ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Θόδ. Γαλιατσάτος: «Στρατσόχαρτα» ήταν οι μελέτες του Υπουργείου για εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο


Βασίλης Χατζηλάμπρου βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και Θόδ. Γαλιτσάτος του ΣΥΡΙΖΑ, νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, έδωσαν παρών στην ημερίδα.


Ημερίδα για την «Κατάρα των πηγών» διεξήχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στην αγορά Αργύρη

  
«Κατάρα των πηγών» χαρακτήρισε τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ο αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου  Αθηνών Τέλης Τύμπας μιλώντας στην Αγορά Αργύρη, όπου η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Αντίσταση Πολιτών» πραγματοποίησε την Παρασκευή 11-7—2014 ημερίδα με θέμα «Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, Μύθοι και Πραγματικότητα».

Γαλιατσάτος: Στρατσόχαρτα οι μελέτες

Παράλληλα ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδ. Γαλιατσάτος, στην παρέμβασή του έδωσε τον ορισμό των υποτιθέμενων μελετών με την λέξη «στρατσόχαρτα».

Αποκάλυψε ότι αυτά που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση ως μελέτες και ψηφίζουν χωρίς περίσκεψη οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι κάποιες άλλες μελέτες που χρονολογούνται από το 1996 και αποσύρθηκαν κατόπιν ομόφωνης αίτησης από την τοπική αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού τότε, ενώ απερρίφθησαν και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το 2010 υπήρξε αντίδραση από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ιονίου καθώς δεν ελάμβαναν υπόψη τους κρίσιμους παράγοντες σεισμικότητα της περιοχής, επιπτώσεις στην οικονομία του Τουρισμού, στις καλλιέργειες κ.α.

Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, οι μελέτες αυτές ήσαν άκριτη αποδοχή και μετεφαρμογή των ΑΟΖ της Κύπρου. Απαντώντας στην δευτερολογία του ομ καθηγητής Τ. Τύμπας αντέτεινε στην ενέργεια από υδρογονάνθρακες την συστηματοποίηση χαμηλών αιολικών πάρκων, συμβατών με την κοινωνία και τον χώρο δραστηριοποίησής τους.

Τον Αύγουστο του 2013 το Υπουργείο δια του κ. Μανιάτη, επανήλθε με το δόγμα «Γράφω στα παλιά μου παπούτσια τις τοπικές κοινωνίες, που θα ασκούν έλεγχο στις εταιρείες. Πωλούν έτσι έναντι πινακίου Φακής.
Χαρακτήρισε μύθο το διατυμπανιζόμενο κέρδος των κοινωνιών από την εξαγωγή πετρελαίων, αφού αυτό θα αποδοθεί -εάν υπάρξει- μετά την απόσβεση του κόστους κεφαλαίων που θα έχουν επενδύσει οι εταιρείες. Κι αυτό απαιτεί πολλά χρόνια. Και κατέληξε πως –όπως υποστηρίζει και η Γκριν Πις-  υδρογονάνθρακες και τουρισμός δεν πάνε μαζί!

Παρέμβαση του Β. Χατζηλάμπρου

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Αντίστασης Πολιτών» Β. Χατζηλάμπρου, κάλεσε τους πολίτες σε εγρήγορση και υπενθύμισε την παρατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει μπάνια. Το πρόβλημα των υδρογονανθράκων ξεπερνα τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε, καθώς αναφέρεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.  

Τόνισε τέλος το ερώτημα που έθεσε στην Περιφερειακή Διοίκηση Δυτ. Ελλάδος ο σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Λύχρος, όταν αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα τις θέσεις του κ. Μανιάτη: «Νιγηρία ή Νορβηγία;».

Ανοίγωντας την εκδήλωση ο καθηγητής Τέλης Τύμπας, υπενθύμισε την δημαγωγία της κυβέρνησης των μνημονίων για παραγωγή ενέργεια και εξαγωγής της μέσω του προγράμματος «Ηλιος», που απέσυρε, αφού είχε εκτελέσει την αποστολή του.

Για να αρχίσει η εξόρυξη πετρελαίου χρειάζονται χρόνια και πολλές μελέτες, ενώ είναι σίγουρο όπως διδάσκει η εμπειρία, ότι γύρω από αυτή τη δραστηριότητα ασκούνται παράλληλες δραστηριότητες από κερδοσκοπικά μπλοκ, ενώ η επιτάχυνση των ρυθμών άντλησης ωφελούν τους πετρελαιάδες, καθ’ως καταπατούνται περιβαλλοντικοί κανόνες και αναπτύσσονται η διαφθορά και η κερδοσκοπία μέσω των δωρεών που υποκρύπτουν σκοπιμότητες άλωσης του κοινωνικού κράτους, με υποφορολόγηση, περιορισμό δικαιωμάτων της τοπικής κοινωνίας, με επιβολή κρατικής βίας κ.α.

Με μεθόδους δηλαδή που καταλήγουν στην υπανάπτυξη της χώρας, υποβαθμίζοντας τους άλλους παραγωγικούς τομείς, με τους οποίους εκ της φύσεώς της η παραγωγή υδρογονανθράκων δεν είναι συμβατή.

Είπε χαρακτηριστικά στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες παρατηρείται, εκτός των παραπάνω και σημαντική παιδική θνησιμότητα!

Μα κυρίως οι επιπτώσεις είναι:

-Χτύπημα της μεσαίας τάξης, παρακμή και εμφάνιση νεόπλουτων που βασίζονται στην πετρελαιακή δραστηριότητα μέσω Χρηματιστηρίου.
-Φορολογική ασυμμετρία που καταλήγει σε διαφθορά.
-Ανοίγουν οι ορέξεις γειτόνων με γεωπολιτικές βλέψεις.
-Τεχνολογικά ατυχήματα, που στην γλώσσα των εταιρειών είναι φυσιολογικό να συμβούν κάποια στιγμή, μα που όμως οι συνέπειές τους  βαραίνουν τις περιοχές για χρόνια, αντίστοιχες με αυτές από τα ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια.

Υπενθύμισε δε ότι γενικώς η πετροχημική βιομηχανία είναι στην κορυφή των ατυχημάτων.

Κ. Γαβριηλίδης δεν στηρίζονται επιστημονικά 

Ο Κωνστ. Γαβριηλίδης, από την Γραμμ. τμ. Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της «Αντίστασης Πολιτών Δυτ. Ελλάδας» μιλώντας συνοπτικά είπε:

-Οι όποιες θεωρίες για άμεσο κέρδος από την εξόρυξη πετρελαίων στη Δυτ. Ελλάδα δεν στηρίζονται σε επιστημονικές  έρευνες.
-Υπάρχει κίνδυνος για τον τουρισμό της περιοχής, που είναι βασικό της εισόδημα.
-Χρειάζεται συνυπολογισμός της εξαγωγής των πετρελαίων με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των.

-Όχι αποδοχή αυτής της δραστηριότητας υπό τον φόβο που θέλουν να μας προκαλέσουν όσοι στηρίζουν τα μνημόνια ότι έτσι θα απαλλαγούμε από το χρέος.
-Και τέλος πρότεινε σύσταση φορέα που θα κάνει τις δικές του εκτιμήσεις.
  
Αλέξης Χαρίτσης, φανταστικό σενάριο η έξοδος από την κρίση μέσω πετρελαίων

Ο Συντονιστής του Τμήμ. Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε πως η συζήτηση για υδρογονάνθρακες είναι εξόχως πολιτικό θέμα που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το μνημονιακό πλαίσιο και την λιτότητα, γι αυτό χρειάζεται είπε να αλλάξουν οι προτεραιότητες. 

Κατά ουρανομυκών αιολικών πάρκων ο Τέλης Τύμπας.
Χαρακτήρισε φανταστικό σενάριο την έξοδο από την κρίση μέσω εξόρυξης πετρελαίου, κάτι που χρησιμοποιούν οι κυβερνητικοί ως  επικοινωνιακό τέχνασμα.
Και υπενθύμισε τρεις απόψεις που υπάρχουν γύρω από της εξαγωγή πετρελαίων.

Η πρώτη είπε είναι η κλασική που προανέφερε περί εξόδου από την κρίση μέσω πετρελαίων, η δεύτερη, αυτή της Αριστεράς, που θεωρεί δημόσια περιουσία τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και η Τρίτη που λέει αφήστε τα στο έδαφος, γιατί αποτελούν οικονομική μονοκαλλιέργεια.

Υπενθύμισε τέλος ότι η συζήτηση περί πετρελαίων, που έχει παλιά καταγωγή στη χώρα μας, επανήλθε  με σφοδρότητα τα τελευταία τρία χρόνια, που επιβλήθηκαν τα μνημόνια και εμφανίζεται η τρόικα στην Ελλάδα.

Ακολούθησε πλήθος παρεμβάσεων από το ακροατήριο και διεξήχθη συζήτηση επί αυτών. Παρόντες μεταξύ άλλων ήσαν καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, που μετέφεραν μήνυμα του Πρύτανη κ. Παναγιωτάκη, η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Σαλτάρη, ο Βασ. Χατζηλάμπρου που προαναφέρθηκε,  περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ο νεοεκλεγής Βαγγ. Κατσακούλης, Τάκης Γεωργακόπουλος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Νέα Πορεία για τον Ερύμανθο" του δήμου Ερυμάνθου, δημοτικοί σύμβουλοι της ΡΑΠ, ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος του Τμήματος της Greenpeace που αυτή την περίοδο κάνει εκστρατεία ενημέρωση για το θέμα, ο πρόεδρος του τμήματος ΤΕΕ δυτ. Ελλάδος κ. Γιαννακάκης, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Ανδρ. Ριζούλης.  Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αβραάμ Ζελιλίδης, οι κ.κ. Λύχρος, Φεσσιάν κ.α.  


Από αριστερά ο Τέλης Τύμπας αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου  Αθηνών. Ο Κωνστ. Γαβριηλίδης, από την Γραμμ. τμήμ. Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά ο  Συντονιστής του Τμήμ. Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: