Μετά από μία μακρά δικαστική διαμάχη με τα κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) που αρνήθηκαν να δεχθούν την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2002, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία πριν την καταληκτική προθεσμία που είχε έως τα μεσάνυχτα για την πληρωμή τοκομεριδίων σε αναδιαρθρωμένα ομόλογά της.

Όπως δήλωσαν ανώτερα στελέχη του τραπεζικού τομέα, ένα έσχατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε.

Σε δηλώσεις του μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, τονίζοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία που να επιτρέπει μία λύση όσον αφορά το χρέος της χώρας.

Από την πλευρά του ο Ντάνιελ Πόλακ, που είχε οριστεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αργεντινής και των δανειστών, έκανε λόγο για επικείμενη πτώχευση της χώρας. "Η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής", είπε ο Πόλακ, προσθέτοντας ότι "οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα".

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, η Αργεντινή θα βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (07:00 ώρα Ελλάδος), αφού ο Αμερικανός διαμεσολαβηής έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της Αργεντινής.