ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Πανηγύριζαν για τον καρχαρία, αντιμέτωποι με ρύπανση

Χιλιάδες νεογέννητες μέδουσες σε Κορινθιακό και Πατραϊκό απειλούν την παραπλανητική εφησύχαση αρχών νκαι καταστηματαρχών, ενώ η υπεραλίευση απειλεί με εξαφάνιση τα μεγάλα ψάρια.

Το θέαμα που προκάλεσε δέος στον δύτη από το Αίγιο- Εκατοντάδες χιλιάδες νεογέννητες μέδουσες


Η δεύτερη διάσταση του εντοπισμού του σύννεφου μεδουσών στη Φωκίδα έχει να κάνει με τη μόλυνση. Ο κόλπος της Ιτέας, όπου εντοπίστηκαν τα σμήνη με τα νεογέννητα ζελατινοειδή, βρίσκεται δίπλα από το κόλπο της Αντίκυρας όπου από τη μονάδα παραγωγής αλουμίνας έχουν απορριφθεί κατά το παρελθόν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι κόκκινης λάσπης που, με βάση τις μελέτες, έχουν καλύψει και ένα μεγάλο μέρος του Κορινθιακού.
Αντιμέτωπος με ένα ασύλληπτης έκτασης κοπάδι νεογέννητων -ως επί το πλείστον- μεδουσών βρέθηκε ο έμπειρος δύτης και γεωολόγος Παναγιώτης Τσαρπαλής από το Αίγιο σε μια από τις τελευταίες του καταδύσεις στον Κορινθιακό, μεταφέροντάς μας μια εικόνα που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία κομίζει για το καλοκαίρι που έρχεται και φέρνει μαζί του, όπως όλα δείχνουν, νέες στρατιές ζελατινοειδών.
 
Ο κ. Τσαρπαλής περιγράφει στο «7 Μέρες Ενημερωση» ένα τεράστιο, πυκνό σύννεφο από μέδουσες οι περισσότερες από τις οποίες ήταν σε μέγεθος νυχιού και οι οποίες έκαναν την περασμένη εβδομάδα… απόβαση στον κόλπο της Ιτέας στη Φωκίδα, σε απίστευτη πυκνότητα και σε ανυπολόγιστο αριθμό.


«Είδα μπροστά μου ένα σύννεφο μέσα στο νερό. Στην αρχή δεν συνειδητοποίησα τι είναι. Κοιτάζοντας καλύτερα είδα ότι πρόκειται για μέδουσες. Οι πιο πολλές είχαν το μέγεθος ενός νυχιού. Δεν έχω ξαναδεί μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο σε τέτοια πυκνότητα. Ήταν παραπάνω από εντυπωσιακό το θέαμα και πρωτοφανές για αυτή την εποχή και αυτό το μέγεθος» λέει στο «7Μέρες Ενημέρωση». «Αυτό συνέβη στον κόλπο της Ιτέας. Επέστρεψα την επόμενη ημέρα με κάμερα για να βιντεοσκοπήσω το φαινόμενο, αλλά είχαν εξαφανιστεί. Προφανώς τις είχε πάρει το ρεύμα. Γενικά οι μέδουσες κινούνται με βάση τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα».

Η μετακίνηση των μεδουσών με το ρεύμα, σημαίνει διάχυση των νεογέννητων στη γύρω περιοχή. Πρώτα από όλα στις απέναντι ακτές της Αχαΐας από την Ακράτα μέχρι το Ρίο. Και ακολούθως στον Πατραϊκό.

Η παρουσία αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων μεδουσών που προκάλεσε δέος στον γνωστό δύτη, έχει πολλές αναγνώσεις.


Η μια έχει να κάνει με την πρόωρη αναπαραγωγή τους, αποτέλεσμα του βοριά και της ανόδου της θερμοκρασίας που χαρακτήρισε αυτή την άνοιξη και την έκανε να μοιάζει με προχωρημένο θέρος.
Όπως είναι γνωστό, η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών που προκαλεί η κλιματική μεταβολή. λειτουργεί υπέρ των ζελατινοειδών. το σώμα των οποίων αποτελείται ως και κατά 94%-98% από νερό. Οι μέδουσες αναπαράγονται σε θερμά νερά συνήθως από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, με μια διακοπή κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, με τους ήπιους χειμώνες και τους θερμούς ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από τους 14 βαθμούς Κελσίου, παρατείνοντας την περίοδο της αναπαραγωγής.


Ζευγαρώνοντας απέναντι από τις ακτές της Αχαϊας

Οι μέδουσες έχουν τη συνήθεια να κολυμπούν όλες μαζί προς μια κατεύθυνση, ανάλογα με το φως, τον άνεμο, τα ρεύματα και τις καιρικές συνθήκες εν γένει, γι’ αυτό και συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Τότε λαμβάνει χώρα και το ζευγάρωμά τους, και όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των μεδουσών που έχει συγκεντρωθεί, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να είναι το ζευγάρωμα επιτυχές.

Η παρουσία των εκατοντάδων χιλιάδων εκκολαπτόμενων μεδουσών στη Φωκίδα, επιβεβαιώνει το σενάριο που λέει ότι οι μέδουσες, όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει, αλλά είναι εδώ και έρχονται να …κατακυριεύσουν τις ελληνικές θάλασσες, κυρίως δε τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, με πολλούς «απογόνους», που «ταξιδεύουν» όχι κολυμπώντας, αλλά παρασυρόμενοι από τα θαλάσσια ρεύματα.


Η μόλυνση και η μονάδα παραγωγής αλουμίνας


Ο δύτης Πα. Τσαρπαλής.
Οι μέδουσες, ως γνωστόν,είναι οργανισμοί που δεν έχουν πρόβλημα να επιβιώσουν σε μολυσμένα νερά. Τα βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα, τα φυτοφάρμακα, οι ορμόνες και τα άλλα χημικά που εκβάλλονται στις θάλασσες, δημιουργούν νεκρές ζώνες με ενισχυμένη ανάπτυξη φυκιών και πλαγκτόν. Εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου, τα ψάρια αποφεύγουν τέτοια περιβάλλοντα, οι μέδουσες όμως βρίσκουν σε αυτά άφθονη τροφή και ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή τους. Το γεγονός της Φωκίδας προκαλεί λοιπόν εύλογο προβληματισμό, παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των επιστημόνων ότι η μόλυνση δεν φέρει ευθύνη για την διάχυση του φαινομένου.

Οι καταστηματάρχες ρίχνουν δίχτυα
 
Φράγματα για τις μέδουσες με επιχορήγηση μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζήτησαν οι καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής της ακτογραμμής της Αχαΐας, ωστόσο οι διαδικασίες που απαιτούνται να ακολουθηθούν είναι πάρα πολύ χρονοβόρες και όλα δείχνουν ότι οι μέδουσες θα φτάσουν πριν από τα δίχτυα.


«Υπάρχει μια εταιρεία ελληνική που παρασκευάζει φράγματα μεδουσών. Το κόστος τους είναι πολύ μεγάλο. Εκατό ευρώ το τρέχον μέτρο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα βάλει αυτά τα χρήματα ένα μαγαζί. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν σκεφτούμε ότι τα δίχτυα θέλουνε συντήρηση, ή ότι μπορούνε να υποστούνε καταστροφές π.χ. από τον καιρό» λέει στο «7Μ» ο εκπρόσωπος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. «Για αυτό ζητήσαμε από την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας να καλύψει το κόστος το οποίο προσδιορίζεται περίπου στα 800.000 ευρώ. Μας υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης ότι θα τα δώσει, αλλά απαιτείται χρόνος και δεν ξέρουμε αν θα προλάβουμε. Δίχτυα μπορεί να τοποθετήσει μόνο όποιο μαγαζί έχει άδεια χρήσης αιγιαλού».


Το ποσό των 800.000 ευρώ έχει προσδιοριστεί με βάση τα 230 μέλη του ΣΚΕΑΝΑ σε όλη την ακτογραμμή από την Ακράτα έως την Κυλλήνη τα οποία βγάζουν άδεια και τα καταστήματά τους έχουν μέσο πλάτος προβολής στη θάλασσα περί τα 20 μέτρα.
  «Όποιος δεν έχει άδεια, δεν μπορεί να βάλει δίχτυα, είναι παράνομο και μπορεί να μπλέξει άσχημα. Η συντήρηση και η παρακολούθηση εφόσον τοποθετηθούν τα δίχτυα, θα γίνεται από την εταιρεία, όπως και το μάζεμα και η αποθήκευση. Με βάση το σχέδιο του ΣΚΕΑΝΑ υπάρχει ένας μέσος όρος τοποθέτησης διχτυών για κάθε καταστηματάρχη» λέει ο κ. Στεργίου και τονίζει ότι η διαχειρηση του ποσού, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο θα πρέπει να γίνει από το δήμο και η τοποθέτηση των διχτυών με την επιτήρηση του λιμεναρχείου.

Κάποιοι ετοιμάζονται να επενδύσουν

Κάποιοι καταστηματάρχες σκέφτονται να τοποθετήσουν μόνοι τους δίχτυα, αλλά καθώς το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό, εκτιμάται ότι αν αυτό γίνει, θα αφορά ελάχιστους. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ήδη επιχειρηματίας έχει αναθέσει σε μηχανικό την τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών για κατάστημα που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Βεβαίως το κόστος της προμήθειας και συντήρησης διχτυών, είναι τόσο μεγάλο που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει ένας επιχειρηματίας που αναλαμβάνει να επενδύσει σε αυτό, να κάνει απόσβεση, ακόμη και αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η περιφραγμένη ακτή είναι δυνατόν να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των λουόμενων και να αυξήσει τα έσοδα.
 
Στις παραμέτρους ανησυχίας εντοπίζεται και το γεγονός ότι θα δίχτυα δεν εξασφαλίζουν απόλυα την προστασία των λουομένων, γεγονός που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε περιπέτειες.
Πανηγυρίζοντας για τον καρχαρία
 
Κυρίαρχος παράγοντας για τη εμφάνιση μεδουσών είναι η υπεραλίευση και η διατάραξη του οικοσυστήματος.


«Ο κόλπος είναι ένα κλειστό οικοσύστημα, όσο πιο πολύ χέρι βάζει ο άνθρωπος τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται το οικοσύστημα και διαταράσσεται η αλυσίδα» λέει ο κ. Τσαπαρλής

 
Η υπέρμετρη αλιεία, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, έχει οδηγήσει σχεδόν σε εξαφάνιση τους φυσικούς εχθρούς των μεδουσών, τα μεγάλα ψάρια, αφήνοντάς τους ελεύθερο το πεδίο και άφθονη τροφή. Οι πληθυσμοί των μεγάλων ψαριών έχουν εξολοθρευθεί.


Και ενώ άπαντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όχι απλώς δεν έχουμε σταματήσει στην περιοχή την υπεραλίευση αλλά ψαράδες διαφημίζουν και το ψάρεμα ενός καρχαρία – αλεπού, προστατευόμενου είδους στον Πατραϊκό, προκαλώντας τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για παράνομη ψαριά και επισημαίνουν ότι με βάση τη νομοθεσία ο ψαράς έχει την υποχρέωση να απελευθερώσει άμεσα το ψάρι χωρίς να το βλάψει σε περίπτωση που πιαστεί στα δίχτυα του. Με βάση την νομοθεσία, απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους, η εκφόρτωση, η μεταφορά, η αποθήκευση, η πώληση, η επιδειξη ή η προσφορά προς πώληση. Όλα αυτά δηλαδή που έγιναν χωρίς κανείς να τα καυτηριάσει ή έστω να προβληματιστεί.


Ενδεικτικές του φαύλου κύκλου τον οποίο ανεύθυνα διατρέχουμε, είναι οι δηλώσεις των επαγγελματιών αλιέων της Κάτω Αχαϊας οι οποίοι την ίδια ώρα που συζητούσαν για το σπάνιο αλίευμα των 200 κιλών στα ανοικτά μεταξύ Αλυκών και Μεσολογγίου, διαπίστωναν ότι «η θάλασσα δεν πάει καλά».Πηγή: http://dete.gr/
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από το ένθετο 7 Μέρες Ενημέρωση που κυκλοφορεί με το 7 Μέρες Αγγελίες)
Δημοσίευση σχολίου