ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Σφαγιάζουν το δέντρο της Αρόης υπό εκβιασμό του ΚΤΕΛ



Εάν απομακρυνθούν και τα παρανόμως παρακαρισμένα και γίνει το τεχνικό έργο που προτείνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων το ζήτημα λύεται.

«Πρόκειται για υγιή, μεγάλη κουκουναριά που αποτελεί χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής», έλεγε πέρυσι ο κ. Αντιδήμαρχος - Φέτος έγινε απλό πεύκο! - Η ΕΠΑΕ δεν εγκρίνει την κοπή του δέντρου


Άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις.
Αύριο Δευτέρα ώρα 10 το πρωί η πλειοψηφία της παράταξης Πελετίδη-ΚΚΕ προχωρεί στη λήψη  απόφασης σφαγιασμού της κουκουναριάς επί της οδού Αρόης 5, που ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Στάμος είχε χαρακτηρίσει  «υγιή, μεγάλη κουκουναριά», που «αποτελεί χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής».
Τους χαρακτηρισμούς είχε κάνει πέρυσι στις 20-5-2015, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων.
Φέτος επανερχόμενος αναστροφή 180 μοιρών ανακρούει πρύμνην και εναποθέτει την ευθύνη στους συμβούλους του Ανατολικού Διαμερίσματος, αφού προηγουμένως το θέμα είχε εισαχθεί πέρυσι στις 3-6-2015 στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Τα μέλη της παράταξης Πελετίδη, της  Δημοτικής Κοινότητας του Ανατολικού, αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ για την κοπή του Πεύκου, σύμφωνα με το από 5/08-06-2015 Απόσπασμα Πρακτικών.
Η απόφαση για κοπή της κουκουναριάς είχε ληφθεί με την 228/29-7-2014 από την υπ' ατμόν παράταξη Δημαρά, της οποίας τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με εισήγηση  Γ. Σιγαλού προχώρησαν στην απόφαση, όταν ήδη είχαν γίνει οι εκλογές και επίκειτο  η αντικατάστασή τους από το σχήμα Πελετίδη που ήταν ο νικητής των εκλογών. Αυτή λαθραία απόφαση ξεσήκωσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της  παράταξης Δημαρά.
Πέρυσι ήρθε η παράταξη Πελτίδη-ΚΚΕ  και ακολούθησε ως κολαούζος στα ίχνη αυτής του Δημαρά που την κατηγορούσε! Όμως η αντίδραση του Συλλόγου των αρχιτεκτόνων, της ΟΙΚΙΠΑ και κατοίκων, ανέστειλε την διαδικασία.
Τότε ακριβώς ήταν που ο Αντιδήμαρχος κ. Στάμος, που με το έγγραφο της 20-5-2015, μεταξύ άλλων ενημέρωνε:

Μία ακόμη διαμαρτυρία.


«Πρόκειται για υγιή, μεγάλη κουκουναριά που φύεται επί ρομβοειδούς νησίδας στο μέσο του οδοστρώματος της οδού Αρόης 5, που λόγω της ηλικίας, της ιδιαίτερης εμφάνισής της και της θέσης της αποτελεί χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής.
Το ριζικό σύστημα του δέντρου έχει προκαλέσει ανύψωση του οδοστρώματος περιμετρικά της νησίδας με αποτέλεσμα, όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί, να αποτελεί κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα και πεζούς. Επιπλέον το αστικό ΚΤΕΛ Πατρών ζητά αποκατάσταση του οδοστρώματος γιατί προκαλείται υλική ζημία στα λεωφορεία και επιπλέον επικινδυνότητα για ατύχημα ειδάλλως θα προβεί σε διακοπή των δρομολογίων του».
Ακόμη, οι αποφάσεις της Ε.Π.Α.Ε. ήταν και τις δύο φορές: «Δεν εγκρίνεται η κοπή του δέντρου», σχετικά τα 35/22.06.2010 και 31/19.12.2011 πρακτικά. Πρόκειται για την Ε.Π.Α.Ε. της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Πατρέων που είχε συγκροτηθεί με την υπ’ αριθμ 75724/31-12-1983 κοινή απόφαση υπουργών Προεδρίας και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και την υπ’ αριθμ. 5769/10 απόφαση νομάρχη Αχαΐας.
Και ακριβώς εδώ είναι το κεντρικό σημείο που γεννά ερωτήματα.
Το «Αστικό ΚΤΕΛ ζητά αποκατάσταση του οδοστρώματος» υπό τον εκβιασμό προς την Δημοτική Αρχή, πως «θα προβεί σε διακοπή των δρομολογίων», τον οποίο «καταπίνει» η κατά τ' άλλα επαναστατική Δημοτική Αρχή! Η ΕΠΑΕ δεν εγκρίνει την κοπή του δέντρου.
Κι έρχονται οι φωστήρες, του «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» και αποφασίζουν πως πρέπει να κοπεί το δέντρο αν και «πρόκειται για υγιή, μεγάλη κουκουναριά» που  «αποτελεί χαρακτηριστικό δέντρο της περιοχής», όπως τονίζει ο κ. Στάμος.
Αν εξαιρέσουμε το ΚΤΕΛ, που δικαίως, αλλά εκβιαστικά, ζητά αποκατάσταση οδοστρώματος, οι άλλοι φορείς που συναινούν στο οικολογικό έγκλημα, δεν είναι παρά υφιστάμενοι  του Κ. Πελετίδη, που εμπλέκονται κατά τον α΄ ή β΄ τρόπο με τον Δήμο Πατρέων.

