Επίθεση κατά του Παναγιώτη Μπαλτάκου εξαπέλυσε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee), η οποία χαρακτήρισε εντελώς δικαιολογημένη την παραίτηση του πρώην γγ του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC, Ντέιβιντ Χάρις, θέτει στο απυρόβλητο τον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι "το περιστατικό αυτό πρέπει να" του "προκάλεσε πραγματικό σοκ". Μάλιστα, ο κ. Χάρις, εξύμνησε τον κ. Σαμαρά για τον οποίο υποστήριξε ότι "έχει δείξει ισχυρή ηθική και πολιτική ηγεσία στην αντιμετώπιση της ΧΑ"!

Η στάση αυτή του κ. Χάρις προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο, είχε προχωρήσει σε μία ασύμμετρη επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδοντας να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τον κατηγορούσε, ούτε λίγο, ούτε πολύ ως εξτρεμιστικό κόμμα, το οποίο έχει ενσωματωμένες στους κόλπους του αντισημιτικές απόψεις.

Αφορμή είχε σταθεί ένα σαφώς δευτερεύουσας σημασίας γεγονός και συγκεκριμένα ανάρτηση του παρ' ολίγον υποψηφίου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη στο facebook, με την οποία υποστήριζε ότι "ο Σαμαράς ανάβει τα κεριά (Nerit) στην επτάφωτη λυχνία των Εβραίων και βάζει φωτιά στην Ελλάδα μετά την επίσκεψή του στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης (...) οργανώνει μια νέα Hanukkah κατά των Ελλήνων".

Το AJC είχε τότε εκφράσει "τον αποτροπιασμό του", δηλώνοντας πως "χαμερπείς και εξωφρενικές εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα δεν προέρχονται μόνο από τη Χρυσή Αυγή στην Άκρα Δεξιά, αλλά επίσης, όπως καταδεικνύει και η ανάρτηση του Θεόδωρου Καρυπίδη στο Facebook, και από την Άκρα Αριστερά.

Λίγους μήνες αργότερα, αναφερόμενος στην υπόθεση Μπαλτάκου, ο Ντέιβιντ Χάρις ρίχνει στα μαλακά τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η στάση του πρώην γγ του Υπουργικού Συμβουλίου "αποτελεί προσβολή προς τον πρωθυπουργό Σαμαρά και για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

Πρόσθεσε δε, ότι "αν και η συνάντησή του με στέλεχος της Χρυσής Αυγής προκαλεί από μόνη της, η έκφραση συμπαράστασής του για το κόμμα -στην πραγματικότητα για την εγκληματική αυτή οργάνωση, όπως τη χαρακτήρισε η κυβέρνηση-, είναι απίστευτη".

Πηγή: avgi.gr