Ύστατη μάχη μέχρις εσχάτων από το Μαξίμου για τη "μικρή ΔΕΗ"

Τις απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχει για την κυβέρνηση η μάχη για τη "μικρή ΔΕΗ" φοβάται ο Αντ. Σαμαράς, καθώς η κυρίαρχη ανάγνωση του Μαξίμου είναι πως η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκέντρωση υπογραφών και πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση μοιραία σε πρόωρες εκλογές.
 
Εδώ και ημέρες, το Μαξίμου επιχειρεί να λοιδορήσει και να απαξιώσει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό επιχείρημα -που απευθύνεται στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν "ανασφάλεια" μη χάσουν τις έδρες τους- ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά τη "μικρή ΔΕΗ", αλλά στη συγκρότηση ενός μπλοκ εντός Βουλής, που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να "μαζέψει" τους ανεξάρτητους βουλευτές και να "φοβερίσει" τα υπόλοιπα κόμματα πως "παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ", όπως τονίζουν και κυβερνητικά στελέχη σε δημόσιες εμφανίσεις τους.

Σε δύσκολη θέση

Ωστόσο, η μάχη για την "μικρή ΔΕΗ", όπως αυτή εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινοβουλευτικό αλλά και κοινωνικό- έχει ρίξει την κυβέρνηση στο καναβάτσο. Οι πολιτικές αντοχές του Μαξίμου και των συμπολιτευόμενων βουλευτών είναι ούτως ή άλλως εξαντλημένες και οι επιπτώσεις από μία πολιτική κρίση μπορεί να επιταχύνουν τη ροή των εξελίξεων.
Η δυσχερής θέση της κυβέρνησης φάνηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο -συνήθως σιωπηλός- Δ. Σταμάτης παρενέβη δημοσίως και επιχείρησε να "περάσει" τη γραμμή υπονόμευσης της πρωτοβουλίας του Αλ. Τσίπρα.

Ο υπουργός Επικρατείας, που έως τώρα έχει παρέμβει δημοσίως μόνο μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Μπαλτάκου και τις συνομιλίες του "δεξιού χεριού" του Αντ. Σαμαρά με χρυσαυγίτες, προέβη σε δήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος με έμφαση πως στόχος του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να σώσει τη "μικρή ΔΕΗ" (και τη ΔΕΗ... γενικότερα), αλλά να συγκροτήσει το μπλοκ των 120 βουλευτών που, εκτός από τις υπογραφές τους για την κατάθεση πρότασης δημοψηφίσματος, θα μπλοκάρουν σε δεύτερο χρόνο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

"Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή" είπε χαρακτηριστικά ο "εξ απορρήτων" του Αντ. Σαμαρά επιχειρώντας να δημιουργήσει "αντισυσπειρώσεις" στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί τη "μικρή ΔΕΗ".

Προπαγάνδα και φόβοι

Μπορεί ο Δ. Σταμάτης να εξέφρασε την κυβερνητική προπαγάνδα με στόχο να μειωθεί η πολιτική ουσία της πρότασης του Αλ. Τσίπρα, ωστόσο, επί της ουσίας, εξέφρασε τους μύχιους πόθους της κυβέρνησης: οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή η μόνη συγκολλητική ουσία της κυβέρνησης και των κομμάτων που την απαρτίζουν είναι, εκτός από την εξουσία, η ελπίδα τους ότι ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος θα καταφέρουν να βρουν τη νόθα κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών που θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

"Αν φανεί προς τα έξω ότι υπάρχουν 120 βουλευτές πρόθυμοι να μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου, η κατάσταση θα γίνει διαλυτική" παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, ενώ απώτατος στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να μην προεξοφληθεί ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπορούν να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή.

Στην περίπτωση αυτή, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως "η κατάσταση θα είναι δύσκολη", τα διαλυτικά φαινόμενα στο κυβερνητικό σχήμα θα ενταθούν και η παράλυση την κυβέρνηση και στη συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στη Βουλή θα οδηγήσει αναπόδραστα τον Αντ. Σαμαρά, με δεμένα τα χέρια, σε εκλογές -όπως ακριβώς η παράλυση της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2009 μετά τις ευρωεκλογές είχε οδηγήσει τον Κ. Καραμανλή άρον άρον σε προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Προαπαιτούμενα, χρέος και κάλπες


Για όλους τους παραπάνω λόγους και υπό τον φόβο της παράλυσης της κυβέρνησης, ο Αντ. Σαμαράς έχει αναγάγει σε μείζον θέμα την "πάταξη" των απεργών της ΔΕΗ με αυταρχικό τρόπο. Μάλιστα, έως την ώρα που η "Αυγή" έπαιρνε τον δρόμο προς το τυπογραφείο, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν πάρει την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών, ενώ το βράδυ της Παρασκευής ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης είχε περάσει στο ΦΕΚ υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία όλο το σαββατοκύριακο θα παραμένει ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε να είναι έτοιμο να τυπώσει την απόφαση επιστράτευσης και να επιδοθούν τα "φύλλα πορείας" στους απεργούς. 

 Σχεδιασμός

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι ένα μόνο "προαπαιτούμενο", δηλαδή η δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ", έχει προκαλέσει οξύτατη κοινωνική και πολιτική σύγκρουση, η στρατηγική του πρωθυπουργού προβλέπει την εκπλήρωση όλων των "προαπαιτούμενων" δράσεων για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων του Μνημονίου. Ήδη προχθές, μετά τη δρομολόγηση των πρώτων 6 προαιτούμενων, το EuroWorking Group ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός επιθυμεί έως τα τέλη Ιουλίου να έχουν τελειώσει όλες οι υπόλοιπες "μνημονιακές" υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

Στόχος του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου είναι να δείξει η κυβέρνηση πως "έκανε τα μαθήματά" της, ώστε να αξιώσει από τους δανειστές να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς, αναλόγως του πολιτικού κλίματος και της δημοσκοπικής εικόνας της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η διευθέτηση του χρέους να χρησιμοποιηθεί από τον Αντ. Σαμαρά ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών...

(Πηγή: Γιώργος Μελιγγώνης - avgi.gr)