ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Κυβερνητικό Κλειδοσκόπιο της 22/5/2018


Για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης


Η ολιστική στρατηγική ανάπτυξης αποσκοπεί στην αντιστροφή της αποβιομηχάνισης της Ελλάδας και στην αποκατάσταση της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας

Εν μέρει, αυτό θα επιτευχθεί εστιάζοντας σε βασικούς τομείς καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας και αναπτύσσοντας μία ισχυρή κουλτούρας κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και δυναμικών δικτύων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Ένα άλλο στοιχείο της στρατηγικής είναι να σχεδιάσουμε για την ψηφιακή εποχή, να χρησιμοποιήσουμε και να επωφεληθούμε από την καινοτομία και τις δυνατότητες του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και των Big Data (Μεγάλα Δεδομένα). Ταυτόχρονα, θα εστιάσουμε στην αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας ώστε να αυξήσουμε τις δυνατότητες των βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας: μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, κυκλική οικονομία, γεωργία, μεταποίηση, ναυτιλία, φαρμακευτικός τομέας, υγεία και περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός.  Ωστόσο, πρόθεσή μας είναι να κινητοποιήσουμε και τον συνεταιριστικό και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας και να στηρίξουμε τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Ενώ η αύξηση του μεγέθους των ΜμΕ της Ελλάδας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας πόσο μάλλον ο γεωργικός, θα έχουν πάντα ένα σημαντικό αριθμό μικρότερων μονάδων οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από το συνεταιρίζεσθαι στην παραγωγή, την διανομή και την εμπορία, στην έρευνα και ανάπτυξη κλπ.  Η στρατηγική μας θα εξασφαλίσει την παροχή βασικών υποδομών, επενδύοντας παράλληλα στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας. Η αναβάθμιση των υποδομών μας στον τομέα των μεταφορών, της ψηφιακής τεχνολογίας και της ενέργειας θα παράσχει στην οικονομία την απαραίτητη ραχοκοκαλιά ώστε να αναπτυχθεί αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας και τη μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η Ελλάδα διαθέτει επίσης αφθονία ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς – και καθώς η γνώση έχει καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες ανάπτυξης, οι επενδύσεις στην περεταίρω ενίσχυση ενός ήδη εντυπωσιακού ανθρώπινου δυναμικού θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης δεν θα ήταν ολιστική εάν δεν ενσωμάτωνε και έναν κοινωνικό πυλώνα. Το θέμα δεν αφορά μόνο την κοινωνική δικαιοσύνη - την οποία είναι δεδομένο ότι αφορά - αλλά και την ανάπτυξη: Οι πενιχροί μισθοί και η έλλειψη δικαιωμάτων συνεπάγονται, στην πραγματικότητα, σιωπηρή επιδότηση για τους «κακούς» και μη καινοτόμους εργοδότες και, ως εκ τούτου, είναι ασυμβίβαστη με τη μετατόπιση του παραγωγικού μοντέλου της αναπτυξιακής μας στρατηγικής.

Για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ  (σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού)

Ο κ. Μητσοτάκης καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, αρκεί να μην προέρχεται από την ακροδεξιάΔεν τόλμησε καν να διαγράψει τον κ. Καμπόσο, που είπε για τη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη πως "αυτά παθαίνουν οι προδότες". Με Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση του κ. Μητσοτάκη. Θυμάται τη βία μόνο κάθε φορά που ο Ρουβίκωνας προβαίνει σε παραβατικές και προφανώς καταδικαστέες ενέργειες. Δεν μας κάνει εντύπωση όμως. Είναι ο άνθρωπος που δήλωνε πως «η βία στην Ελλάδα προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά».

Για τις πρόνοιες για τη νησιωτικότητα και την περιφερειακή συνοχή (ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν)

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις πρόνοιες για τη νησιωτικότητα και την περιφερειακή συνοχή, και συγκεκριμένα με το πώς αντικατοπτρίζονται στις προτάσεις της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει από την Κομισιόν «με ποιον πρακτικό τρόπο και σε ποια κεφάλαια του προτεινόμενου ΠΔΠ 2021-2027 αντικατοπτρίζονται οι πρόνοιες για τα νησιά, βάσει των άρθρων 170 και 174 της Συνθήκες της ΕΕ», «τι επιπρόσθετα μέτρα, σε σχέση με προηγούμενους προϋπολογισμούς, σκοπεύει να λάβει, δεδομένης της έντασης των περιφερειακών ανισοτήτων», αλλά και «αν λαμβάνει υπόψη το ότι νησιωτικές περιοχές, όπως της Ελλάδας, αποτελούν συνοριακές περιοχές της ΕΕ, με ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές».  

Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο (σημεία από τη συνέντευξη της Ολ. Γεροβασίλη)

- Περίπου 7.900 αναμένεται να είναι ο αριθμός των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2019, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους θεσμούς.
- Αν ίσχυε ο κανόνας 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), όπως επαγγέλλεται ότι θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε οι προσλήψεις θα περιορίζονταν στις 1.580. Αν ληφθούν υπόψη οι ανελαστικές προσλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις κ.α., τότε στην πραγματικότητα δεν θα απέμενε καμία πρόσληψη στο Δημόσιο.
- Ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω του τον τίτλο του Υπουργού των απολύσεων, τελικά δεν τα καταφέρνει και συνεχώς εφευρίσκει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο δεν υπάρχει και γι' αυτό δεν μπαίνει πλέον σε συζήτηση από τους θεσμούς.
- Ο κ. Μητσοτάκης απλά εκφράζει το βαθύ ιδεολογικό του αφήγημα, το οποίο λέει «δεν θέλω να μεταρρυθμίσω το Δημόσιο, θέλω να το εξαφανίσω και να εκχωρήσω αρμοδιότητες και υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα».

Για το στεγαστικό επίδομα (από τη συνέντευξη της Θ. Φωτίου)
Η νέα πρωτοβουλία για το στεγαστικό επίδομα είναι μέρος των αντίμετρων» και «συνέχεια και μετεξέλιξη του πρώτου νόμου που ψηφίσαμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα ωφελήσει πάνω από 1,3 εκατομμύριο πολίτες, την ώρα που το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης καλύπτει περίπου 650.000 πολίτες. Αν τα δύο πρώτα δέκατα του πληθυσμού είναι στο ΚΕΑ, τώρα καλύπτουμε ως το τέταρτο και πέμπτο δέκατο. Είναι πολύ διευρυμένος ο πληθυσμός στον οποίο απευθυνόμαστε, δεν είναι μόνο αυτός του ΚΕΑ. Το εισοδηματικό όριο είναι τα 8.000 ευρώ για έναν ενήλικα, στα οποία προστίθενται 4.000 ευρώ για κάθε παιδί ή άλλο ενήλικο που βρίσκεται στο νοικοκυριό. Το νοικοκυριό αυτό θα λαμβάνει μηνιαίως από 70 ως 210 ευρώ, που αναλύονται ως εξής: 70 ευρώ για τον δικαιούχο ενήλικα και 35 ευρώ για κάθε άλλο ενήλικα ή παιδί στο νοικοκυριό. Υπάρχει ειδική πρόνοια για τις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου ο ενήλικας θα εισπράττει το αντίστοιχο ποσό που αφορά τον ίδιο και έναν δεύτερο ενήλικα, πριν προστεθούν τα ποσά των παιδιών. Ανάλογη ειδική πρόνοια αφορά επίσης τις περιπτώσεις δικαιούχου ενήλικα με αναπηρία. Όπως και με το ΚΕΑ, όλη η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς χρήση έντυπων εγγράφων.

Για τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής για την Υγεία

Σε πάνω από 85 δισ. είναι η ζημία του Δημοσίου από τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας, εκτίμησε ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) Σταύρος Ευαγγελάτος καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας. Ο Στ. Ευαγγελάτος, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, επανέλαβε πολλές φορές ότι από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «λύθηκαν τα χέρια» για τους ελέγχους του ΣΕΥΠ. «Οι αρχές μας ταυτίζονται με εκείνες του υπουργείου Υγείας για το «μαχαίρι στο κόκκαλο». Για αυτό και τα λέμε σήμερα εδώ στην Εξεταστική», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Ευαγγελάτος. Μεταξύ άλλων ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ ανέφερε υποθέσεις όπως:
1. καθορισμός ανώτατων τιμών με υπουργικές αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει εισήγηση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας. Το ΣΕΥΠ ζήτησε να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ,
2.  λειτουργία offshore «στην Κύπρο και αλλού» που ιδρύοντα μόνο και μόνο για να αυξάνεται η τιμή εισαγωγής εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων,
3. η Ελλάδα προμηθεύθηκε 500.000 συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου Tamiflu και οι 495.000 συσκευασίες αφέθηκαν να λήξουν! Το κόστος ήταν 10 εκατ. ευρώ, προμήθειες με απευθείας αναθέσεις,
4. δύο νόμους του 2009 και του 2010 που νομιμοποιούσαν τις δαπάνες που είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις,
5. προμήθεια απινιδωτών και βηματοδοτών από τα νοσοκομεία έως το 2004 σε τιμές πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά χωρίς να έχει γίνει έρευνα τιμών. Οι προμήθειες γίνονταν σε τιμές πολλαπλάσιες της αγοράς μέσω offshore,
6. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας την περίοδο 2008-2009 υπήρξε ζημία του Δημοσίου 6,8 εκατ. ευρώ επειδή δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων κλπ.

Για την πολιτική ένταξης των Ρομά (από την ομιλία της Θ. Φωτίου)

Οι πληθυσμοί των Ρομά έχουν ενταχθεί σε ποσοστό 95% στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά έχουν έτσι ένα πάγιο εισόδημα για τις βασικές τους δαπάνες και απολαμβάνουν και τις υπηρεσίες που συνδέονται με το ΚΕΑ, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σε ορισμένους δήμους, θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η παροχή του ΚΕΑ δίνεται με την υποχρέωση να στέλνουν οι δικαιούχοι τα παιδιά στο σχολείο αλλά και να πηγαίνουν και οι ίδιοι σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.  Είδαμε ότι είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση της σχολικής διαρροής και ότι τα παιδιά ξαναγυρίζουν στα σχολεία. Ακόμα, το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων Ρομά έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στα 240 Κέντρα Κοινότητας, όπου με βάση μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ο κάθε Έλληνας μαθαίνει τα δικαιώματα του, τα επιδόματα που δικαιούται, τις υπηρεσίες πρόνοιας που διατίθενται, τα προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί, λειτουργούν ειδικά Κέντρα Ρομά, όπου οι Ρομά συμπολίτες μας εκθέτουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους και παίρνουν απαντήσεις.  Εξαιρετικά αποτελέσματα είχαμε στις κοινές κατασκηνώσεις παιδιών Ρομά και μη Ρομά, όπου τα παιδιά ζουν και διασκεδάζουν μαζί στις διακοπές τους.  Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μας ήταν ότι καταγράψαμε για πρώτη φορά 375 οικισμούς- καταυλισμούς Ρομά σε όλη τη χώρα. Η καταγραφή αφορούσε τη χωρική συγκρότηση, τις υγειονομικές συνθήκες, τις σχολικές μονάδες.

Για τις δηλώσεις του Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών (απάντηση του Υπουργείου Παιδείας)
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων θέλησε να έχει το δικό του 15λεπτο δημοσιότητας, εκφράζοντας την πρόταση για πληρωμή διδάκτρων στα προπτυχιακά από τους φοιτητές που θα θελήσουν να μένουν στην Αθήνα και όχι στην Πάτρα. Προκαλεί εντύπωση η απίστευτη άγνοια των νόμων αλλά και της εκπαιδευτικής δεοντολογίας που εμπεριέχει αυτή η ευφάνταστη πρόταση. Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι ούτε «μπίζνα» ούτε ιδιωτική εταιρία κανενός και δεν έχει ανάγκη τους «κανόνες της αγοράς».  Η επίκληση της υποχρηματοδότησης των Ανώτατων Ιδρυμάτων ως άλλοθι πρέπει να σταματήσει. Φέτος, σε πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ δίνεται πρόσθετη επιχορήγηση, πλέον  του τακτικού ετήσιου προϋπολογισμού, ύψους 54.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: