"Οι εκβιασμοί θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με νέες αξιολογήσεις, με νέες αντιλαϊκές απαιτήσεις" λένε 13 μέλη. |
Σε κείμενο δεκατριών "ανησυχούντων" αναφέρουν μεταξύ άλλων πως το
πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς έχει υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση
και, με αυτή την έννοια, πρέπει να ανατραπεί
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κείμενο της πολιτικής απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 12 λευκά.
Το κείμενο εμπεριέχει μεταξύ άλλων την έγκριση της καταρχήν συμφωνίας που επετεύχθη με τους θεσμούς στο Eurgroup της Μάλτας.
Το κειμενο συμβολής των «13» που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Το κείμενο πολιτικής απόφασης θα δημοσιοποιηθεί αργότερα την Κυριακή.
Το κείμενο απηχεί τις απόψεις των 53, άλλα και άλλων στελεχών του κόμματος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της ΚΕ, δεν πρόκειται για αντιπαραθετικό κείμενο στην εισήγηση, άλλα για μια εναλλακτική πολιτική πρόταση που αφορά τόσο το κόμμα και την κυβέρνηση όσο και την ίδια την κοινωνία.
Οι εκβιασμοί θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα
Το κείμενο των "13" αποφασίστηκε να μην κατατεθεί χωριστά και να μην τεθεί σε ψηφοφορία αλλά ούτε και ενσωματώθηκε στην απόφαση της Κ.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρόταση Τσίπρα θα κατατεθεί στις οργανώσεις μελών του κόμματος.
Στο εν λόγω κείμενο οι "ανησυχούντες" αναφέρουν μεταξύ άλλων πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς έχει υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση και, με αυτή την έννοια, πρέπει να ανατραπεί.
Διευκρινίζουν ωστόσο πως τα όποια θετικά αποτελέσματα προέκυψαν από κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του παράλληλου προγράμματος.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι καθοριστικό σημείο της συμφωνίας είναι η ρύθμιση του χρέους με "κούρεμα" καθώς και πλεονάσματα που δεν θα βάζουν ταφόπλακα στην πορεία της οικονομίας.
Κατά τους ίδιους, "οι εκβιασμοί θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με νέες αξιολογήσεις, με νέες αντιλαϊκές απαιτήσεις".
Προειδοποιούν στη συνέχεια: "Είμαστε στο παρά ένα" και προσθέτουν "το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά". Εξ αυτού ζητούν "να επεξεργαστούμε άμεσα έναν οδικό χάρτη και ένα σχέδιο δράσης που θα συμπεριλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα ρήξεις και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στα θέματα που θεωρούνται ώριμα και εν πολλοίς ρεαλιστικά".
Καταλήγοντας οι 13 ζητούν ανασχηματισμό, λέγοντας πως στη νέα φάση θα χρειαστεί ουσιαστική συζήτηση, σχέδιο με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις, καθώς εντοπίζεται στο κείμενο κριτική στους υπουργούς Τόσκα, Μουζάλα και Σπίρτζη. Και τούτο γιατί αναφέρουν ότι την "προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και τη ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία. Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων, φαραωνικών έργων…".
Το κείμενο υπογράφουν οι:
Χάρης Γολέμης, Θοδ. Δρίτσας, Πέτρος Καλκάνδης, Ιφιγ. Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαβδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίσου, Πάνος Λάμπρου, Χριστοφ. Παπαδόπουλος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μιχ. Υδραίος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου