O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άμπερτ Μπουρλά, λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ασφαλούς κατά 90% εμβολίου της εταιρείας του, κέρδισε 5,6 εκατ. δολάρια κερδοσκοπώντας -ή μάλλον πωλώντας το 62% των μετοχών της Pfizer που είχε στην κατοχή του μετά την άνοδό τους κατά 15%.
Στην Αμερική, πάντως, δεν υπάρχουν μονοπώλια ούτε στην κερδοσκοπία. Το απέδειξε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Pfizer Σάλι Σούσμαν, που έβγαλε με τον ίδιο τρόπο περίπου 2 εκατ. δολάρια. Για να μην παρεξηγηθεί ο Έλληνας μάνατζερ, τα 5,6 εκατ. δολάρια αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των περσινών αποδοχών του, που έφθασαν στα 15 εκατ. δολάρια.
Μπορεί ο Μπουρλά, η Σούσμαν και κάποιοι άλλοι να γέμισαν παραπάνω τις ήδη γεμάτες τσέπες τους στη Wall Street, αλλά αυτό δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας, που δεν βλέπει ακόμη το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας.
Τη στιγμή που κάποιοι μάνατζερ γιόρταζαν στη Wall Street, τα ημερήσια κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 201.000 άτομα, στη Ρωσία καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ 432 θανάτων, στη Βρετανία καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τον Μάιο, στη Γερμανία τουλάχιστον 300.000 μαθητές και 40.000 εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα και στην Ιαπωνία περιμένουν το τρίτο κύμα.
Η πλεονεξία των μάνατζερ της Pfizer αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ή μάλλον καλύτερα του εμπορικού πόλεμου για την παραγωγή του εμβολίου. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα ανέφερε στους ομολόγους του της ομάδας BRICS ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι κατά 92% ασφαλές, σε σχέση με την ασφάλεια κατά 90% που ανακοίνωσε η Pfizer, και ότι το «πρώτο κατοχυρωμένο εμβόλιο στον κόσμο» αποστέλλεται ήδη στις περιφέρειες. Ο Μουράσκα τόνισε επίσης ότι ερευνάται η παραγωγή και άλλων εμβολίων και πως διεξάγονται κλινικές δομικές αδρανοποιημένου εμβολίου.
Στον κόσμο μας ευτυχώς δεν υπάρχουν μόνο οι μάνατζερ της Pfizer, αλλά και άλλα είδη ανθρώπων, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ «τραπεζίτης των φτωχών» Μουχάμαντ Γιουνούς, που ζήτησε ένα «εξωφρενικά τολμηρό» σχέδιο για να αναδιαμορφωθεί η κοινωνία μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου τύπου τράπεζας για να βοηθήσει εκατομμύρια φτωχοποιημένους εργαζομένους.
Διότι ο Γιουνούς δεν είναι Μπουρλά και θεωρεί ότι κρίση δεν αποτελεί ευκαιρία για να γεμίσει τις τσέπες του, αλλά ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα πιο δίκαιο και πιο πράσινο μέλλον για τον κόσμο, που αυτή τη στιγμή είναι «μια ωρολογιακή βόμβα», την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να σκάσει στα χέριά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου