Έρχεται επίδομα πρώτου και δεύτερου τέκνου, επέκταση του
προγράμματος σχολικών γευμάτων, μείωση ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία
στρώματα και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
Πολλοί είναι οι παράγοντες αλλά και οι πολίτες που υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό... Και ο λόγος δεν γίνεται για την αντιπολίτευση, η οποία από τη μία ζητούσε γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και από την άλλη βγήκε στο προσκήνιο να καταγγείλει μόλις διαισθάνθηκε τον “λευκό καπνό” από τη Μάλτα.
Ωστόσο, πέραν των ζητημάτων στα εργασιακά, όπου φαίνεται ότι υπερίσχυσε τελικά η ελληνική θέση, με το ΔΝΤ να κάνει πίσω, προς το παρόν τουλάχιστον, η ελληνική πλευρά έβαλε στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων το ζήτημα των θετικών μέτρων, το οποίο ισούται με εκείνο των αρνητικών και θα νομοθετηθεί την ίδια στιγμή με τα δεύτερα. Και μάλιστα με κοινωνικό πρόσημο, καθώς θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων κατά κύριο λόγο.
Είναι επίσης ενθαρρυντικό, ότι πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση και η χώρα μας εισήλθε το Μνημόνιο που γίνεται λόγος για θετικά μέτρα. Βάσει της συμφωνίας που υπάρχει, τα αντισταθμιστικά αυτά μέτρα θα εφαρμοστούν κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 και κατά 1% του ΑΕΠ το 2020. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός προβλέψεων που θα συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές να προεκτιμήσει ότι τα πλεονάσματα εκείνων των ετών θα είναι στο 3,5%.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών είναι τα εξής:
Οικογενειακό επίδομα και επιδότηση ενοικίου
Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο να υπάρξει πλαίσιο καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας μέσω της ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, που δεν θα αφορούν μόνο τους τρίτεκνους / πολύτεκνους αλλά και το πρώτο και δεύτερο παιδί. Επίσης συμπεριλαμβάνεται ένα επίδομα στέγασης, ενοικίου ή δανείου, στοχευμένο στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.
Σχολικά γεύματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου
Την ίδια ώρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Στους 135.000 οι δικαιούχοι voucher
Αυξάνεται ο συνολικός αριθμός παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 - 4) των οποίων οι γονείς μπορούν να είναι δικαιούχοι voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα δικαιούχοι είναι 90.000 παιδιά, ενώ το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000. Για την κάλυψη των αιτήσεων, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα, ενώ κάθε μονάδα φιλοξενεί 25 παιδιά.
Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχους
Θα υπάρξει έκπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη συνταξιούχων. Σημειώνεται πως, βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο ασθενής καλύπτει ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του. Ανάλογα με την ασθένειά του, το ποσοστό ανέρχεται σε 0%, 10% ή 25%. Το νέο μέτρο αφορά σε συνταξιούχους και τους παρέχεται έκπτωση ανάλογα με τα εισοδήματά τους.
* Για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ η συμμετοχή είναι μηδενική ανεξαρτήτως ασθένειας.
* Για εισοδήματα 700 - 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.
* Για εισοδήματα 1.200 - 1.500 ευρώ συμμετοχή μειώνεται κατά 25%.
* Με βάση τα εισοδήματα του 2015 το μέτρο θα καλύπτει περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχους σε σύνολο 2,3 εκατ.
Προγράμματα απασχόλησης
Εντός της συμφωνίας περιλαμβάνεται και πρόγραμμα ενεργητικής απασχόλησης. Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων, του brain drain, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα το ύψος της επιχορήγησης θα είναι το 50% του συνολικού μισθολογικού κόστους και δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ, ενώ η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.
Αναπτυξιακά αντίμετρα
Ακόμη φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί και ένα πακέτο 350 εκατ. ευρώ που αφορά αναπτυξιακά αντίμετρα. Πρόκειται για κεφάλαια που θα αφορούν αγρότες, εξοικονόμηση ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις, στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια κ.ά.), τα οποία θα επιτευχθούν μέσω της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης
Παρεμβάσεις θα γίνουν και στο φορολογικό σκέλος, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν το 2020. Ειδικότερα προβλέπεται η μείωση ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα (γύρω στα 250-300 εκατ.), αλλά και μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, το οποίο σήμερα αφορά τα εισοδήματα από 8.636 έως 20.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και συρρίκνωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλά αλά και τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα (βλ. πίνακα) που αφορά χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και όχι μόνο. Τέλος, θα σημειωθεί πτώση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου