, εφόσον καλούνται να πουν τη γνώμη τους διά δημοψηφισμάτων, αρνούνται να φιλοξενήσουν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση. 

Κι όχι μόνο εξαιτίας του υψηλού κατασκευαστικού κόστους -ο... θρύλος λέει ότι μόνο η Βαρκελώνη βγήκε κερδισμένη από τους Ολυμπιακούς της, διότι φρόντισε να σχεδιάσει από πριν προσεκτικά τη μετέπειτα αξιοποίηση των ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων- αλλά και λόγω του κόστους και των ενοχλήσεων που προκαλούν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς και της «δύσοσμης» φήμης που έχουν οι πανίσχυροι Αθάνατοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Ο μοναδικός λόγος που για την ώρα γλίτωσε τα αρνητικά πρωτοσέλιδα το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ότι στον κόσμο γίνεται χαμός και δεν περισσεύει χώρος για τις παραδοσιακές γκρίνιες και καταγγελίες. Άλλωστε, οι Καριόκας είχαν δώσει πέρσι με μαζικές διαδηλώσεις τη μεγάλη μάχη ενάντια στα φαραωνικά έργα των Ολυμπιακών και τώρα στην τελική ευθεία φαίνεται να έχουν... παραδοθεί.

"Εμείς ήρθαμε να αγωνιστούμε"

Παρ' όλα αυτά, και το Ρίο δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βγήκε η Ολυμπιακή Ομάδα της Αυστραλίας να καταγγείλει ότι οι κοιτώνες της στο Ολυμπιακό Χωριό ήταν απαράδεκτοι, με τις αποχετεύσεις να μη λειτουργούν, τα φώτα να μην ανάβουν, τις σωληνώσεις να στάζουν και γενικά τις συνθήκες υγιεινής σε άθλια κατάσταση. Αίφνης στήθηκε ένα “κομάντο” από 500 μάστορες και καθαριστές για να λύσουν τα προβλήματα και σε ένα 24ωρο η επικεφαλής της αυστραλιανής αντιπροσωπείας διαπίστωσε “φανταστικές προόδους”. Αλλά και η ομάδα της Αργεντινής είχε δηλώσει την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να μείνει στο “άθλιο” ολυμπιακό χωριό, για να αποφανθεί δύο μέρες αργότερα ότι “όλα είναι πλέον σούπερ”.

Πάντως, σε αντίθεση με τους Αργεντίνους και τους Αυστραλούς, οι αθλητές από τη Νότια Αφρική χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή “εξαιρετικές” τις συνθήκες και τη φιλοξενία στο Ολυμπιακό Χωριό: “Όλα είναι άψογα, ο κλιματισμός λειτουργεί, το Ίντερνετ τρέχει, η θέα από τα μπαλκόνια μας είναι καταπληκτική, η πισίνα σε απόσταση αναπνοής και δεν υπάρχει κρεβάτι χωρίς κουνουπιέρα” δήλωνε ενθουσιασμένος ο επικεφαλής της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας. “Εμείς, άλλωστε, ήρθαμε να αγωνιστούμε”.

Τα... μεταολυμπιακά βάσανα

Να σημειωθεί ότι το Ολυμπιακό Χωριό του Ρίο στήθηκε από το πουθενά και άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Κυριακή. Σε μια έκταση 200.000 τετραγωνικών μέτρων χτίστηκαν 31 οικήματα 17 ορόφων το καθένα. Στα συνολικά 3.604 διαμερίσματα θα μείνουν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες 17.950 αθλητές και μέλη των Ολυμπιακών Ομάδων. Μπορεί κάποια να μην είναι ακόμη πλήρως λειτουργικά -για ένα 5% μιλά το Ρίο 2016-, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει η βραζιλιάνικη μεγαλούπολη μετά το τέλος των αγώνων. 

Στόχος ήταν αυτά τα 3.604 διαμερίσματα να πουληθούν στο κοινό, αλλά μέχρι στιγμής βρέθηκαν αγοραστές μόνο για 240, κάτι που δημιούργησε τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης στην κατασκευή του χωριού. Όπως προβλήματα προκάλεσε και η διαφθορά των εργολάβων, ο επικεφαλής των οποίων καταδικάστηκε ήδη τον Μάρτιο σε 19 χρόνια φυλακή.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: