ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Τσακαλώτος: Συμφωνία ως αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού



Ο Υπουργός σημείωσε, θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα και θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο. Το 2020 οι αλλαγές θα αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.



Βάσεις για ένα

κοινωνικό κράτος

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΟΤΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018, ΜΕ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ LOCK OUT ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Την ταυτόχρονη νομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων τις επόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα για την περίοδο 2019 - 2020 θα εφαρμοστούν μόνο αν υπάρχουν μέτρα για το χρέος.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συμφωνία βάζει τις βάσεις για ένα κοινωνικό κράτος και υπογράμμισε ότι μένουν εκτός τραπεζιού οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, καθώς οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα από το Σεπτέμβριο του 2018, με επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ δεν θα υπάρξει η νομοθέτηση lock out και αύξηση στις ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επί της αρχής συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα στην οποία κατέληξε το σημερινό Eurogoup αφορά θετικά μέτρα το 2019 , ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ. Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά - θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι η καταρχήν συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που όπως όλοι οι συμβιβασμοί περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και ειδικότερα τον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πακέτο των θετικών μέτρων, το οποίο το 2019 θα είναι από τη μεριά των δαπανών, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα και θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο. Το 2020 οι αλλαγές θα αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.

"Συνολικό αποτέλεσμα πολύ πριν από το καλοκαίρι"

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταρχήν συμφωνία σε όλα τα σημαντικά ζητήματα θα οδηγήσει σε ένα συνολικό αποτέλεσμα πολύ πριν από το καλοκαίρι.

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι την ίδια αισιοδοξία, ότι δηλαδή θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα πριν το καλοκαίρι, συμμερίζονται και οι επικεφαλής των θεσμών Κλάους Ρέγκλινγκ, Μπενουά Κερέ, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επίσης, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρξει μια έκθεση αξιολόγησης για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018. Σε αυτή τη βάση θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός ή εκτός στόχων και αν θα χρειαστεί τα μέτρα του 2020 να μεταφερθούν το 2019. Ο υπουργός προσέθεσε, πάντως, ότι μετά τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει βγει από το Μνημόνιο, χωρίς επιτήρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στη σχετική απάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή προέχει να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελούν την «άλλη μεριά του νομίσματος» για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι μόνο όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, καθώς και η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018 θα εφαρμοστεί το συνολικό πακέτο των περιοριστικών μέτρων και των θετικών μέτρων που συμφωνήθηκε σήμερα επί της αρχής.

" Ο Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε το λάθος του"

Σχολιάζοντας τη σημερινή τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup σχετικά με τις δηλώσεις του που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «αυτό το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν» και ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει εμπιστοσύνη στην προεδρία του κ. Ντάισελμπλουμ.

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν, ήταν ειλικρινής και εξήγησε ότι χρησιμοποίησε λάθος λέξεις ή πως δεν ήθελε να πει αυτό», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Παρατήρησε, μάλιστα ότι κανένας υπουργός δεν έλαβε τον λόγο γι΄ αυτό το θέμα μετά την τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ, κάτι το οποίο δείχνει ότι «όλοι εκτιμούν το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ανοιχτά το λάθος του».


Πηγή ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: