ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Παναγιωταρέα: «Περιμένουμε, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα»

Οι ένοικοι του ταφικού Μνημείου της Αμφίπολης, επί εποχή Μερκελιανής δυναστείας στην κτήση του Ελλαδιστάν, με ίπατους το Σαμαροβενιζέλειον έρμα!


Αλλά το Istologio G. Mosxou ανυπόμονο, σας παρουσιάζει τους ενοίκους του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης


Η Άννα Παναγιωταρέα, εκπρόσωπος τύπου του Υπ.Πο., ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα όσα συμβαίνουν στον τάφο της Αμφίπολης, έκανε λόγο επίσης για ένα «μνημείο, πέραν πάσης αμφιβολίας» που, «είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όλοι συμφωνούν ότι τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία του, το καθιστούν μοναδικό». Συνέστησε δε, να αφήσουν να μιλήσει το ίδιο το μνημείο και να μην κάνουν εικασίες!

Βεβαίως ούτε λόγο να γίνεται για την επίσπευση που προκάλεσε η αναφορά του ιδίου του Πρωθυπουργού, που έσπευσε, απόντων των πιο αρμοδίων -που είναι οι ανασκαφείς αρχαιολόγοι- να ανακοινώσει την σημαντικότητα των ευρημάτων και ως άλλοτε αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ. να τα συνδέσει με την ελληνικότητα του τόπου της Μακεδονίας, φοβούμενος μην του την αμφισβητήσει ο αείμνηστος… Γλιγκόροφ!

Ωστόσο επειδή η περιέργεια είναι «έξις δευτέρας φύσις» δεν απέφυγα την παλιά συνήθεια και ανακάλυψα –κατ΄ αποκλειστικότητα πρώτος εγώ, μετά τον Λάκη Λαζόπουλο στον τηλεοπτικό «Α»- τους ένοικους του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Δεν έχει σημασία που τους συναντούμε καθημερινά στον τόπο μας. Αυτό που βλέπουμε είναι η οπτασία τους και σε λίγο, μετά και το σημερινό γκάλοπ που τους στέλνει στα τάρταρα του εκλογικού στίβου, σε λίγα χρόνια που θα ψάχνουν οι αρχαιολόγοι, κάπως έτσι θα τους βλέπουν. Σφίγγες αμίλητες! 

Την εικόνα τους την βλέπετε στην κορυφή της ανάρτησης του Istologiou G. Mosxou. Είναι παρμένη από την επανάληψη σήμερα Σάββατο 27-9-2014 της εκπομπής του Λ. Λαζόπουλου, της περασμένης Τρίτης.

Ένα σοβαρό άρθρο περί Αμφιπόλεως αύριο στην ΑΥΓΗ

Και για να συμπληρώσουμε την εικόνα, σοβαρολογώντας πια, στο κυριακάτικο φύλλο της αυριανής ΑΥΓΗΣ 28-9-2014, οι Στάθης Γκότσης  και  Όλγα Σακαλή  αναφέρονται με άρθρο τους, στην περιοχή του ταφικού ευρήματος, υπό τον τίτλο Αμφίπολη: εικόνες από το μέλλον;

Μιλούν για το μοντέλο ανασκαφής που αντιπροσωπεύει η Αμφίπολη:  «Ανεξάρτητα από τα πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη που ενδεχομένως προσπορίζει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η περίπτωση της Αμφίπολης τείνει να συγκροτήσει ένα νέο μοντέλο ανασκαφικής έρευνας και διαχείρισης των μνημείων. 

Καταρχάς, το ίδιο το εύρημα σχεδόν «εκβιάζεται» να εκπληρώσει προσδοκίες (και προφητείες) τόσο ως προς το χαρακτήρα, τη χρονολόγηση και το περιεχόμενό του όσο και ως προς τους ρυθμούς με τους οποίους θα «αποκαλύψει τα μυστικά και την ταυτότητα του ενοίκου του». 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η επίκληση των βασικών αρχών δεοντολογίας φαντάζει ως ένας περίπου εμμονικός και σίγουρα απαρχαιωμένος λόγος μιας επιστημονικής συντεχνίας. Το προτεινόμενο νέο μοντέλο έχει διαμορφωθεί: Oι προκαταρκτικές υποθέσεις εργασίας γίνονται θέσφατα εγκλωβίζοντας την ίδια την πορεία της έρευνας, ενώ η «αξία» του ευρήματος καθορίζεται από τη δυνατότητά του να συνδεθεί με μια αφήγηση ένδοξου εθνικού παρελθόντος, επώνυμων προσώπων ή εντυπωσιακού πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: