Κυβερνητικοί κύκλοι: Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις αυτά συμφωνήσαμε!
Στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στον απόηχο του Eurogroup της Παρασκευής, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι στην Ελλάδα, για να προλάβουν παρερμηνίες από πλεύρας Σόιμπλε, υπενθυμίζουν τα συμφωνηθέντα.
Η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, είπε: «Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει και ύστερα θα εξετάσουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Γερμανίδα αξιωματούχος αναφέρθηκε στην υλοποίηση των μέτρων ως προς τη συνταξιοδοτική δαπάνη και το φορολογικό σύστημα.
«Στο Eurogroup μόλις αποφασίστηκε με την Ελλάδα, ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε δύο βασικούς τομείς: στον συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό» τόνισε η Φρεντερίκα φον Τιζενχάουζεν. «Αυτά τα μέτρα πρέπει σύντομα να νομοθετηθούν, αυτή είναι η συμφωνία που ισχύει για μας, η οποία ισχύει για τους εταίρους που ήταν εκεί» αναφέρει η Deutsche Welle.
Η εκπρόσωπος προέβη στη διαπίστωση, ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρέαζε αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Ο τωρινός στόχος είναι πρώτα να κάνουμε το οικονομικό σύστημα βιώσιμο, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί ο ελληνικός προϋπολογισμός να το σηκώσει. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν επιτευχθεί με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ενδεχομένως να δράσουμε, αλλά αυτή είναι η σειρά, αυτό ισχύει».
Κυβερνητικοί κύκλοι για τις δηλώσεις Σόιμπλε
Με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε, κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:
1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.
2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).
Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν:
Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του, καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου