ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Κατ'αρχήν συμφωνία-Συνέντευξη Τύπου του Eurogroup




"Tα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί. Μένουν μικρές λεπτομέρειες, γι'αυτό πλέον θα προχωρήσουμε γρήγορα" τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην Μάλτα


Την επίτευξη συμφωνίας στα βασικά σημεία ενός πακέτου μεγάλων μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.

"Tα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί. Μένουν μικρές λεπτομέρειες, γι'αυτό πλέον θα προχωρήσουμε γρήγορα" τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην Μάλτα.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup έχει επέλθει μεγάλη πρόοδος αφού συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων 1% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό για το 2019 και 1% του ΑΕΠ για την μεταρρύθμιση του φορολογικού το 2020, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστούν με το ίδιο χρονοδιάγραμμα τα αντισταθμιστικά, θετικά μέτρα αντίστοιχου ύψους, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος «δημοσιονομικός χώρος».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία» για να συμπληρώσει στην συνέχεια απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ότι "δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία, αν δεν είχε ταχθεί υπέρ και το ΔΝΤ".

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας «πλήρους συμφωνίας» σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό. 

Αυτή η συμφωνία επανέλαβε θα επιτρέψει στο Eurogroup να προχωρήσει στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το τέλος του προγράμματος καθώς για τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να επιτευχθεί η «συνολική πολιτική συμφωνία», την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για την Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σημερινή απόφαση θα μπορέσει να «επιταχύνει» τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς εάν η συμφωνία περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι η «πλέον σημαντική» καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κρίνει τελικά το πότε και πως θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων, των θετικών συμπεριλαμβανομένων.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως η "φιλοδοξία" του είναι να έχει επιτευχθεί η συνολική πολιτική συμφωνία πολύ πριν το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως οι όποιες καθυστέρησεις επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, καθώς "χάνεται" το θετικό "μόμεντουμ" που είχε τους τελευταίους μήνες.

"Θέλω να χαιρετήσω την κατ' αρχήν συμφωνία μετά από πολλούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή των θεσμών στην αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία" επεσήμανε ο Π.Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι πρέπει να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν οι πτυχές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ανέφερε ότι θα υπάρξει «πολύ σύντομα» ένα περιεκτικό SLA.

Πιστεύουμε, είπε το στέλεχος της ΕΚΤ, ότι η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει με την υιοθέτηση και εφαρμογή των prior actions γιατί όσο παιρνά ο χρόνος γίνονται όλο και πιο επείγοντα. «Η καθυστέρηση είχε συνέπειες για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Είναι ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να προχωρήσουμε» σημείωσε.

Αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης. «Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν σε 15 μέρες από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα».

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνάντηση με τους ομολόγους του ότι «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)».



Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: