Στην Ιερά Μονή Νοτενών ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης
Την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νοτενών, στο Σκιαδά, επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου προχώρησε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμαρχο Ερυμάνθου, Θεόδωρο Μπαρή, παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Η σύμβαση αφορά την βελτίωση των οδών πρόσβασης προς τους προσκυνηματικούς χώρους της Τριταίας και σύμφωνα με αυτή, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας αναλαμβάνει να εκτελέσει εργασίες ώστε να καταστούν πρόσβασιμες οι Ιερές Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών και Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι.
Η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να εκτελεστούν παρεμβάσεις όπως διανοίξεις όπου απαιτείται, χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση κατά το δυνατόν ενιαίας μηκοτομής και τη διαμόρφωση κατά πλάτος κλίσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Θα γίνει επίσης οδοστρωσία, θα τοποθετηθούν τοιχία προστασίας από καταπτώσεις, στηθαία ασφαλείας στις επικίνδυνες θέσεις των οδών, πινακίδες κυκλοφορίας και επικινδύνων θέσεων, αλλά και οριζόντια σήμανση.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην ιστορική Μονή, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την σημασία ανάδειξης των προσκυνηματικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο πνευματικός πλούτος του τόπου μας είναι ανεξάντλητος και αποτελεί πυλώνα της ιστορίας και του πολιτισμού μας, στοιχεία που έχουμε την υποχρέωση να αναδείξουμε με κάθε τρόπο, δείχνοντας πως αυτός ο τόπος είναι γεμάτος θησαυρους και έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Για τον λόγο αυτό, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο συνεχίζει κάθε έργο και δράση που στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά για πρώτη φορά δημιούργησε ειδικό ταμείο στη διάθεση των Μητροπόλεων για τη συντήρηση και αποκατάσταση των προσκυνηματικών μνημείων. Κοινωνία που δεν τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό της δεν έχει μέλλον. Η Δυτική Ελλάδα όμως, πρέπει να έχει – και θα έχει – λαμπρό μέλλον».
Με 10,9 εκατ ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τη συμπλήρωση υποδομών για ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη άνοιξε η πρόσκληση για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που χρηματοδοτεί με 10,9 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» δράσεις οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στην προώθηση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.
Στο πλαίσιο της επίτευξης της ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων και των στόχων που τίθενται στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία χρηματοδοτούνται πράξεις που εντάσσονται στο εγκεκριμένο και αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απόβλητων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως:
(α) Δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού και βοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους ή τις επεκτάσεις Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), εφόσον προβλέπονται στο οικείο επικαιροποιημένο ΠΕΣΔΑ ως υποδομές τελικής διάθεσης υπολειμμάτων.
(β) Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών συμμείκτων αστικών αποβλήτων, με ή χωρίς γραμμή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού και βοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους
(γ) Δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού και βοηθητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εντάχθηκε και χρηματοδοτείται με 3,5 εκατ ευρώ από το ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» η απόκτηση απορριμματοφόρων και καφέ κάδων για τη συλλογή και μεταφορά βιοαποβλήτων για τους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου, Ι.Π Μεσολογγίου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
Σύγχρονες μέθοδοι για την προστασία της ελιάς και των εσπεριδοειδών
Σε διεθνή διαδικτυακή διημερίδα για το πρόγραμμα FruiFlyNet-ii συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, έπειτα από πρόσκληση του συντονιστή καθηγητή Θεόδωρου Τσιλιγκιρίδη από το Εργαστήριο Πληροφορικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς και της μύγας της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή με μεθόδους γεωργίας ακριβείας (ηλεκτρονικές παγίδες για απομακρυσμένη, έγκαιρη και αξιόπιστη καταγραφή του δακοπληθυσμού, συστήματα λήψης απόφασης για ψεκασμό, χάρτες ψεκασμού, καθοδήγηση ψεκαστών, ιχνηλασιμότητα).
Ο Αντιπεριφερειάρχης στον χαιρετισμό του, που έγινε στα αγγλικά, αναφέρθηκε στη σημασία της καλλιέργειας της ελιάς και των εσπεριδοειδών στη Δυτική Ελλάδα , την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου, τη γεωργία ακριβείας, τη συμβουλευτική, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της παραγωγής.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε: «Σημαντικότερος και καταστροφικότερος εχθρός της ελιάς είναι ο δάκος. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως και άλλες περιφέρειες εφαρμόζουν συλλογικό πρόγραμμα δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς για την προστασία του προϊόντος. Ωστόσο παραγωγή χωρίς τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας δεν μπορεί να έχει μέλλον στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς. Γι αυτό και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες στη δυτική Ελλάδα για τη μετάβαση από την κλασική γεωργία, στη γεωργία ακριβείας, προς όφελος των παραγωγών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Η γεωργία ακριβείας παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών αγροτικών προϊόντων για τον καταναλωτή, προστατεύει την υγεία του παραγωγού, αλλά και τα εδάφη, ενώ συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής.»
Στην κοινοπραξία του προγράμματος FruiFlyNet-ii συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα πανεπιστημιακά ιδρύματα Agricultural University of Athens (AUA, Greece), University of Cordoba (UCO, Spain), University of Molise (UNIMOL, Italy) Lebanese Agricultural Research Institute (LARI, Lebanon), L’ Institut de l’Olivier (IO, Sfax, Tunisie), Centre Régional des Recherches en Horticulture et Agriculture Biologique (CRRHAB, Susse, Tunisie).
Στην 48η Γενική Συνέλευση της CPMR συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας , Φωκίωνας Ζαΐμης
Στην διαδικτυακή 48η Ετήσια Γενική Συνέλευση της CPMR συμμετείχε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα θέματα που τέθηκαν ήσαν τα εξής: οι επιπτώσεις του Brexit για την Ευρώπη, το χρηματοδοτικό πακέτο React EU, το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η σημασία επενδύσεων στις μεταφορές, το Interreg 2021-2027, η ανάγκη για έμφαση στη γαλάζια οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη, ο ρόλος της ψηφιοποίησης, η σημασία που έχουν οι νέοι για τα κράτη μέλη της Μεσογείου και η επιμόρφωσή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα αγοράς εργασίας, το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση, η ισότητα των δυο φύλων, το εθνικό σύστημα υγείας, η ανάκαμψη του τουρισμού και της βιομηχανίας της αλιείας στη μετά Covid-19 εποχή καθώς και η ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση των Περιφερειών, μεταξύ αυτών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη σημασία της κινητοποίησης για ένταξη στα οικονομικά μέσα, στην πολιτική συνοχής για την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων απειλών, καθώς και στον καταλυτικό ρόλο των Περιφερειών στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάκαμψη από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοΪου.
Στη συνέχεια μετά από ψηφοφορία αναδείχτηκαν τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, στο οποίο αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα στα Θαλάσσια Θέματα εκλέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης, Γιώργος Αλεξάκης,
Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Συνοχή Elisa Ferreira, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου, Younous Omarjee, οι Πρόεδροι και τα μέλη των 6 Γεωγραφικών Επιτροπών της CPMR (Μεσογειακή, Βαλτική, Ατλαντικού Τόξου, Μαύρης Θάλασσας & Βαλκανίων, Νησιών Βόρειας Θάλασσας) και η Γενική Γραμματέας της CPMR Ελένη Μαριάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου