ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Υγρά και βιοστερεά απόβλητα στο θερινό ΕΑΠ

Την τελευταία ημέρα του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγιάλειας, στο Αίγιο.
Για το  θερινό σχολείο, ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε θέματα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων και Βιοστερεών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 23 Ιουλίου μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΑΠ Ιωάννης Καλαβρουζιώτης. 
 
Στο Σχολείο δίδαξαν 24 Έλληνες και ξένοι καθηγητές, από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα (Αμερική, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία, Τουρκία) και όλες οι παρουσιάσεις  έγιναν στην Αγγλική. Το θερινό Σχολείο απευθύνεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και στοχεύει στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων, μεταδιδακτορικών ερευνητών, αλλά και στελεχών εταιριών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε θέματα αιχμής και στις σύγχρονες τάσεις διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και των βιοστερεών.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλαβρουζιώτης ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του προγράμματος επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση από την συμμετοχή στο 2ο διεθνές θερινό Σχολείο, στελεχών κι επιστημόνων του Δημοσίου (της ΔΕΗ), Περιφερειών (Δυτικής Ελλάδος και Στερεάς), του ιδιωτικού τομέα καθώς και μεταπτυχιακών φοιτητών. 
 
«Είναι όλοι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα που είναι αιχμής πλέον, όχι μόνο για τις υπηρεσίες τους αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία που είναι ευαισθητοποιημένη και θέλει λύσεις και μάλιστα δραστικές για την αντιμετώπιση των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπάρχουν. Οι εντυπώσεις ήταν πάρα πολύ καλές, καθώς αυτό το θερινό σχολείο είναι ένα e-learning, εξ’ αποστάσεως δηλαδή εκπαίδευση, κάτι στο οποίο εξειδικεύεται το ΕΑΠ και με αυτή την έννοια έχει όλη την τεχνογνωσία να δημιουργεί τέτοιου είδους σχολεία κι εκπαιδεύσεις που είναι βραχυχρόνιες και πράγματι εκπαιδεύουν στοχευμένα συγκεκριμένες ομάδες επιστημόνων πάνω σε συγκεκριμένα απόλυτα επιστημονικά θέματα.

Αυτό που επιθυμούμε είναι να το προχωρήσουμε με τις κατάλληλες συνεργασίες με τους ξένους συναδέλφους. Να έχουν τη δυνατότητα πλέον και ξένοι να συμμετέχουν και να παρακολουθούν το θερινό Σχολείο. Έτσι γίνεται κάτι πραγματικά διεθνές και όχι με το να λέμε ότι είναι στην αγγλική γλώσσα. Αυτός είναι στόχος μας και θα προσπαθήσουμε να τον υλοποιήσουμε από του χρόνου», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαβρουζιώτης.  
 
Την τελευταία ημέρα του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγιάλειας, στο Αίγιο. «Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν πάνω στις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται», σημείωσε σχετικά με την επίσκεψη ο κ. Καλαβρουζιώτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα διπλασίασε πρόσφατα τη δυναμικότητά της ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί, σε επίπεδο τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ολόκληρη την περιοχή της Αιγιαλείας (από το Λαμπίρι έως την Ακράτα), εφαρμόζοντας τη μέθοδο των βιοαντιδραστήρων μεμβρανών (MBR), και είναι η πρώτη φορά που η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα στη χώρα μας.
 
«Η συγκεκριμένη μέθοδος συνίσταται στο ότι μέσα από τις μεμβράνες δίνεται η δυνατότητα να φιλτράρεται το επεξεργασμένο λύμα που πηγαίνει στην τελευταία διαδικασία ώστε η τελική ποιοτική εκροή να είναι σαφώς καλύτερη και καθαρή από όλα τα υπόλοιπα. Μας ενδιαφέρει λοιπόν η έξοδος των επεξεργασμένων αποβλήτων να είναι μιας σημαντικής καθαρότητας ώστε να μπορούν να διατίθενται σε άλλες χρήσεις ώστε επιτέλους στην Ελλάδα να μην πηγαίνουν σε κάποιο θαλάσσιο ή υδάτινο αποδέκτη αλλά να πηγαίνουν, κάποιο ποσοστό τους, σε περιοχές που θα μπορούν να αρδεύονται. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το 85-86% των αναγκών σε νερό την Ελλάδα είναι η άρδευση των καλλιεργειών, στον πρωτογενή τομέα. Άρα ο στόχος είναι σε προβληματικές περιοχές, που το νερό είναι υφάλμυρο και υπάρχει θέμα με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, να αναπτυχθούν τέτοιου είδους διαχειριστικά σχέδια.

Σχέδια που θα επιτρέπουν, σε αυτού του τύπου τις καλές εκροές, πάντα μέσα από τον συνεχή έλεγχό τους, ν’ αρδεύουν αυτές τις εκτάσεις. Να μπορούν ακόμα αυτές οι εκροές να χρησιμοποιούνται για το πότισμα των πάρκων στις πόλεις, για την πυρασφάλεια ώστε να σταματήσουμε να ρίχνουμε θαλασσινό νερό στα εδάφη που δημιουργεί προβλήματα αλατότητας, τον καθαρισμό δρόμων, αυτοκινήτων κ.α.», εξήγησε ο κ. Καλαβρουζιώτης.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: