Μπλέξαν τις γραμμές τους στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να "αποδομήσουν" τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Έτσι, ενόσω η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη κατηγορούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανεφάρμοστα "θα" και "λεφτά υπάρχουν", ο υφυπουργός Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου επιχειρούσε να καταδείξει ότι ορισμένες από τις εξαγγελίες όχι μόνο είναι εφαρμόσιμες, αλλά... υλοποιούνται από την κυβέρνηση - παρουσιάζοντας ένα πλαίσιο για τους αστέγους. Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, θριαμβολογούσε ότι σε μία καθημαγμένη αγορά "υπερτριπλασιάστηκαν οι άμεσες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε σχέση με πέρυσι".


Κόντρα για το ΕΣΠΑ

Εντωμεταξύ, ο έτερος υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "άγνοια των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων", καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα "επικίνδυνη παροχολογία" και με περισσό θράσος προσφέρθηκε να... ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η απάντηση ήρθε από τον υπεύθυνο Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη, ο οποίος επισήμανε πως "ο όψιμος υφυπουργός επί του ΕΣΠΑ μάλλον δεν γνωρίζει τίποτα για το ΕΣΠΑ". "Έτσι 'περιχαρής' δήλωσε ότι τα χρήματα του παλιού ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένα σε προγράμματα απασχόλησης, το έκτακτο πρόγραμμα απασχόλησης των 500 εκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης δεσμευμένο σε προγράμματα απασχόλησης, και πρόλαβε σε ένα μήνα να κλειδώσει και το ΕΣΠΑ 2014-2020 με τον προσωπικό σχεδιασμό του.

Τον καλούμε λοιπόν να δημοσιοποιήσει πόσες φορές, πότε και σε τι έκταση έγιναν αναθεωρήσεις στο παλιό ΕΣΠΑ ανάμεσα στο 2007 και το 2013. Εάν αυτές ήταν πολλές και μεγάλης έκτασης, τότε μπορεί να αφήσει τη μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάσει ένα ενιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με πνοή και αποτέλεσμα", τόνισε ο Γ. Σταθάκης.

Παράλληλα, πηγές της Κουμουνδούρου επεσήμαιναν πως "συνολικά ξεπερνούν κατά πολύ τα 1,5 δισ. από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2007-2013 αυτά που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ", ενώ πρόσθεταν ότι "στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ τα νέα προγράμματα για το 2014-2020 θα έχουν σαφή αναπροσανατολισμό δεσμεύσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. για νέες θέσεις εργασίας". "Είμαστε σίγουροι ότι αυτή τη διαπραγμάτευση θα την κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει το κοινωνικό αποτέλεσμα που έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον λαό", καταλήγουν οι ίδιες πηγές, καλώντας τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο "να προχωρήσει σε βαθιά πολιτική ανάγνωση και του τρέχοντος πλαισίου της εφαρμογής του ΕΣΠΑ, αλλά και σε λεπτομερή κατανόηση του νέου ΕΣΠΑ και των κοινωνικών αναγκαιοτήτων".