«Πρόκειται -είπε- για συνδικαλιστικό όργανο το οποίο δεν έχει κανένα λόγο να βγάζει αποφάσεις και την κατηγόρησε ότι ξεφεύγει από τη νομιμότητα»!
Σε απελπισία ευρισκόμενη η κυβέρνηση μετά την καθολική αντίδραση του δημοκρατικού κόσμου στην απαγόρευσης της συγκέντρωσης πολιτών επί τετραήμερο για τον εορτασμό της μνήμης των παιδιών του Πολυτεχνείου, για του εντεταλμένου της υπουργού-κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα, προχώρησε ένα βήμα ακόμη σήμερα στον ολισθηρό ακροδεξιό κατήφορο, με αήθη επίθεση κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με ανακοίνωσή της είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την απαγόρευση συνάθροισης, καθότι:
«η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11».
Ο Στ. Πέτσας, αναφερόμενος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και επιχειρώντας να την φιμώσει, είπε ότι πρόκειται για ένα συνδικαλιστικό όργανο το οποίο δεν έχει κανένα λόγο να δίνει γνωμοδοτήσεις και την κατηγόρησε ότι ξεφεύγει από τη νομιμότητα.
Σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει τη νομική γνώμη της ΕΔΕ επικαλέστηκε τις παρεμβάσεις των Βενιζέλου, Μανιτάκη και, Μποτόπουλου, λέγοντας ότι πολλοί συνταγματολόγοι κρίνουν ως συνταγματική την απαγόρευση.
Η ΕΔΕ στην γνωμοδότησή της αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.
Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».
Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο.
Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).
Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.
Η Πολιτεία οφείλει να
προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να
υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και
Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των
συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού
πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου