Με λογική υπεράσπισης του Μνημονίου, που επέβαλε τη μείωση του κατώτατου μισθού από τα 751 ευρώ (μεικτές αποδοχές) στα 586 ευρώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Φεβρουάριο του 2012, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αμφισβητώντας ευθέως την ορθότητα επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα με νόμο "ενδεχομένως να προκαλέσει 'σοκ' που δεν ξέρω αν η αγορά εργασίας μπορεί να το αντέξει"!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος ουσιαστικά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην εξαγγελία του προέδρου του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ, για νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού την οποία κατήργησε αυθαίρετα η κυβέρνηση Παπαδήμου αναστέλλοντας ταυτόχρονα επ' αόριστον τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποστήριξε:


"Το αίτημα είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι ένας νομικός βολονταρισμός" και, ταυτιζόμενος με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, απηύθυνε ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως "κάποιοι δεν ξέρουν την αγορά εργασίας"!

Αν και δεν αρνήθηκε πως "η νομοθετική παρέμβαση απαιτείται για την επαναφορά δίνοντας επίσης κι ένα πολιτικό μήνυμα", εν τούτοις κατέληξε μόνος του στο συμπέρασμα πως είναι περίπου επικίνδυνη και ο ίδιος για αυτούς τους λόγους..."πολύ επιφυλακτικός".

"Υπάρχουν δυο διαφορετικές λογικές", τόνισε. "Κάποιοι λένε με νομοθετική παρέμβαση, κάποιοι λένε με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εγώ θα έλεγα ότι η νομοθετική παρέμβαση απαιτείται για την επαναφορά δίνοντας επίσης κι ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά από κει και πέρα πρέπει ελεύθερα ν' αφεθούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συνάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας:

"Γιατί κι αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, το 'σοκ' που προκάλεσε στην αγορά και το είδατε, της παραγωγικής, αλλά και καταναλωτικής καθίζησης, με την υποχώρηση του κατώτερου μισθού με νόμο, ενδεχομένως και με νόμο να προκαλέσει άλλο σοκ, που δεν ξέρω αν η αγορά εργασίας μπορεί να το αντέχει. Θα έπρεπε όμως να γίνει ως πολιτικό μήνυμα και ας καθίσουμε ταυτόχρονα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, θα μπορούσα κανονικά σε 30 δευτερόλεπτα να σας το πω, γιατί πολύ φοβούμαι ότι κάποιοι δεν ξέρουν και την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Και αν βρισκόταν κάποιος κι έλεγε να κάνουμε 1.000 ευρώ τον κατώτερο μισθό, θα το πλήρωνε η αγορά; Και σήμερα που είναι 510 για τους νέους μέχρι 24 ετών και 586, από κει και παραπάνω ξέρετε ότι έχουμε διαρκείς καταγγελίες και τις κάνουν, ότι δεν τα πληρώνουν ούτε αυτά οι εργοδότες";

Στα ερωτήματα αυτά, απάντησε μόνος του: "Άρα δεν είναι ένας νομικός βολουνταρισμός η λύση, η λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε το πραγματικό επίπεδο ισορροπίας που θα δίνει και ανάσα στους εργαζομένους και θα διατίθενται πόροι προς την κατανάλωση, αλλά βεβαίως να μπορεί και η αγορά να τους πληρώνει χωρίς να καταστρέψουμε την παραγωγική διαδικασία. Γι' αυτό βλέπετε ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός... Δεν είναι εύκολο".

 (Πηγή: Πετρόπουλος Ανδρέας- avgi.gr)