Το τενικό έργο που προτείνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνωνγια να διασωθεί η κουκουναριά.

Ποιοι είναι αυτοί; Διαβάστε παρακάτω:
Είναι:   
α) Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που καλείται να εισηγηθεί στο Δημ. Συμβούλιο την «σφαγή» της κουκουναριάς.
β) Η Δ/νση Έργων Υποδομής του Δήμου Πατρέων, που λέει ότι  παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη η άμεση κοπή του πεύκου.
γ) Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που συναινεί.
Στα παραπάνω δεν λαμβάνεται υπ' όψη η πρόταση του Συλλόγου αρχιτεκτόνων για κατασκευή ράμπας πάνω από το ριζικό σύστημα της κουκουναριάς, ούτε ότι ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Στάμος  στις 18/07/2016 με το υπ' αριθ. Πρωτ. 1662 έγγραφό του, ενημερώνει ότι: «στις 15-06-2015 ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας με το  υπ’ αριθμ. 74221/1387/16-06-2015 έγγραφό του υπέβαλλε πρόταση για διαμόρφωση κόμβου στη θέση του Πεύκου, στην διασταύρωση των οδών Αρόης και Ομήρου, ουσιαστικά με γεφύρωση του ριζικού συστήματος του Πεύκου. Η ίδια πρόταση υπεβλήθη από τον ΟΙΚΙΠΑ με το υπ’ αριθμ. 76851/1408/19-06-2015 έγγραφο».
Αλλά, πλην όμως, έρχεται η υφιστάμενη του κ. Δημάρχου «Δ/νση Έργων Υποδομής με το υπ’ αριθμ. Ε2126/23-06-2015 έγγραφό της» και «κρίνει ως τεχνικά ανέφικτη τη συγκεκριμένη πρόταση».  
Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη η ιστορική μνήμη που είναι συνδεδεμένη με την περιοχή, εδώ και έναν αιώνα τουλάχιστον.
Τέλος στο έγγραφο του κ. Στάμου, αντιδήμαρχου Πρασίνου και όχι... τσιμέντου, προκαλεί εντύπωση πως με τόση ευκολία ούτε μία φορά δεν αναφέρεται το κωνοφόρο δέντρο ως κουκουναριά, αλλά ως πεύκο!
Είναι δυνατόν ο αντιδήμαρχος Πρασίνου να μην γνωρίζει την χαώδη διαφορά των δύο κατηγοριών κωνοφόρου;
Προφανώς και γνωρίζει. Αλλά λόγοι στρατηγικής και με δεδομένη  την ωριμότερη  σχέση με τον δημοτικό θρόνο, αποφεύγει τον όρο κουκουναριά, καθ' ότι αυτή αποτελεί μία σπάνια κατηγορία κωνοφόρου, που απ' όλη την Ευρώπη φύεται επιτυχώς στην Αχαΐα και ενίοτε θάλλει ευδοκίμως, ακόμη και εντός κατοικημένων περιοχών!
Αυτόν τον θησαυρό λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι... φωστήρες του Δήμου, τον πετούν στα καυσόξυλα!
Αυτόν τον θησαυρό πέρυσι για τελευταία φορά υπερασπίστηκε με την παρουσία του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο αείμνηστος  Βλάσσης Βελλόπουλος, που ακόμη είναι ζωντανός στην μνήμη μας, μαζί με την ΟΙΚΙΠΑ και πολίτες της περιοχής.

Για την διατήρηση αυτού του θησαυρού διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα η δημοτική σύμβουλος Ουρανία Μπίρμπα της παράταξης ΡΑΠ, που στον Ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» Πάτρας είπε:
«Επειδή και το τοπικό διαμέρισμα είχε πει ότι πρέπει να κοπεί γιατί γίνονται ατυχήματα, ότι ο κύριος που το σπίτι του είναι δίπλα στην κουκουναριά είναι σφόδρα ενάντια στο δέντρο και πρέπει να κοπεί και κοιτάζοντας και κάνοντας την αυτοψία μας, βγήκε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και μας είπε να διανοιχτεί από απέναντι ο δρόμος και να μην κοπεί το δέντρο. Αυτό δείχνει και τη μεγάλη ευαισθησία που έχουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βιώνουν το πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: