Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνδρομή του Σωτήρη Τσιόδρα επιχείρησαν να πείσουν την κοινή γνώμη πως το lockdown έρχεται τη σωστή στιγμή, ώστε να μην φτάσουμε σε καταστάσεις σαν αυτές του Μπέργκαμο. Προς επίρρωση αυτού ο πρόεδρος της επιτροπής ειδικών παρουσίασε διαφάνειες με γραφήματα, όπου παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα της εξέλιξης των μεγεθών της πανδημίας.
Τα γραφήματα αυτά, όμως, δείχνουν ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση καθυστέρησε για εβδομάδες να λάβει μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Και η καθυστέρηση αυτή έφερε τελικά το lockdown, που θα καταστρέψει ξανά την οικονομία.
Και το σημαντικότερο: Η έλλειψη σοβαρών περιοριστικών μέτρων πριν το lockdown, οδηγεί σε διάδοση της πανδημίας με εκθετικούς ρυθμούς, που με τη σειρά της οδηγεί σε αφόρητες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι διαφάνειες
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδειξε αρχικά ένα γράφημα σχετικά με την Επιδημική Καμπύλη, με άλλα λόγια την αποτύπωση των αριθμών των κρουσμάτων. Με κόκκινη γραμμή φαίνεται το σημείο στο οποίο τα κρούσματα αρχίζουν να «ξεφεύγουν». Είναι τα μέσα Οκτωβρίου, όταν τα κρούσματα δείχνουν ότι θα ξεπερνούν πια τα 500 ημερησίως.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων, όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, άρχισε να αυξάνεται ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σε έτερη διαφάνεια παρουσιάστηκε ο αριθμός των συνολικά νοσηλευόμενων για covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο μέγεθος, φαίνεται πως ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται ραγδαία στις 23 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου μια εβδομάδα αφότου άρχισε να αυξάνεται ραγδαία ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων και 12 μέρες πριν ανακοινωθεί το νέο γενικευμένο lockdown. Είναι λογική αυτή η εξέλιξη των μεγεθών των νοσηλευομένων, καθώς, ως γνωστόν, ο κορωνοϊός «χτυπά» σφόδρα τους ασθενείς μετά την πρώτη εβδομάδα νόσησης.
Η 23η Οκτωβρίου κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη μέρα, καθώς τότε, σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, φαίνεται πως άρχισε να ανοίγει τρομακτικά η ψαλίδα ανάμεσα στους ασθενείς που μπάινουν στα νοσοκομεία σε σύγκριση με όσους παίρνουν εξιτήριο.
Αντίστοιχο χρονικό μοτίβο ακολουθεί και ο αριθμός των ασθενών που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στις 25 Οκτωβρίου αρχίζει να εκτοξεύεται ο αριθμός τους, αν και η ανοδική τάση είχε αρχίσει να καταγράφεται ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν το πλήθος τους έφτασε τους 50.
Η τραγική διάσταση της πανδημίας εμφανίζεται στο ακόλουθο γράφημα. Στα τέλη Οκτωβρίου οι θάνατοι εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση.
Εγκληματική αργοπορία
Στις 31 Οκτωβρίου, οκτώ μέρες αφότου άρχισαν να εκτοξεύονται οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας με covid-19, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα με το οποίο γνωστοποιούσε πως επιβάλλεται η χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο της εστίασης, περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, εφαρμογή τηλεργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
Τα μέτρα ξεκίνησαν να έχουν ισχύ στις 2 Νοεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά την ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.
Εν τέλει ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο γενικευμένο Lockdown σήμερα, μόλις τρεις μέρες μετά τις προηγούμενες ανακοινώσεις του.
Τα κυβερνητικά «ξόρκια»
Τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες πιστά την «γραμμή» του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «ένα νέο lockdown είναι σχεδόν αδιανόητο» (3 Οκτωβρίου 2020).
Την ακολουθούσαν, δε, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και την ύστατη στιγμή έλεγαν πως δεν επέρχεται lockdown στην Αττική. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Στέλιος Πέτσας που λίγες ώρες πριν την επιβολή του ακραία μέτρου, δήλωνε πως «Δεν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική»
Το περίεργο είναι πως μια μέρα νωρίτερα, στις 2 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλειε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Τι άλλαξε και ο Στέλιος Πέτσας απέκλειε κατόπιν ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Για ορισμένους το «σήμα» για αλλαγή πλεύσης το έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής υποστήριξε ότι μια απόφαση καθολικής απαγόρευσης θα ήταν «εξαιρετικά άστοχη για πολλούς λόγους».
Συγκεκριμένα όπως είπε: «θα οδηγούσε σε μαρασμό της οικονομίας», υπάρχουν ακόμη «σοβαρότατες δευτερογενείς συνέπειες που δεν μπορούμε άμεσα να τις μετρήσουμε», όπως οι ψυχολογικές που σχετίζονται με τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών και τον εγκλεισμό στα σπίτια, ιδίως στις νεότερες ηλικίες.
Φαίνεται λοιπόν πως στην κυβέρνηση ισχυροί κύκλοι επέβαλαν μέχρι την τελευταία στιγμή να μην ληφθούν μέτρα.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου