ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

▶️ Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας!

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την τ. Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου

Κατά τη συζήτηση, σήμερα, στην ολομέλεια, επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας, χωρίς προνοιακά αναπηρικά επιδόματα τα οποία δικαιούνται, εξ αιτίας τραγικών παραλείψεων της κυβέρνησης», η Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε γιατί δεν δόθηκε καμία  απάντηση στην ερώτηση που υπέβαλαν πριν ένα μήνα, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το μείζον πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση σε 26.400 αναπήρους μη χορηγώντας τους τα επιδόματά τους κατά το πρώτο lockdown λόγω αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Σήμερα, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτημάτων για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, εν μέσω νέου lockdown, έχει εκτιναχθεί στις 37.500. Από αυτά, 23.500  αιτήματα είναι έτοιμα για  εξέταση στα ΚΕΠΑ, τα 12.100 για ανανέωση επιδόματος και τα 11.400 για χορήγηση για πρώτη φορά. Όμως, άλλοι 14.000 ανάπηροι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους γιατί τα νοσοκομεία, λόγω φόρτου από τον κορωνοϊό, δεν έχουν δυνατότητα να χορηγούν τις απαραίτητες διαγνώσεις.  

Συγχρόνως, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον ΟΠΕΚΑ και τη σύνδεσή του με τα ΚΕΠΑ, λόγω του ότι η κυβέρνηση πάγωσε την πανελλαδική επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου. Τέλος, χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει, στο δεύτερο lockdown, τη λειτουργία των ΚΗΦΗ, αφήνοντας μόνους και αβοήθητους ηλικιωμένους τέταρτης ηλικίας.

Η υφυπουργός κα Μιχαηλίδου δεν απάντησε  στο πραγματικό πρόβλημα των 37.500 εκκρεμοτήτων στον ΟΠΕΚΑ, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση. Δεν δέχθηκε τις προτάσεις που κάναμε ως ΣΥΡΙΖΑ για τους προνοιακούς αναπήρους κατά το τρέχον lockdown όπου πάλι δεν λειτουργούν τα ΚΕΠΑ. Δηλαδή:

·     Να  επεκτείνει για όσο διαρκεί η πανδημία τη χορήγηση του επιδόματος στους 12.100 ανάπηρους που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους για ανανέωση και να χορηγήσει άμεσα το αναπηρικό επίδομα, επίσης για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, στους  11.400 ανάπηρους που υπέβαλαν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά χωρίς να χρειαστεί να περάσουν τώρα από τα ΚΕΠΑ

·     Να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα για να επεκτείνει πανελλαδικά το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του ανάπηρου για την απόδοση του επιδόματος, αποκαθιστώντας παράλληλα και τις σοβαρές δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΑ και να εξοπλίσει ψηφιακά τα ΚΕΠΑ για να διεκπεραιώνουν χωρίς τη φυσική παρουσία των αναπήρων όλα τα θέματα εκτός από τις κρίσεις από τις επιτροπές 

Η κα Μιχαηλίδου δεν αναφέρθηκε καθόλου στο νέο τεράστιο πρόβλημα των 14.000 αναπήρων που, λόγω υπολειτουργίας των νοσοκομείων εξαιτίας του κορωνοϊού, δε μπορούν να πάρουν τις διαγνώσεις για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους.

Τέλος, για τα ΚΗΦΗ απάντησε ότι η αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε τώρα από τους λοιμωξιολόγους ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός των ηλικιωμένων, κάτι που στο πρώτο lockdown δεν είχε κριθεί απαραίτητο. Η αλήθεια όμως είναι ότι στο πρώτο lockdown τα ΚΗΦΗ λειτουργούσαν με ραντεβού, οπότε οι ηλικιωμένοι εξυπηρετούνταν, χωρίς συνωστισμό. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής σε κανένα ΚΗΦΗ δεν υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού.

 

Η EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι στο έλεος του Θεού εν μέσω πανδημίας, χωρίς προνοιακά αναπηρικά επιδόματα τα οποία δικαιούνται, εξ αιτίας τραγικών παραλείψεων της κυβέρνησης»

Κυρία Υφυπουργέ,

Πριν ένα μήνα, στις 8 Οκτωβρίου, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για ένα μείζον πρόβλημα που δημιουργήσατε κατά το πρώτο lockdown στους ανάπηρους με την αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Δεν πήραμε απάντηση.

Το πρόβλημα είναι ότι τον Οκτώβριο, 26.400 προνοιακοί ανάπηροι με πλήρεις φακέλους περίμεναν να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ και έχασαν, εν μέσω πανδημίας,  παροχές και επιδόματα που δικαιούνταν εξαιτίας της ολιγωρίας σας. Από αυτούς, οι 13.600 ζητούσαν την παράταση του επιδόματος αναπηρίας που ήδη ελάμβαναν μετά από επανεξέτασή τους τα ΚΕΠΑ, ενώ οι 12.800 ανάπηροι ζητούσαν για πρώτη φορά επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ αφού εξετασθούν πρώτη φορά από τα ΚΕΠΑ.  

Το πρόβλημα σας το είχαμε επισημάνει πριν πέντε μήνες στη Βουλή, στις 29/5/20, κατά την κύρωση της ΠΝΠ με τα μέτρα για το πρώτο lockdown.  Σας είχαμε προτείνει τότε να δοθεί άμεσα το επίδομα στους ανάπηρους που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση και είχαν πλήρη φάκελο, διότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα άτομα που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία, είναι κατά κανόνα ανασφάλιστοι και δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ενώ στατιστικά η μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων εγκρίνεται (το 75%). Μας απαντήσατε τότε ότι θα είχατε διεκπεραιώσει όλες αυτές τις υποθέσεις πρώτης χορήγησης μέσα στον Ιούνιο. Δεν μας εισακούσατε και βέβαια, όπως είχαμε προβλέψει, δεν τις διεκπεραιώσετε τον Ιούνιο. Αντίθετα, το πρόβλημα διογκώθηκε και έμειναν οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους χωρίς καμία ενίσχυση ενώ η πανδημία συνέχιζε να θεριεύει.

Ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα, ένα μήνα μετά, με ενεργό το δεύτερο lockdown; Είναι ότι ο συνολικός αριθμός πανελλαδικά εκκρεμών αιτημάτων για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα είναι 37.500. Εξ αυτών, αιτήματα έτοιμα για τα ΚΕΠΑ είναι τα 23.500:  12.100 για ανανέωση επιδόματος και 11.400 για πρώτη φορά χορήγηση. Παράλληλα όμως, υπάρχουν και 14.000 ημιτελή αιτήματα στο σύστημα του ΟΠΕΚΑ, διότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας, με αποτέλεσμα οι ανάπηροι να μην μπορούν να συμπληρώσουν τους φακέλους τους με τις ιατρικές διαγνώσεις για την πάθησή τους.

Οι γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων δίνουν μία τεράστια και άνιση μάχη κατά του κορωνοϊού, χωρίς επαρκές προσωπικό και ΜΕΘ και υποστέλλουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής, τακτικής, εκτός κορωνοϊού λειτουργίας τους. Άρα έχει δημιουργηθεί ένα επιπλέον τεράστιο πρόβλημα.

Σήμερα βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο lockdown της χώρας και οι ερωτήσεις μου επικαιροποιούνται με αυτό το δεδομένο.

Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα σας ερωτώ κυρία Υφυπουργέ αν θα δώσετε λύση στους 37.500 ανάπηρους και ειδικότερα:

1.    Αν θα επεκτείνετε τη χορήγηση του επιδόματος στους ανάπηρους που έχουν πλήρεις φακέλους και πού υποβάλλουν για ανανέωση της αναπηρικού τους επιδόματος για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Πρόκειται για 12.100 ανάπηρους.

2.    Αν θα δοθεί σε όσους ανάπηρους υποβάλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά το επίδομα χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία (11.400 ανάπηροι)

3.    Αν θα ενισχύσετε και θα πολλαπλασιάσετε τώρα τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ

4.    Αν θα εξοπλίσετε ψηφιακά τα ΚΕΠΑ ώστε να διεκπεραιώνουν εξ αποστάσεως, χωρίς τη φυσική παρουσία των αναπήρων. θέματα που τους αφορούν πέρα από την κρίση τους από τις υγειονομικές επιτροπές

5.    Αν θα αποκαταστήσετε τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΑ

6.    Αν θα προχωρήσετε στην επέκταση, σε όλη τη χώρα, του ηλεκτρονικού φακέλου του ανάπηρου για την απόδοση του επιδόματος

7.    Αν θα δώσετε λύση στους 14.000 ανάπηρους που έχουν ελλιπείς φακέλους λόγω του ότι τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα από ασθενείς του covid19 και δεν μπορούν να χορηγήσουν τις απαραίτητες διαγνώσεις.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κυρία Υφυπουργέ,

Δεν μου απαντήσατε καθόλου για το τι θα κάνετε για τους 37.500 αναπήρους που οι φάκελοί τους εκκρεμούν στον ΟΠΕΚΑ, είτε από άγνοια είτε από πρόθεση. Μου απαντήσατε για το πόσους ανάπηρους έχουν δει μέχρι σήμερα τα ΚΕΠΑ. Όμως το πρόβλημα είναι ότι λόγω lockdown, οι 37.500 εκκρεμότητες θα διογκώνονται συνεχώς, όπως επίσης ότι δεν απαντήσατε αν θα δώσετε το επίδομα στους 23.500 αναπήρους που έχουν πλήρεις φακέλους για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Δεν μου απαντήσατε επίσης αν θα ξεπαγώσετε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τον «ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου» και την ηλεκτρονικοποίηση όλης της διαδικασίας απονομής των προνοιακών επιδομάτων.

Το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον ΟΠΕΚΑ στις αρχές του 2018 και επεκτάθηκε σταδιακά, με στόχο μέσα στο 2020 να καλυφθεί όλη η επικράτεια. Με αυτό, οι ανάπηροι δεν χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία σε υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ ή στα ΚΕΠΑ κατά την επεξεργασία των αιτημάτων τους για επιδόματα, πλην της ημέρας εξέτασής τους από την υγειονομική επιτροπή. Το «πάγωμα» αυτής της διαδικασίας καθιστά υποχρεωτική τη φυσική επαφή των δικαιούχων με τις υπηρεσίες, κάτι που εν μέσω κορωνοϊού αυξάνει τις δυσκολίες, τους κινδύνους και τις καθυστερήσεις. Γι αυτό σας ρώτησα αν θα επεκτείνετε τον ηλεκτρονικό φάκελο του ανάπηρου τώρα σε όλη τη χώρα.  

Τους τελευταίους όμως μήνες είμαστε αποδέκτες καταγγελιών από άτομα με αναπηρίες που αναδεικνύουν τραγικά λάθη, προβλήματα και παραλείψεις στο σύστημα όπως:

·          Δεν κοινοποιείται ηλεκτρονικά η γνωμοδότηση από τα ΚΕΠΑ στον ΟΠΕΚΑ εντός των 10 ημερών όπως προβλέπεται και πρέπει να πάει να την πάρει ο ίδιος ο ανάπηρος από τα ΚΕΠΑ και να την πάει στον ΟΠΕΚΑ. Το ψηφιακό επιτελικό κράτος λοιπόν σε όλο του το μεγαλείο. Πρόσφατα, ακόμη ένας ανάπηρος, κατάκοιτος με τραχειοστομία, μας το κατήγγειλε.

·          Οι ανάπηροι δεν ειδοποιούνται για τα ραντεβού με SMS, e-mail ή τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να χάνουν τα ραντεβού τους.

·          Όσοι έχουν κριθεί και τους ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα ΚΕΠΑ γιατί πρέπει να ζητήσουν ραντεβού και τα τηλέφωνα είναι διαρκώς κατειλημμένα, ενώ δεν μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του συστήματος του ΕΦΚΑ γιατί δεν έχει προβλεφθεί τέτοια πλατφόρμα.

Μπορείτε τώρα, όσο διαρκεί το lockdown, να οργανωθείτε για να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις που διασύρουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Άνθρωποι όμως με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες υπάρχουν και μέσα στα γηροκομεία. Σας προτείναμε από τον Μάρτιο μέτρα για αύξηση του προσωπικού, συνεχή διαγνωστικά τεστ σε εργαζόμενους και ωφελούμενους, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά ιδρύματα, και συνεχείς ελέγχους. Εσείς αρχίσατε να εφαρμόζετε μέτρα τον Αύγουστο, όταν ο κορωνοϊός ήδη είχε εισχωρήσει στα γηροκομεία. Και πάλι οι έλεγχοι και τα τεστ δεν είναι επαρκείς.  Μέχρι σήμερα επλήγησαν πάνω από 250 ηλικιωμένοι σε πάνω από 15 ιδρύματα.

Για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) μου απαντήσατε ότι η αναστολή λειτουργίας επιβλήθηκε τώρα από τους λοιμωξιολόγους ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός των ηλικιωμένων. Όμως δεν υπήρξε συγχρωτισμός των ηλικιωμένων κατά το πρώτο lockdown, κατά το οποίο έμειναν ανοιχτά, διότι λειτουργούσαν με ραντεβού, οπότε οι ηλικιωμένοι εξυπηρετούνταν χωρίς να κινδυνεύουν. Τώρα όμως τα κλείνετε. Με αυτή σας την εγκληματική απόφαση καταδικάζετε ανθρώπους πολύ ηλικιωμένους (τέταρτης ηλικίας, πάνω από 75 ετών), να μείνουν μόνοι στο σπίτι.

Σας καλώ σήμερα να ανακαλέσετε ως προς αυτό το σημείο την ΚΥΑ που υπογράφεται από τον Υπουργό σας.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: