ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τζανακόπουλος: Τέλος Απριλίου ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση




Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στον Ρ/Σ REAL και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλωσορίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε, απ’ ό,τι φαίνεται, βέβαια όχι επίσημα ακόμη, φαντάζομαι σε λίγη ώρα θα είναι και επίσημα, μια πρώτη διαρροή που μετέδωσε ο Θάνος Αθανασίου, ανταποκριτής του σταθμού μας από τη Μάλτα, διαρροή από το Eurogroup, ότι επιστρέφει πριν από το Πάσχα η τρόικα στην Ελλάδα. Θέλω να μου πείτε ποιες είναι οι δικές σας πληροφορίες και τι σημαίνει αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ξέρετε ότι μιλάμε σε μια αρκετά περίεργη στιγμή για μένα, διότι…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, είναι σε κενό τα πράγματα τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι υπήρξε διάθεση από διάφορες πλευρές οι οποίες έβαζαν ζητήματα, να βρεθεί κοινό έδαφος, να επανέλθουμε στο περίγραμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Τώρα, το μόνο που συστήνω είναι λίγο ακόμη υπομονή, για να ολοκληρωθεί το Eurogroup και να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εάν τελικώς επαληθευτεί η επιστροφή της τρόικας, τι σημαίνει αυτό; Σε τι χρονικό ορίζοντα, εάν επιστέψει η τρόικα, μπορούμε να έχουμε συμφωνία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τεχνικά, όπως έχουν πει και από τους θεσμούς, η συγγραφή, εν πάση περιπτώσει, του κειμένου, του Staff Level Agreement, είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Εάν δηλαδή συμφωνηθεί το πολιτικό πακέτο, σε δύο-τρεις ημέρες νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε έτοιμοι. Ωστόσο, στη συνέχεια νομίζω ότι πρέπει να νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα και μετά να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη Eurogroup, το οποίο θα βάλει και την τυπική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εξάλλου, έχει γίνει η δήλωση εκ μέρους του κυρίου Ντάισελμπλουμ ότι θα μπορούσε να υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup, διότι ξέρετε ότι το επόμενο προγραμματισμένο είναι στις 22 Μαΐου. Οπότε, εκτιμώ ότι, μπορούμε μέχρι το τέλος του μήνα να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορούμε και να προλάβουμε, λέτε, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ποσοτική χαλάρωση; Αυτό είναι 27 Απριλίου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να προεξοφλήσω τίποτα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ακόμη και εάν στις 27 Απριλίου δεν υπάρξει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, θα έχουμε τη δυνατότητα 15-20 ημέρες μετά να ξαναθέσουμε το ζήτημα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μαζί με την τρόικα τι μέτρα έρχονται, κύριε Τζανακόπουλε; Αυτό είναι το ερώτημα όλων. Τι έρχεται για τις συντάξεις, τι έρχεται για το αφορολόγητο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά τα οποία έχουμε πει ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, μία αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος της τάξης του 1% το 2019, που σημαίνει 1% περικοπές και 1% ελαφρύνσεις ή παροχές κοινωνικού χαρακτήρα και το ίδιο θα επαναληφθεί και το 2020. Επομένως, μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος. Τώρα, τα συγκεκριμένα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα υπάρξουν τα αντίμετρα; Σας το ρωτώ, γιατί δεν τα ακούω. Τις τελευταίες ημέρες ακούω μόνο περικοπές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι στη χθεσινή μου παρέμβαση μίλησα καθαρά για τα αντίμετρα. Εξάλλου, όλη αυτή η συζήτηση αυτή είναι. Δηλαδή, να επανέλθουμε στο περίγραμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή και χωρίς να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση για το 2019. Επομένως, η συμφωνία είναι 0% δημοσιονομική επιβάρυνση για το 2019, εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο του 2018. Πράγμα το οποίο, τουλάχιστον εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, θεωρείται βέβαιο, καθώς -θα το δείτε και σε μερικές ημέρες και επισήμως από τη Eurostat- υπάρχουν εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα, τουλάχιστον για το 2016. Και όπως ξέρετε, αυτά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά, εφόσον υπάρχει είτε στασιμότητα στην οικονομία είτε ανάπτυξη. Γι’ αυτό και ακούτε όλους, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, να λένε με μεγάλη βεβαιότητα ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός, χθες στις δηλώσεις του, προανήγγειλε κατά κάποιον τρόπο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι πιθανόν να φτάσει, ίσως και να ξεπεράσει, το 3,5%.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής λέει, όμως, ότι ένας στόχος, για τον οποίο όλοι είχαμε υψηλές προσδοκίες, ο στόχος της ανάπτυξης δεν μπορεί να επιτευχθεί, το 2,7%. Και θεωρεί ότι το ταβάνι πια είναι το 1,5%.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τέτοιου τύπου προβλέψεις έχουμε χορτάσει. Ξέρετε ότι το 2015 έλεγαν ότι θα κλείσουμε με…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γενικά, κύριε Υπουργέ, είναι έγκυρη η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ την εγκυρότητά της. Σας λέω, όμως, ότι το 2015 πολλοί έλεγαν ότι θα κλείσουμε με ύφεση 7%. Στη συνέχεια αυτό αναθεωρήθηκε, πήγε στο 4% και τελικά κλείσαμε με 0%. Το 2016, επίσης, πολλοί έλεγαν ότι θα έχουμε ύφεση ενώ αντιθέτως τα δύο πρώτα τρίμηνα, ειδικά το δεύτερο και το τρίτο είδαμε εντυπωσιακές επιδόσεις από την ελληνική οικονομία.  Έχω την εντύπωση ότι εφόσον κλείσει η διαπραγμάτευση άμεσα, δηλαδή μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε μια πολύ καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας. 
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, εν αναμονή, λοιπόν, του αποτελέσματος του Eurogroup, σας ευχαριστώ, που είχαμε αυτή τη συνομιλία και αναγνωρίζω ότι για εσάς ήταν δύσκολη στιγμή, καθώς, ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: