Μέσα σε πολύ θετικό κλίμα, όπως αναγνώριζαν και οι δύο πλευρές αμέσως μετά τη συνάντηση, συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Βίτσας, Κ. Πουλάκης, Χρ. Στάικος) και της ΔΗΜΑΡ (Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Αναγνωστάκης, Στ. Μανίκας). Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα.

Με πλαίσιο τις επιστολές των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, οι δύο αντιπροσωπείες αναζήτησαν επιπλέον πεδία κοινής δράσης, σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, το πολυνομοσχέδιο, τα δάση, τους αιγιαλούς κ.α. Και συμφώνησαν ότι θα ξανασυναντηθούν εν ευθέτω χρόνω.


Το κυρίαρχο θέμα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η απαλλαγή από την κυβέρνηση και την πολιτική της, θέση που πρέπει να δει κανείς και σε συνδυασμό με την άλλη αξιωματική θέση της ότι δεν την αφορούν τα κεντροαριστερά σενάρια.

Στο θέμα τέλος της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην κεντρική θέση του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το προτεινόμενο από την κυβέρνηση πρόσωπο, η δε ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Δ. Βίτσας: Κυρίαρχο ζήτημα η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία

Θετική και ουσιαστική χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, τη συνάντηση που είχαν οι αντιπροσωπείες ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι "το κυρίαρχο ζήτημα είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και να προχωρήσουμε με δημοκρατικό δρόμο, και αυτό το πράγμα σημαίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με όλους τους τρόπους, προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία".

Παρατίθεται ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Βίτσα:

"Έγινε μία θετική και ουσιαστική συζήτηση που θα μεταφερθεί στα όργανα των αντίστοιχων κομμάτων, τα οποία θα αναλάβουν τις παραπέρα πρωτοβουλίες. Από τη μεριά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, συζητήσαμε εξαντλητικά σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 12 σημεία που έβαλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, όπως και ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας στη δικιά του την επιστολή.
Επισημάναμε ότι για μας το βασικό ζήτημα, το κυρίαρχο ζήτημα είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και να προχωρήσουμε με δημοκρατικό δρόμο, και αυτό το πράγμα σημαίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με όλους τους τρόπους, προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Θεωρούμε απαραίτητο σε αυτή τη λογική να συγκροτηθεί ένας μεγάλος κοινωνικό-πολιτικός συνασπισμός, ο οποίος θα δοκιμαστεί και θα παράσχει εγγυήσεις για την κυβερνητική πλέον, πορεία, πάνω στα συγκεκριμένα μέτωπα, όπως οι αιγιαλοί, τα δάση, το ασφαλιστικό, οι περικοπές συντάξεων και τα ζητήματα Δημοκρατίας.

Όσον αφορά  τα σενάρια τα οποία προσπαθούν να αναπαραγάγουν εξουσιαστικούς μηχανισμούς και πρόσωπα, όπως και να διαμορφώσουν αναχώματα σε ένα κοινωνικό κύμα ανατροπής, αυτά όπως είναι φυσικό δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει και θα προχωρήσει την επιτυχημένη του πορεία έχοντας σαν στόχο και προσανατολισμό τις κοινωνικές ανάγκες, τις ανάγκες του ελληνικού λαού και τις αναγκαίες αλλαγές σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωζώνης".

Θ. Θεοχαρόπουλος: Εποικοδομητική η συζήτηση - Στόχος μια νέα συνάντηση

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος τη συζήτηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου: 

"Σήμερα έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση και υπήρξε ο διάλογος στη βάση των επιστολών του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τα 12 προγραμματικά σημεία και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τα εννέα σημεία τα οποία έθεσε.

Υπήρξαν σημεία στα οποία υπήρξε συμφωνία και άλλα που χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργασία. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχίσει τον διάλογο για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα για την έναρξη του διαλόγου.

Από την πλευρά μας τονίσαμε τις θέσεις μας, μεταξύ των οποίων την αδιαπραγμάτευτη θέση μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παραμονή στο ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσουμε τα αρμόδια όργανα του κόμματός μας και θα υπάρξει επεξεργασία με στόχο μια νέα συνάντηση που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα".

(Πηγή: avgi.gr)