ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

«Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν κόβουν απόδειξη



Για το θέμα μίλησε "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" ο αν. ταμίας του Εμπορικούς Συλλόγου της Πάτρας Πολυχρόνης Θωίδης. Διαβάστε τι είπε



 «Τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους επαγγελματίες δεν κόβουν αποδείξεις ή προβαίνουν σε ανακριβή έκδοση ή λήψη φορολογικών στοιχείων προβλέπει η νέα εγκύκλιο που υπέγραψε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσίλης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα.

Για το θέμα μίλησε "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" ο αν. ταμίας του Εμπορικούς Συλλόγου της Πάτρας Πολυχρόνης Θωίδης. Όπως υποστήριξε με τη νέα διάταξη το υπουργείο επιχειρεί να εξορθολογήσει λιγάκι μια άποψη που έλεγε ότι «και να μην κόψω απόδειξη δεν τρέχει και τίποτα». «Έρχεται με αυτή τη διάταξη να συμπληρώσει τον προηγούμενο νόμο», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά, όπως εξηγεί σε σχετική του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας, με την συγκεκριμένη εγκύκλιο:

-Επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

-Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

-Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό τοις εκατό (100%) επί του φόρου που  θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

-Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο διακόσια τοις εκατό (200%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Παράλληλα ο κ. Θωίδης διευκρίνισε ότι όποιος «πιαστεί» να μην κόβει αποδείξεις θα πληρώσει το πρόστιμο που του αναλογεί αλλά παράλληλα θα κληθεί να πληρώσει και τον φόρο που θα προέκυπτε εάν είχε κόψει κανονικά τις αποδείξεις. Θα υποβάλει δηλαδή τροποποιητική δήλωση για να πληρώσει τον φόρο και θα έχει προσαύξηση και γι’ αυτό. Για παράδειγμα εάν έχουμε μια απόδειξη 10.000 που δεν κόπηκε, ο ΦΠΑ που αναλογεί φθάνει τα 2.400 ευρώ. Ο επαγγελματίας αυτός λοιπόν θα πληρώσεις τα 2.400 συν τα 1.200 που είναι το πρόστιμο.

«Ο Εμπορικό Σύλλογος είχε πάντα την άποψη ότι δεν θέλουμε να είμαστε παραβάτες, τόσο στα φορολογικά όσο και στα ασφαλιστικά, όχι μόνο επειδή είναι θέμα νόμων. Αλλωστε εμείς τις αντιρρήσεις μας με τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς νόμους τις εκφράζουμε, όμως θεωρούμε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για λόγους ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού. Δεν μπορεί ο ένας να κόβει αποδείξεις και ο άλλος να μην κόβει. Από την μια πλευρά εμείς έχουμε έδρα, ξέρει ο έλεγχος που θα μας βρει, και από την άλλη βαλλόμαστε από το παραεμπόριο, που στις περισσότερες των περιπτώσεων, εάν κοιτάξεις προς τα πίσω, είναι και λαθρεμπόριο. Όλοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν αλλά καταλαβαίνετε πόσα προβλήματα δημιουργούν αυτές οι παραγορές, οι λαϊκές όπου δεν υπάρχουν καν ταμιακές μηχανές, οι διάφοροι πλανόδιοι κ.α.», σημείωσε ο αν. ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας. 

Όσον αφορά την χρονική στιγμή που εκδόθηκε η συγκεκριμένη εγκύκλιος ο κ. Θωίδης εκτίμησε ότι αυτό έγινε λόγω του καλοκαιριού. «Βιάστηκε το Υπουργείο να πάρει αυτή την απόφαση γιατί καταλαβαίνει κανείς ότι στις παραλιακές ζώνες, στα νησιά κ.α. πραγματοποιείται μεγάλη φοροδιαφυγή και γι’ αυτό το Υπουργείο θέλησε να προλάβει αυτή την περίοδο και να μην πάρει τέτοια έκταση το φαινόμενο».

Τέλος μιλώντας για την φορολογική πολιτική που ακολουθείται και το κατά πόσο οι επαγγελματίες μπορούν να ανταποκριθούν, σχολίασε: «Εμείς προτείνουμε φορολογικές λύσεις τέτοιες που είναι προς το συμφέρον και του κράτους αλλά και της πραγματικής οικονομίας ώστε να μπορεί και το χρήματα να κινείται. Είμαστε της άποψης να πληρώνουμε φόρο απλά αυτός ο φόρος πρέπει να είναι σε επίπεδα τέτοια ώστε να «σηκωθεί» όχι μόνο από την επιχείρηση που πρέπει να τον καταβάλει αλλά να έχει και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που έχει σήμερα ανάγκη η πραγματική οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: