"Κάτω τα χέρια από τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τις ακτές, τον πολιτισμό και τις μνήμες της Ελλάδας" διακήρυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ανοιχτή εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία άνοιξε η καμπάνια του κόμματος για ελεύθερες ακτές, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο για την εκποίηση των αιγιαλών που προωθεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία "πλατιάς συσπείρωσης συσπείρωσης πρωτίστως κοινωνικών αλλά και πολιτικών δυνάμεων πάνω σε έναν κοινό στόχο: Να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της χώρας μας από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή", καθώς με το νομοσχέδιο αυτό "που αφορά σε ακτές, παραλίμνιες και παρόχθιες ζώνες, υπονομεύεται σε πρωτόγνωρο βαθμό το μέγεθος, το καθεστώς και ο χαρακτήρας της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ευρύτερα η φύση, οι παραδόσεις και το μέλλον της χώρας", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. "Δεν θέλουμε μια Ελλάδα με μπαζωμένη ιστορία, πολιτισμό του μπετόν, και συρματοπλεγμένες παραλίες", πρόσθεσε και δεσμεύτηκε ότι "η επερχόμενη κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση που θέλουμε να εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και να έχει ως πρώτο στόχο την εθνική σωτηρία, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συνομολογήσει τη συνέχιση της καταστροφής εν ονόματι της συνέχειας του κράτους".

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη έχει ως εξής:


"Φίλες και φίλοι

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους για τη παρουσία σας στο σημερινό κάλεσμα να ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας απέναντι σε έναν μεγάλο κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον, για το δημόσιο χώρο, για την ίδια την μορφή, τη φυσιογνωμία της πατρίδας μας.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που πριν από εμάς, έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τον ίδιο λόγο δεκάδες οργανώσεις του οικολογικού χώρου, επιστημονικοί φορείς, αυτοδιοικητικοί φορείς, τοπικές κοινωνίες και κινήματα.

Χαίρομαι γιατί δεν πρόκειται για μια κομματική πρωτοβουλία ή για μια πρωτοβουλία κομμάτων. Αλλά για μια πρωτοβουλία πλατιάς συσπείρωσης συσπείρωσης πρωτίστως κοινωνικών αλλά και πολιτικών δυνάμεων πάνω σε έναν κοινό στόχο : Να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της χώρας μας από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μια μάχη μας που μας αφορά όλες και όλους. Όλες και όλους όσοι καταλαβαίνουν ότι σε κρίσιμες περιστάσεις όπως η σημερινή κάθε πολίτης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Όλες και όλους, ανεξάρτητα από διαφορές και επιμέρους εκτιμήσεις, από κομματικούς υπολογισμούς και πολιτικές στρατηγικές. Όλες και όλους -την κοινωνία, τις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι μόνο. Γιατί το νομοθετικό τερατούργημα που κρύβεται κάτω από τον ψευδώνυμο τίτλο Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας δεν επιτρέπει, δεν προετοιμάζει και δεν κατοχυρώνει μόνο μια τεράστια και από πολλές απόψεις ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή. Επιτρέπει, προετοιμάζει και κατοχυρώνει μια εθνική καταστροφή. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως.

Οι ακτές, οι γιαλοί μας, οι παραλίες μας, οι παράκτιοι αρχαιολογικοί μας τόποι, είναι η ανάσα, η ομορφιά, η ελευθερία, η ψυχή της Ελλάδας. Είναι η ίδια η ιστορία μας, μια ανεκτίμητη πηγή πλούτου και πολιτισμού, ο χώρος και ο τρόπος που οι Έλληνες ζουν και παλεύουν αιώνες τώρα. Είναι, για να υποκύψω στην ποίηση, το λευκό και το γαλάζιο της πατρίδας μας.

Και το μαύρο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει η συγκυβέρνηση από το θερινό τμήμα της Βουλής δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ξεπουλάει την ομορφιά, την ψυχή, τον πολιτισμό, την προοπτική της πατρίδας μας. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τους νόμους, τις διεθνείς συνθήκες, και περιφρονώντας τη θέληση του ελληνικού λαού.

Επιτρέψτε μου να στοιχειοθετήσω συνοπτικά αυτή την εκτίμηση: Με το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά σε ακτές, παραλίμνιες και παρόχθιες ζώνες, υπονομεύεται σε πρωτόγνωρο βαθμό το μέγεθος, το καθεστώς και ο χαρακτήρας της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ευρύτερα η φύση, οι παραδόσεις και το μέλλον της χώρας. Ανατρέπεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη απόλαυση των δημόσιων αγαθών, η κατοχυρωμένη από αιώνες διάσταση των δημόσιων κτημάτων ως «κοινής χρήσης πράγματα, εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας» και, επομένως, προσβάλλεται ευθέως κάθε επιστημονική, δικαιακή και κοινή λογική.
  • Όση έκταση θέλει κανείς θα την εκμεταλλεύεται, χωρίς όρια.
  • Όση και όποια έκταση θέλει κανείς θα την αποκόπτει απ' την κοινή χρήση, καταργώντας έτσι την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβασης στις ακτές.
  • Όπου δεν περισσεύει ικανή έκταση παράκτια ή παρόχθια προς εκμετάλλευση, θα επιτρέπεται το μπάζωμα της θάλασσας ώστε να μεγαλώσει το οικόπεδο.
Και -προσέξτε τη διαστροφή- το μπάζωμα θα μετριέται με τα κρεβάτια!
  • Ο καθορισμός παραλίας δεν θα είναι υποχρεωτικός, δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα, ούτε θα έχει κάποιες ελάχιστες διαστάσεις.
  • Οποιοδήποτε τετελεσμένο στον χώρο από πλευράς δόμησης, όχι απλώς θα νομιμοποιείται, αλλά θα αναγνωρίζεται και ως όριο που κατισχύει της οριοθέτησης του αιγιαλού.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η έως τώρα κύρωση γραμμής αιγιαλού καλύπτει μόλις το 8% της ακτογραμμής των 15.000 χλμ.

Συνοψίζοντας, με δυο λόγια, πρόκειται για ένα νομοθετικό έκτρωμα που κατάφωρα παραβιάζει το Σύνταγμα, τη νομολογία του ΣτΕ, τη νομολογία αιώνων (από το ρωμαϊκό δίκαιο ήδη για την ακρίβεια), αλλά και τους στοιχειώδεις κοινούς τόπους της επιστημονικής κοινότητας. Παραβιάζει επίσης το κοινοτικό δίκαιο, αφού οι ακτές, οι παραλίες, οι αιγιαλοί της Ελλάδας αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής μας θάλασσας της Μεσογείου προστατεύονται από τη συνθήκη της Βαρκελώνης ως … «κοινή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών …».

Φίλες και φίλοι

Αν κάτι περιγράφει με τον πιο απεχθή τρόπο την πολιτική του πλιάτσικου, τη πολιτική της πειρατείας σε βάρος της χώρας μας, στις ορέξεις των πιο αρπακτικών κύκλων του διεθνούς κεφαλαίου είναι αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο. Αν κάτι αντανακλά την πολιτική ποιότητα της συγκυβέρνησης του κου Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι επίσης αυτό το νομοσχέδιο.

Μιλούν συνήθως με μεγάλα λόγια για τη πατρίδα, αλλά είναι έτοιμοι να παραδώσουν δίχως δεύτερη σκέψη, τους πιο όμορφους τόπους αυτής της πατρίδας στην καταστροφή. Μιλούν επίσης πολύ για ανάπτυξη, αλλά κατανοούν την ανάπτυξη ως παράδοση σε κερδοσκόπους και τζογαδόρους χωρών και ψυχών. Μιλούν πολύ για την τουριστική βιομηχανία, αλλά την απαξιώνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο, μετατρέποντας τις ακτές σε μπαζωμένα οικόπεδα και αναγορεύοντας την αρπαχτή σε κατοχυρωμένη διά νόμου πρακτική.

Μετά την απόφασή τους να παραβιάσουν το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής προκειμένου να αποτρέψουν τη συζήτηση για δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις τους. Δεν θα διστάσουν να συρρικνώσουν τη δημοκρατία, να παραβιάσουν το Σύνταγμα, να εκφυλίσουν ακόμα και την ίδια τη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Εκπροσωπούν έναν κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό εφιάλτη δίχως τέλος. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. Και είναι καθήκον μας να τους σταματήσουμε. Και μπορούμε να τους σταματήσουμε. Γιατί οι 51 κατ επιλογήν βουλευτές της πλειοψηφίας στο θερινό τμήμα της Βουλής, που δια βοής ψηφίζουν για να αποφασίσουν αν θα εφαρμοστεί ή όχι το Σύνταγμα, δεν εκπροσωπούν παρά μια ισχνή μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα που εκπροσωπούν δεν είναι η Ελλάδα που οραματίζονται εκατομμύρια Έλληνες. Η Ελλάδα που εκπροσωπούν όσοι θα φέρουν και θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, θα είναι χώρα χωρίς την ελευθερία, τον πολιτισμό, την ομορφιά, τη μνήμη που έκανε την πατρίδα μας αυτό που είναι. Δεν θέλουμε μια Ελλάδα με μπαζωμένη ιστορία, πολιτισμό του μπετόν, και συρματοπλεγμένες παραλίες.

Η άποψή μου είναι κατηγορηματική: Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η αποψινή μας συνάντηση δείχνει το πώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και θα επιμείνει ότι ο μόνος δρόμος για να το πετύχουμε είναι ο δρόμος του κοινού αγώνα που γεννά και στηρίζει η κοινή μας αγωνία. Ο μόνος δρόμος είναι η από κοινού δράση, η ενότητα, το μέτωπο, η συμμαχία όλων εκείνων που θέλουν να υπερασπιστούν το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ελάχιστης συναίνεσης για τα μέγιστα αγαθά που βάλλονται, υποθηκεύονται και αμφισβητούνται.

Και εδώ, δεν μπορεί να υπάρχει κανένας δισταγμός. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει κανένας υπόγειος υπολογισμός, κανένα κομματικό καπέλο, καμιά κρυφή στρατηγική. Το διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο και η πολιτική της συγκυβέρνησης τόσο απροκάλυπτα καταστροφική, ώστε να μην αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Να σώσουμε τους αιγιαλούς, να σώσουμε τις ακτές, να σώσουμε τον πολιτισμό και τη μνήμη της πατρίδας. Αυτός είναι και πρέπει να είναι ο ένας και μοναδικός κοινός μας στόχος. Να δώσουμε από κοινού και με κάθε νόμιμο μέσο τη μάχη για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και τουριστικού trafficking στη Βουλή. Να δώσουμε από κοινού τη μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή για να μην περάσει, αν επιμείνει να το φέρει στο θερινό τμήμα.

Και τέλος, να προειδοποιήσουμε με την ευκαιρία αυτή όλους όσοι εποφθαλμιούν τις παραλίες και τις ακτές της Ελλάδας να το σκεφτούν για άλλη μια φορά: Όπως στο θέμα της ΔΕΗ, έτσι και στους αιγιαλούς, ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει στη Βουλή. Ακόμα κι αν το νομοσχέδιο περάσει, θα μας βρει μπροστά του κάθε «επενδυτής» που θα επιχειρήσει να φράξει, να μπαζώσει, να καταστρέψει και το πιο μικρό τμήμα της πατρίδας μας.

Έννοια σας και ξέρουμε πως. Από τις Σκουριές ως το Ελληνικό, από τη Λευκίμη ως την Κερατέα, από τη προστασία των δασών μέχρι τη προστασία των πάρκων στις πόλεις μας, ξέρουμε τον τρόπο. Ξέρουμε να δίνουμε τις μάχες για να προστατέψουμε το περιβάλλον, αυτό δηλαδή που μας δάνεισαν οι επόμενες γενιές, για να τους το παραδώσουμε ακέραιο. Συλλογικά, μαζικά, αγωνιστικά, μπροστά σε κάθε μπουλντόζα που θα απειλήσει την ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Είναι μακριά νυχτωμένοι και θα βγουν χαμένοι όσοι πιστεύουν ότι οι πολίτες, τα κινήματα, οι τοπικές κοινωνίες, η ελληνική κοινωνία, θα δεχτούν με σταυρωμένα χέρια την καταστροφή που κάποιοι βαφτίζουν επενδύσεις. Θα μας βρουν μπροστά τους ενωμένους και αποφασισμένους.

Σε ότι αφορά εμάς, δηλώνουμε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση που θέλουμε να εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και να έχει ως πρώτο στόχο την εθνική σωτηρία, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συνομολογήσει τη συνέχιση της καταστροφής εν ονόματι της συνέχειας του κράτους. Δεν είναι συνέχεια του κράτους η συνέχεια του κομματικού και επιχειρηματικού παρακράτους.

Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς επενδυτές. Ο καλύτερος λογαριασμός εδώ είναι ένας: Κάτω τα χέρια από τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τις ακτές, τον πολιτισμό και τις μνήμες της Ελλάδας. Γιατί θα βρείτε μπροστά σας όχι το ΣΥΡΙΖΑ ή τα κόμματα και τους βουλευτές που διαφωνούν. Θα βρείτε μπροστά σας όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες".