ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση 2 ωρών, κλιμακίου έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Υπουργό Πολιτισμού

Μ. Κανελλοπούλου.


            Την Πέμπτη, 25/9, κλιμάκιο έξι βουλευτών της ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τους  Μαρία Κανελλοπούλου, Τάσο Κουράκη, Τζένη Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου και Άννα Χατζησοφιά συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες και στη διάρκειά της συζητήθηκε μεγάλο μέρος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πολιτισμός στη χώρα μας.

Για το Μέγαρο Μουσικής, ο Υπουργός υποστήριξε ότι τα δύο κτίρια και η Διοίκηση του  Μεγάρου πρέπει να περιέλθουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς το Δημόσιο χρηματοδοτεί και πληρώνει τα δάνεια του Οργανισμού.

Στην ερώτηση για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας ο Υπουργός απάντησε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ούτε να κλείσει, ούτε να συγχωνευτεί με το Εθνικό Θέατρο. Υποσχέθηκε άμεση έκτακτη εκταμίευση χρημάτων, η οποία βέβαια δεν θα καλύπτει τα συσσωρευμένα χρέη του ΚΘΒΕ αλλά θα προσφέρει κάποια «ανάσα» στη λειτουργία του.

Όσον αφορά στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., δήλωσε πως επίσης δεν επιθυμεί το κλείσιμό τους, αλλά  η υπόσχεση που αποσπάσαμε για αύξηση των επιχορηγήσεών τους  από 46.000 σε 66.000 ετησίως, στην πράξη απλώς οδηγεί τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα σε «αργό θάνατο», όπως του επισημάνθηκε εκ μέρους των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ της χώρας και για το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ο Υπουργός απάντησε ότι θα τους υποδείξει τρόπους ώστε να αναζητήσουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.


Τέθηκαν υπόψιν του οφειλές του δημοσίου ύψους 86.000 Ευρώ προς προς τους επαγγελματίες που συνεργάζονται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας, για τις οποίες απέφυγε να δεσμευτεί.

Δεν υπήρξαν απαντήσεις για ενδεχόμενη επαναλειτουργία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και για την απόδοση του 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Για το ζήτημα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ε.Κ.Κ. απάντησε πως το Νοέμβριο θα υπάρξει σχετική απόφαση.

Σχετικά με το Τ.Α.Π., ο Υπουργός αναγνώρισε ότι είναι υποστελεχωμένο και πρότεινε την πιστοποίηση ιδιωτικών εργαστηρίων για την παραγωγή αντιγράφων. Η θέση αυτή βρήκε αντίθετους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υποστήριξαν την ανάγκη ενδυνάμωσης του Τ.Α.Π. με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να εκπληρώσει με επάρκεια τον ρόλο του.

Για το ζήτημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, το οποίο, όπως επεσήμαναν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δυνατόν να αποφέρει σοβαρά έσοδα στα δημόσια ταμεία, η απάντηση εκ μέρους του Υπουργού ήταν πως θα συνεχιστεί η πιλοτική χρήση του μόνο σε ορισμένους χώρους.

Για τη λειτουργία του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Αθήνα και για το Μουσείο  Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά ο Υπουργός, πέραν της αισιοδοξίας που διατύπωσε, δε δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.  Υποστήριξε επίσης ότι αναζητεί τρόπους να αποδοθεί το καταδυτικό επίδομα που ζητούν οι καταδύτες αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα εκδοθεί απόφαση για να αποδίδεται το 1% των συμβατικών προϋπολογισμών κατασκευής δημοσίων κτιρίων σε έργα τέχνης που θα κοσμούν τα κτίρια αυτά.

Για το ζήτημα των πολύ σημαντικών αρχαίων ευρημάτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης ο Υπουργός βεβαίωσε ότι θα ζητήσει από την Αττικό Μετρό να εργαστεί προς αναζήτηση των καλύτερων σχετικών λύσεων.

Αναφορικά με τις απορροφήσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων των ΕΣΠΑ, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή η απορρόφηση είναι περίπου 55%, αλλά εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2015, οπότε και λήγουν τα προγράμματα, θα έχει επιτευχθεί ποσοστό απορρόφησης 90%. Για το Σ.Ε.Σ. δήλωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στα τέλη του 2014.

Τέλος, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Υπουργείου.

Αναφορικά με τον έλεγχο που διεξάγεται για τις μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ο Υπουργός δήλωσε πως δεν είναι πλήρως ενημερωμένος, αλλά, αν έχουν υπάρξει αναγνωρίσεις πλασματικών προϋπηρεσιών, είναι προβληματικό. Υπήρξε συμφωνία ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των πλαστών πτυχίων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν την ανησυχία τους ότι μέσα από τις διαδικασίες ελέγχου δημιουργείται δεξαμενή απολύσεων.

Για το θέμα των 187 υπαλλήλων του Υπουργείου, οι οποίοι, παρότι έχει δημοσιευθεί ΦΕΚ διορισμού από το Δεκέμβριο του 2010, ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί, ο Υπουργός απάντησε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 30, και σταδιακά θα προσληφθούν και οι υπόλοιποι, χωρίς όμως να δεσμευτεί χρονικά.

Σχετικά με τη νέα απαράδεκτη προϋπόθεση ύπαρξης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ως απαραίτητου προσόντος διορισμού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως άμεσα θα κατατεθεί τροπολογία που θα καταργεί αυτή την προϋπόθεση.

Μετά τη συνάντηση οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση: «Κατά τη συνάντησή μας με τον Υπουργό, θέσαμε μερικά από τα πάμπολλα ζητήματα που απασχολούν τον πολιτισμό. Αποσπάσαμε ενημέρωση, όχι όμως ικανοποιητικές δεσμεύσεις. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα θέματα αυτά και θα επανέλθουμε. Είναι ανάγκη να γίνουν πράξη στη χώρα οι δημόσιες πολιτιστικές επενδύσεις οι οποίες είναι πολλαπλά ανταποδοτικές, όπως άλλωστε και ο κύριος Υπουργός συμφώνησε. Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα και ως Κυβέρνηση αύριο, σε συνεργασία με τις καλλιτεχνικές και τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετατραπούν τα εύκολα λόγια σε απαραίτητα έργα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: