Μάλιστα, εισάγεται ένα νέο στοιχείο, το  να συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις που θα γίνονται και τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, εκτός από αυτά των τραπεζών και να αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα.



Διαρκούσης της ολοήμερης συνάντησης  που είχαν χθες οι τροϊκανοί με κυβερνητικούς παράγοντες,  στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε πως θα μπορεί η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα να έρχεται σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ταμεία, αλλά και τρίτους (προμηθευτές κ.λπ) και να διευθετεί, με τον καλύτερο για εκείνη τρόπο, το χρέος της.


Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα συνεννοούνται επιχειρήσεις, τράπεζες και όσοι έχουν να λαμβάνουν οφειλές από τις εταιρίες και θα βρίσκουν τρόπο ρύθμισης των οφειλών. Αυτοί μπορεί να είναι είτε οι πολλές δόσεις, είτε η μείωση του επιτοκίου, η διαγραφή προστίμων κλπ.


Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσει από την επιχείρηση μείωση λειτουργικών δαπανών, προσωπικού ή αλλαγή μάνατζμεντ κλπ.


Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται, το ίδιο στέλεχος, τόνισε ότι στις λύσεις που εξετάζονται δεν θα περιλαμβάνεται η διαγραφή χρεών («μην χρησιμοποιείται απαγορευμένες λέξεις» είπε χαρακτηριστικά).


Η ίδια πηγή τόνισε ότι σκοπός είναι αυτός ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.


Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδας και τον κώδικα δεοντολογίας. Σε αυτόν βέβαια, μπορούν να προσφεύγουν κι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να ρυθμίσουν οφειλές μόνο σε τράπεζες.


(Πηγή:  Παναγόπουλος Θάνος - avgi.gr)