ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην έρευνα και στην αναζήτηση



 Στο Κόκκινο συζήτηση για τα «Καθρεφτίσματα» που προκαλούν αντιδράσεις. Συνομιλούν ο συγγραφέας και ο Σήφης Μιχελογιάννης!


Σκηνές από την παρουσίαση του βιβλίου «Καθρεφτίσματα – Από τη Γερμανία του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα»

 Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΝΤΗ
Στα «Καθρεφτίσματα» μένουμε μακριά από ανιστόρητες θεωρίες εξίσωσης των ιδεολογιών. Παράλληλα, στεκόμαστε απέναντι στις «προφητείες», στα τσιτάτα και στις «αιώνιες αλήθειες». Διαβάζουμε την Ιστορία πίσω από την κυρίαρχη αφήγηση.
Παρουσιάστηκε με επιτυχία, την Δευτέρα 8/5/2018 στο χώρο τέχνης και θεάτρου YOUCA, το δοκίμιο ιστορίας του Χρήστου Τσαντή. Στην εκδήλωση μίλησαν ο εκπαιδευτικός Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, ο Κωνσταντίνος Φίσερ, εικαστικός καλλιτέχνης και μέλος του συλλόγου «Νέοι Πολίτες του Κόσμου», ο Σήφης Μιχελογιάννης, πρώην βουλευτής Χανίων, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και επίτιμο μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ο συγγραφέας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης.  
Το βιβλίο παρουσίασε ο εκπαιδευτικός Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος τόνισε στην παρέμβασή του ότι: «Το βιβλίο «Καθρεφτίσματα» του Χρήστου Τσαντή είναι ένα σύνολο από εννιά Δοκίμια Ιστορίας. Εννιά κείμενα εστιασμένα σε θέματα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου που εκτείνονται όμως, και με πολλούς τρόπους αναφέρονται, στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αν με τρόπο λίγο αυθαίρετο θα έπρεπε να συνοψίσουμε σε μια λέξη ποιο είναι το θέμα που τέμνει διαγώνια όλα τα κείμενα τότε σίγουρα θα διακινδυνεύαμε την άποψη ότι τα καθρεφτίσματα αναφέρονται με πολλαπλούς τρόπους στον ολοκληρωτισμό. Τον ολοκληρωτισμό σε κάθε του μορφή».
Ο Κωνσταντίνος Φίσερ, Γερμανός με αντιφασιστική δράση που αποφάσισε να ζήσει στα Χανιά και βρίσκεται στην πόλη μας από το 1992, καθήλωσε με τις μαρτυρίες του και με τις βιωματικές ιστορίας που μετέφερε από το πώς αντιμετώπιζαν οι πολίτες στη Δυτική αλλά και στην Ανατολική Γερμανία, το ναζιστικό παρελθόν.
Ο Σήφης Μιχελογιάννης, μίλησε επίσης για την αξία του βιβλίου και την ανάγκη επαγρύπνησης μπροστά στους κινδύνους που προκύπτουν για την ανθρωπότητα από την επανεμφάνιση του ναζιστικού τέρατος, καθώς και για τις ομοιότητες που έχει η σημερινή εποχή με αυτή του μεσοπολέμου. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που ο κ. Μιχελογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση, μίλησε για το βασανιστήριο της εικονικής εκτέλεσης που βίωσε από τους ναζί, όταν εκείνοι μπήκαν στη Ραμνή στη διάρκεια της κατοχής, έστησαν τα παιδιά του χωριού στον τοίχο μπροστά στην κάνη ενός πολυβόλου για περίπου 12 ώρες, ενώ ένας Γερμανός στρατιώτης είχε το δάκτυλο στη σκανδάλη περιμένοντας την εντολή της εκτέλεσης.
Ο Χρήστος Τσαντής τόνισε πως το βιβλίο:«δίνει ερεθίσματα και θέτει πρωτίστως ερωτήματα για μια σειρά από γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα. Στα «Καθρεφτίσματα» παρακολουθούμε – μέσα από ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα που είχαν μείνει χρόνια στο παρασκήνιο των γεγονότων – την κατάρρευση του πολιτισμού, την άνοδο των ναζί στη Γερμανία. Τα συμβάντα που σηματοδότησαν τη ματαίωση της Οκτωβριανής Επανάστασης, στη δεκαετία του 1930, το συσχετισμό των γεγονότων, το παρασκήνιο. Στα «Καθρεφτίσματα» μένουμε μακριά από ανιστόρητες θεωρίες εξίσωσης των ιδεολογιών. Παράλληλα, στεκόμαστε απέναντι στις «προφητείες», στα τσιτάτα και στις «αιώνιες αλήθειες». Διαβάζουμε την Ιστορία πίσω από την κυρίαρχη αφήγηση».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο-αφιέρωμα εστιασμένο στην περίοδο που προηγήθηκε της έναρξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε πλούσια συζήτηση στην οποία πήραν μέρος σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου του Πατρινού δημιουργού, στο θέατρο Youca.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: