ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Συνεργασία μεταξύ Π. Δ. Ελλάδας και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ


Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την συνάντηση.


Αναβαθμίζεται η εφαρμοσμένη έρευνα στον Αγροτικό Τομέα της Δυτικής Ελλάδας


Νέα σελίδα στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα στη Δυτική Ελλάδα ανοίγει με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γεώργιο Καρέτσο.
Η συνεργασία των δύο πλευρών θα στηριχθεί σε τρεις κυρίως άξονες δράσεων. Ο πρώτος άξονας αφορά την αλληλοϋποστήριξη της αποστολής και του ρόλου των δύο φορέων στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων για ενημέρωση και επιμόρφωση των αγροτών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων στις καλλιέργειες (π.χ. παθογόνο καραντίνας Xyllela fastidiosa στην ελιά, ιός της Τριστέτσας στα εσπεριδοειδή, κ.λπ.), ώστε να παράγονται ασφαλή, ποιοτικά και προστιθέμενης αξίας αγροτικά προϊόντα.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας των ερευνητικών ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και τη χρήση των εγκαταστάσεων του Οργανισμού για τη δημιουργία Πειραματικών/Εκπαιδευτικών Αγροκτημάτων σε συνεργασία με Ομάδες Παραγωγών και άλλων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων.
Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στον προγραμματισμό, την οργάνωση, το συντονισμό και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων με στόχο την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα  της Περιφέρειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της υπαίθρου.
Εκτός των προαναφερθεισών δράσεων, στο πρωτόκολλο συνεργασίας αναφέρεται η ενεργή επιστημονική και ερευνητική συμβολή των ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη λειτουργία της υπό σύσταση «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», όπως και στην εξασφάλιση διαπίστευσης του Σύγχρονου Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας, το οποίο λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.    
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου τόνισε πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία για συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που έχει σαν στόχο να βοηθήσει τον αγρότη να παράγει ποιοτικότερα προϊόντα και κυρίως να αισθάνεται ασφάλεια για την παραγωγή του με τη χρήση της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στις Ομάδες Παραγωγών να χρησιμοποιήσουν τις εκτάσεις των ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, να δημιουργήσουν, μαζί με τους επιστημονικούς υπεύθυνους, πειραματικά, εκπαιδευτικά και επιδεικτικά αγροκτήματα και να συμβάλουν οι ίδιες στη διάχυση της εφαρμοσμένης έρευνας σε όλον τον αγροτικό πληθυσμό της Περιφέρειας».
Και κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας: «Συμφωνώ απόλυτα με τη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι κρίνεται επιτακτική η αναβάθμιση του Τμήματος Φυτοπροστασίας (όπως είναι θεσμικά σήμερα) σε Ινστιτούτο που θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Νότιας Ελλάδας με τη συνένωση των πρώην ερευνητικών δομών που υπήρχαν στην περιοχή, δηλαδή των Ινστιτούτων της δυτικής Ελλάδας της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, ώστε να καταστεί η Περιφέρεια το κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας του Δυτικού άξονα της χώρας. Ελπίζω αυτό να γίνει πράξη στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την οργάνωση και λειτουργία  του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, ο προϊστάμενος του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας Χρήστος Τσαντήλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας Πατρών Γιάννης Μανουσόπουλος, και ο Γιάννης Λαγογιάννης, ερευνητής του Τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: